Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Socha je mrtvá, ať žije sochařství, hlásí PLATO před vernisáží nové výstavy

Socha je mrtvá, ať žije sochařství, hlásí PLATO před vernisáží nové výstavy

15.5.2017 00:00 Obraz & Slovo

Svou druhou výstavu v novém roce a na novém místě zahájí ve středu 17. května v 18 hodin PLATO Ostrava. Chystaná expozice představí široké spektrum současných návratů k sochařství. Prostory Kanceláře pro umění na rozkopané Českobratrské ulici se promění v dočasný sochařský depozitář s díly výrazných uměleckých osobností z Česka, Polska, Slovenska, Nizozemska a USA. Výstava potrvá do 4. června a doprovodí ji bohatý program tematicky zaměřený na sochy a sochařství.

Zvětšit obrázek

Hedwig Houben: Z performance The Good, the Bad, the Happy, the Sad.
Foto: PLATO

„Je velmi obtížné ocenit sochu. Většina z nás se k tomuto ani nepropracovala – a už předmět možného obdivu téměř zmizel z dohledu. Přestože sochařství jako disciplína žije, není v současnosti samozřejmé věnovat se mu naplno – a už dávno si nevystačí samo o sobě. Naše výstava si proto všímá obnoveného zájmu o sochu u nejmladší generace umělců a měla by být i impulsem k podrobnějším úvahám nad budoucností kdysi klasického oboru,“ řekl Marek Pokorný, který je spolu s Jakubem Adamcem autorem koncepce. „V depozitáři bývají díla uložená podle místa, čísla anebo – jako v našem případě – podle média. Po soše plánujeme zaměřit se do konce roku i na zacházení s kresbou nebo fotografií,“ dodal Pokorný.

Svá díla do sochařského depozitáře načas uskladní přední polští umělci – Rafał Dominik, Gizela Mickiewicz, Katarzyna Przezwańska a Piotr Skiba. Obrat k soše v mezinárodním kontextu ukážou i díla Ivany Bašič žijící ve Spojených státech amerických, Hedwig Houben z Nizozemska nebo tvůrčího dua Jarmila Mitríková a Dávid Demjanovič ze Slovenska. Z českých umělců budou zastoupeni například laureáti Ceny Jindřicha Chalupeckého Matyáš Chochola a Roman Štětina. Jedno ze svých děl do depozitáře umístí i Anna Hulačová, která byla na tuto cenu nominovana vloni. Výjimečná sochařka už dříve své dílo představila v Národní galerii, v pražské MeetFactory či v Hunt Kastner Artwork.

„Anonymní busty, jejichž tváře jsou definovány jakýmsi stylizovaným dekorem, jsou doprovázeny vzdušnými podstavci a jejich linie má kopírovat tvar tekoucí 3D hmoty z obrazu v jejich pozadí. Charaktery anonymů sice společně komunikují, i když se jedná více o monology než dialogy. Dekor, figura a tekutost jsou pak organismy, které se živí vývojem i rozpadem v jejich daném prostředí a čase,“ popsala své dílo sama Hulačová.

Dočasný depozitář doplní série programů zaměřených na sochu a sochařství: nejprve to bude 21. května workshop pro rodiny s dětmi vedený sochařkou Šárkou Mikeskovou, která bude na výstavě zastoupena třemi objekty ze skla. V pátek 26. května se mezi exponáty uskuteční debata „Kde je to dláto?“. O současnosti a budoucnosti výuky sochařství na uměleckých školách budou diskutovat čelní představitelé a vedoucí ateliérů z AVU Praha, FaVU VUT Brno, FU OU a VŠUP Praha. Ve čtvrtek 1. června se pak bude konat přednáška profesora Petra Wittlicha, předního znalce secese, sochařství 19. i 20. století a moderního umění.

Zdroj: Tisková zpráva PLATO

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.