Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostravské inscenace jsou skvělé, těžko vybrat favorita, říká Michal Rychlý, ředitel Letních shakespearovských slavností

Ostravské inscenace jsou skvělé, těžko vybrat favorita, říká Michal Rychlý, ředitel Letních shakespearovských slavností

30.5.2017 00:00 Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti jsou nejen vyplněním divadelních prázdnin mezi jednotlivými sezónami pro herce a diváky, kteří se nedokáží své lásky k divadlu vzdát ani na chvíli. Jsou především velkým holdem Williamu Shakespearovi, dramatikovi, jehož díla jsou bezkonkurenčně hrána nejčastěji ze všech her všech dramatiků na celém světě. Festival trvá od konce června do začátku září a odehrává se postupně na otevřených scénách v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. Kulturní deník Ostravan.cz položil několik otázek Michalu Rychlému, řediteli agentury Schok, která je pražským organizátorem festivalu.

Zvětšit obrázek

Z ostravské inscenace Jak se vám líbí.
Foto: Petr Kiška

Můžete definovat cíl Letních shakespearovských slavností?

Nejsem si jist, zda výraz „definovat cíl“ byl vhodně zvolený. Nicméně děláme všechno pro to, aby se divákům hry Williama Shakespeara Letních shakespearovských slavností líbily, aby se k nám vraceli, aby odcházeli s dobrou náladou a svátečním pocitem.

V divadelní historii najdeme vedle Williama Shakespeara řadu dalších velkých autorů. Proč tedy zrovna Shakespeare? Jste agentura, nejste umělecká divadelní instituce, je tedy slavné jméno v tomto případě i tržním artiklem?

Ano, velkých autorů je celá řada, ale před více než dvaceti lety vznikly Letní shakespearovské slavnosti postavené na hrách tohoto anglického dramatika a nikdy jsme nepřemýšleli, že by tomu do budoucna mohlo být jinak. Tuto tradici začal již začátkem 90. let pan Jan Kačer. A že nejsme klasickou divadelní scénou? O to je to těžší. Držíme si po dlouhou řadu let vysoký standard. Hrát, režírovat nebo se jinak podílet na Letních shakespearovských slavnostech je velmi prestižní záležitost. Na druhou stranu je to také velmi produkčně a technicky náročné. A všechno dohromady stojí hodně peněz

V čem se liší letošní ročník od těch minulých?

Obecně se každý ročník odlišuje od toho předchozího novou hrou. Každý rok uvádíme premiéru. Někdy se dokonce podaří mít premiér několik, nejen v Praze a Bratislavě, ale i v Ostravě. V letošním roce nastala však zásadní změna na jedné z pražských scén Letních shakespearovských slavností. Z důvodu plánované rekonstrukce Nejvyššího purkrabství na Pražském hradě jsme se letos museli přestěhovat na jiné místo v rámci Pražského hradu. Jsem přesvědčený, že nová scéna, kterou jsme našli ve spolupráci se Správou Pražského hradu v Letní míčovně Královské zahrady, bude přinejmenším stejně příjemnou a bude mít neopakovatelnou a magickou atmosféru. Nadále zůstáváme na naší druhé scéně v nádherném Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí, kde sídlí Hudební a taneční fakulta AMU.

Internetový kulturní deník Ostravan.cz pro který odpovídáte, publikuje zejména reflexe dění na poli umění a kultury v Moravskoslezském kraji, zvláště pak v Ostravě. Kdybychom vzali v potaz Shakespearovské slavnosti v Ostravě, respektive inscenace, které vznikly v Ostravě v posledních letech, jak byste je hodnotil a co (pokud vůbec něco) vás na nich zaujalo?

Velmi kladně. Jsou skvělé zpracováním i obsazením. Shakespearovské slavnosti v Ostravě za deset let jejich existence připravily velmi kvalitní představení a je opravdu těžké z nich vybrat jen jedno.

Jak je to s putováním inscenací, co uvidí diváci ve všech městech a naopak – co bude k vidění jen na jednom místě?

Každý rok se snažíme, abychom divákům představili alespoň jednu z her, které připravily produkce z Ostravy nebo Bratislavy. Letos diváci v Praze mohou zhlédnout po dva srpnové večery skvělé zpracování Othella v bratislavské produkci. A naopak letošní pražskou premiéru Hamleta v režii Michala Vajdičky uvidí diváci v Brně.

Některé inscenace už byly k vidění v minulém roce. Co určuje životnost inscenací?

Samozřejmě jedna z důležitých věcí jsou odezva a zájem diváků. Například Veselé paničky windsorské budeme hrát letos již devátou sezónu. Rádi bychom hráli všechny hry, které dosud v historii Letních shakespearovských slavností vznikly, ale to dost dobře není možné. Nevešly by se do programu. Není možné každý den přestavovat scény, ani herce nemůžete blokovat na desítky let. Je to takový věčný koloběh.

Kdyby byl festival soutěžní, kdo by byl vaším favoritem na vítěze?

To je velmi těžká otázka. Pro mne jsou takovými všechny.

Letní shakespearovské slavnosti se letos v Ostravě uskuteční ve dnech 17. července až 10. srpna 2017. Předprodej již byl zahájen. Podrobný najdete ZDE. Kulturní deník Ostravan.cz se bude chystanému programu v následujících týdnech podrobně věnovat.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.