Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostrava má další mezinárodní folklorní festival. Jmenuje se Děti a tradice

Ostrava má další mezinárodní folklorní festival. Jmenuje se Děti a tradice

5.6.2017 00:00 Atd.

Druhý ročník mezinárodního folklorního festivalu Děti a tradice se uskutečnil o víkendu v Ostravě. Pořadatel, dětský folklorní soubor Holúbek, který má v Ostravě více než dvacetiletou tradici, na letošní ročník pozval dětské kolektivy ze Slovenska - dětskou složku úspěšného dospělého souboru Liptov Liptáčik, soubor Iglice z Maďarska  a Voničku z Havířova.

Zvětšit obrázek

Z druhého ročníku festivalu Děti a tradice.
Foto: pořadatelé

Letos se poprvé na festivalu představil i školní kroužek při ZŠ Kosmonautů 15 z Ostravy-Zábřehu,  který také pomáhá uchovávat lidové tradice naší země a spolupracuje s dětským souborem Malá Odra z Vítkovic.

Dětské folklórní soubory v pátek 2. června klienty Domova pro Seniory v Ostravě Jihu, poté děti zpříjemnily oslavy Dne dětí před Kinem Luna a před střediskem volného času Zálom v Ostravě Zábřehu.

Festival vyvrcholil galakoncertem v ostravském Divadle loutek v sobotu odpoledne. Program byl nabitý temperamentními maďarskými tanci, diváky strhli skvělí malí tanečníci ze souboru Liptáčik.

Z domácích souborů pak návštěvníky roztleskala dětská složka souboru Vonička, Malá Odra a samozřejmě domácí soubor Holúbek, který se na galakoncertě představil hned se svými dvěma novými pásmy.

Koncert měl spád, mnozí dětští tanečníci by svojí energií, nadšením a zapálením pro tanec mohli „strčit do kapsy“ mnohé dospělé taneční kolektivy. Na zahraničních souborech byla vidět i hrdost na uchovávání kulturních tradic, které jsou v sousedních zemích podporovány z daleko větší intenzitou než u nás. Děti se tam docházkou do lidových souborů chlubí, u nás před kamarády svoji aktivitu spíše trochu tají.

Festival Děti a tradice by chtěl kromě jiného poukazovat na to, že folklor, uchovávání tradic a lidový tanec mají svůj smysl a že i v Ostravě mohou děti chodit do kvalitních dětských folklorních souborů a této aktivitě se věnovat až s profesionálním zapálením pro věc.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.