Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Exkluzivní premiéra nového klipu Čarodějka opavských Kofe-In

Exkluzivní premiéra nového klipu Čarodějka opavských Kofe-In

31.10.2017 01:00 Hudba

O tom, že čas letí jako šíp, by mohli vyprávět opavští Kofe-In. Zdá se, jako by to bylo včera, co jsem recenzoval jejich desku Dobré nebe (2013). Přitom je podzim, rok 2017, vítr servává koruny stromů a Kofe-In jsou po první jarní ochutnávce připravovaného alba v podobě singlu „Víme kudy“ zpět s druhou hudební degustací v podobě klipu Čarodějka.

Zvětšit obrázek

Záběr z videoklipu k písni Čarodějka.
Foto: Kofe-In

Nový song je typickým produktem textaře a zpěváka Kofe-In Jana Kunzeho, který se rád inspiruje čímkoli, co končí příponou -ka. Kunzeho přechylování je jakousi volnou asociací o čarodějce a jejích výletech krajinou, městem nebo lesem.

Hudba Kofe-In se v songu částečně vrací k rockovým kořenům, producentský dohled Armina Effenbergera se odrazil v jednodušší formě a větším podílu kytar ve zvuku. Zpěv Jana Kunzeho je intonačně spolehlivý a barevně příjemný, jeho frázování začátku sloky „dál chci je – nom létat je ale trochu zvláštní.

Ubylo elektroniky, přibylo stereotypu. Písnička jako kafemlýnek hrčí pořád dokola, sloka i refrén jsou hudebně identické.

Animace Martina Siudy si příliš nevěděla rady. Snad proto se klip omezil na volné obrazy klasických čarodějných atributů: zapálené svíčky, brk s péry a zažloutlé pergameny, na kterých vyrůstají černé ornamenty. Vizuál čarodějky je celkem úsměvný: není úplně jisté, zda jde o ženu nebo muže. Ostatně, to v čarodějkách Terryho Pratchetta nebylo často zřejmé taky. Nejčastější jsou kaleidoskopicky snímané vizuály čarodějky a píšící ruky.

Příliš magie v této písni nenajdeme. Jako relax bez hlubších aspirací jim to však funguje. Nebo si Kofe-In nechává trumfy chystaného alba v rukávu? Nechme se překvapit.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.