Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Sarah Moshage zve opět Ostravany do gospelové školy a říká: Bude to čas plný smíchu, energie a radosti

Sarah Moshage zve opět Ostravany do gospelové školy a říká: Bude to čas plný smíchu, energie a radosti

29.6.2017 08:46 Hudba

Čtvrtý ročník víkendové gospelové školy pro veřejnost v režii sboru Family Gospel Ostrava se blíží. Přihlásit se může kdokoliv ve věku od dvanácti let, kdo má chuť si zazpívat, třeba i celá rodina.  Třídenní soustředění, které vyvrcholí 10. září 2017 koncertem v ostravském Cooltouru, povede charismatická dánská lektorka Sarah Moshage a výtěžek i letos pomůže Mobilnímu hospici Ondrášek. Kulturnímu deníku Ostravan.cz Sarah odpověděla na několik otázek.

Zvětšit obrázek

Sarah Moshabe během závěrečného koncertu gospelové školy v roce 2016.
Foto: Aleš Honus

Letos už počtvrté povedete v Ostravě gospelovou školu, kterou organizuje sbor Family Gospel Ostrava. Vzpomenete si ještě, jak jste se vlastně do Ostravy dostala poprvé? A jak na první ročník vzpomínáte?

Moje vzpomínka na první ročník gospelové školy a na první setkání s Family Gospel Ostrava je velmi krásná. Tato skupina vytváří opravdu velmi výjimečnou atmosféru. Family Gospel Ostrava je velmi srdečná a přátelská komunita, a tak jsem se hned cítila jako doma.

Nyní máte za sebou první tři ročníky a před sebou čtvrtý. Díky čemu se do Ostravy každým rokem vracíte?

Gospelová skupina z Ostravy je velice nadšená, zapálená. Mají spoustu dobrých nápadů, které s nadšením realizují. A mají spoustu energie. Jejich vášeň je pro mě velkou inspirací.

Co vám z Ostravy po vašich návštěvách nejvíce utkvělo v paměti kromě samotné gospelové školy?

Mé první dvě návštěvy Ostravy se uskutečnily v únoru a březnu, kdy na stromech ještě nebyly listy… Minulý rok se gospelová škola konala v září a pamatuji si, jak zelené to město bylo, bylo to vážně nádherné.

Family Gospel Ostrava má sice své jádro stálých členů, ovšem každoročně vyzývá k účasti v gospelové škole i dobrovolníky. Zkuste popsat, co mohou zájemci, kteří se přihlásí poprvé, od své účasti čekat?

Mohou očekávat víkend plný hudby a radosti se spoustou milých a srdečných lidí. Připravila jsem několik opravdu dobrých písní, které budu na gospelové škole učit. Přidají se ke mně ještě dva velice talentovaní místní dirigenti a každý naučí zpěváky svou píseň. Bude to čas naplněný smíchem, energií a radostí, ale taky relaxací. Když zpíváte gospel, je hodně těžké nemít radost.

Požadujete, aby účastníci gospelové školy uměli anglicky?

Určitě ne, gospelová škola je pro každého. Já bohužel neumím česky, takže budu učit v angličtině, ale bude tam po celou dobu i tlumočník, aby každý rozuměl tomu, co říkám. Místní dirigenti budou učit v češtině.

Stalo se někdy v minulosti, že by někdo z přihlášených dobrovolníků nezvládl nároky, které na zpěváky kladete? Nevím, zda účasti předchází i nějaký konkurs, abyste si ověřili, zda dotyčný vůbec umí zpívat…. Anebo sázíte na to, že v tom velké počtu lidí, kteří jsou na pódiu, se určité dílčí nedostatky ztratí a důležitější je autenticita a živelnost projevu?

Ne, před gospelovou školou nepořádáme žádný konkurs. Gospelová škola je otevřená pro každého a každý se může přidat. Učím gospelovou hudbu už třináct let a podle mých zkušeností se každý může naučit zpívat. Pokud jste nikdy předtím nezpívali, nezapomínejte, že nejste sami, ale jste součástí velké skupiny. A když zpíváte, tak je opravdu dobré poslouchat ostatní zpěváky okolo vás. Ale ano, samozřejmě drobné nedokonalosti a chyby se ve větší skupině ztratí. A to je ta krása společného zpívání ve sboru. Že to děláme společně! A společně to taky pozvedneme tak, aby to bylo opravdu dobré. Autentičnost a energie jsou rozhodně důležitější.

Repertoár závěrečného koncertu, kterým gospelová škola vyvrcholí, se každým rokem mění. Kromě klasických gospelů připravujete i gospelové verze různých populárních hitů. Můžete prozradit, které gospely a jaké další písně budete zpívat letos?

Každý rok dělám výběr gospelových balad a rychlejších písní. Písně se zvláštním významem a příběhem, které se dotýkají srdce, a písně nabité energií. Nechte se překvapit.

Proč si myslíte, že je gospelová hudba tak populární i v Evropě, kde nemá příliš dlouhou tradici? A co pro vás vlastně znamená slovo gospel?

Význam slova gospel je „dobrá zpráva“ a historicky má gospel (a spirituály) své kořeny v dobách útlaku a otroctví, kdy lidé toužili po svobodě. Věřím, že gospelová hudba je v Evropě tak populární právě proto, že v našich životech stále potřebujeme dobré zprávy a svobodu. Ty písně jsou plné naděje a lásky a i když se doba změnila, na toto bychom neměli zapomínat.

Gospelová škola vznikla v roce 2014 pod hlavičkou občanského sdružení Kulturní Ostrava a za podpory společnosti Arcelor Mittal Ostrava. Vždy se přihlásilo asi šedesát odvážlivců všech generací. Víkendový workshop byl pokaždé zakončen úspěšným koncertem v ostravském Cooltouru a stejně tomu bude i letos. Do konce června je možné přihlásit se do gospelové školy za výrazně zvýhodněnou cenu.

Bližší podrobnosti o letošním ročníku ZDE.

Za překlad rozhovoru děkujeme Veronice Raszkové.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.