Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ewa Farna se ve filmovém dokumentu ohlíží za deseti lety a říká: Rozhodně nezačnu dělat punk

Ewa Farna se ve filmovém dokumentu ohlíží za deseti lety a říká: Rozhodně nezačnu dělat punk

9.11.2017 00:27 Hudba

Do tuzemských kin míří hudební dokument s názvem Ewa Farna 10: Neznámá známá. S jednou z nejvýraznějších tuzemských pop zpěvaček a rodačkou z Vendryně jsme si při při té příležitosti povídali nejenom o filmu, který bude mít v neděli českou premiéru v Ostravě, ale také o chystaném koncertu s Janáčkovou filharmonií, úspěšném duetu s písničkářem Davidem Stypkou i dalších plánech.

Zvětšit obrázek

Jedna z nejpopulárnějších českých zpěvaček Ewa Farna.
Foto: Archiv

V těchto dnech míří do českých kin filmový dokument nazvaný „Ewa Farna 10: Neznámá známá“. Jak vlastně vznikl nápad vytvořit film, který by rekapituloval deset let vaší kariéry?

V minulosti jsem dostala řadu nabídek na možnost vydání knihy. Vždy jsem ale milovala hudební dokumenty a chtěla jsem lidem přiblížit, jak vypadá tahle práce ze zákulisí. Když se tedy začal chystat můj výroční koncert, říkala jsem si, že by nebylo špatné zaznamenat jeho přípravy. Během natáčení se však stalo hodně nečekaných věcí, a tak se celá práce prodloužila a nakonec jsme se rozhodli o tom udělat celovečerák do kin. Navíc cítím, že potřebuji pocitově uzavřít své dětství v showbussinesu.

Na co se mají diváci připravit? Co uvidí?

To nemůžu prozradit, jinak by nepřišli (smích). Ale můžu slíbit, že uvidí hudební film plný emocí, autentičnosti, archivních záběrů i pohledu do zákulisí profese zpěvačky.

Dokument měl podle vašich prvních představ mapovat pouze koncert k desetiletému výročí vaší kariéry, nakonec to ale dopadlo poněkud jinak a vy v něm necháváte diváky nahlédnout také do svého soukromí. Jde skutečně o naprosto otevřenou výpověď o všem včetně těch nejosobnějších záležitostí, anebo jste použila alespoň částečnou autocenzuru?

Natočili jsme asi stovku hodin různých záběrů. Odevzdala jsem to tak, jak byl materiál zaznamenán, tedy bez jakékoliv autocenzury. Ale rozhodně nečekejte, že se dozvíte, jak jsem propila půlku svého života a že jsem měla stovky milenců. To by samozřejmě nebyla pravda. Ten film je opravdu autentickým odrazem reality, rozhodně jsme se nesnažili vytvořit žádnou senzaci.

Ewa Farna. (Foto: Archiv umělkyně)

Promítání v České republice začne v neděli 12. listopadu v Ostravě a následně bude film k vidění i v dalších kinech po celé České republice i v Polsku. Budete na projekcích osobně přítomná?

Ano, na každé polské i české projekci budu osobně. V Polsku jsou na programu krátká akustické vystoupení, v České republice zase budou po projekcích diskuse o filmu. Chci se s fanoušky setkat a poděkovat jim za těch 10 let, co mě podporovali.

Mezi vaše nejbližší projekty, o kterých se asi bude mluvit, patří chystaný koncert s Janáčkovou filharmonií Ostrava, který se uskuteční v příštím roce v dubnu ve vítkovickém Gongu. Proč jste se rozhodla kývnout na tuto nabídku?

Jak je vidět na projektech, kterých se účastním, vždycky ráda zabrouzdám k jiným stylům. Baví mne hudebně experimentovat a svůj repertoár oblékat do jiných stylů. Na koncert s filharmonií se proto moc těším.

Jaká bude dramaturgie tohoto koncertu? Jaké písně návštěvníci v podání filharmoniků vaši fanoušci v Ostravě uslyší.

Je to až za pět měsíců, takže vám zatím moc podrobností neřeknu. Teď se soustředíme spíše na aktuální projekty. Aranže pro orchestr se začnou rozepisovat až po Novém roce. Myslím, že tento projekt má obrovský hudební potenciál, chceme toho dobře a zajímavě využít.

Zazní na koncertu i duet Dobré ráno, milá, který jste nazpívala s Davidem Stypkou a který, jak se zdá z rozhlasových rotací, má nakročeno stát se jedním z největších hitů letošního roku?

Dobrý nápad, zeptám se Davida.

U Davida Stypky bych se ještě zastavil. Připadá mi totiž docela zajímavé, že vy dva prožíváte úplně jinou kariérní křivku. Zatímco vy jste se stala pop hvězdou ještě ve velmi raném teenagerském věku, David Stypka na úspěch čekal dvě desetiletí. Znáte jeho dřívější tvorbu? A proč si myslíte, že na úspěch musel čekat tak dlouho?

Davida jsem až donedávna neznala. Každý máme jinou cestu, David se dříve věnoval i jiné práci a kromě toho si stihl založit rodinu. Obojí má své plusy a mínusy. A recept na úspěch? Kdybych ho znala, bylo by všechno velmi jednoduché a byla bych dnes slavná na celém světě… (smích).

Není vzhledem k úspěchu skladby Dobré ráno, milá další spolupráce na obzoru?

Tento hezký duet beru jako jednorázovou spolupráci. Z té písně máme oba radost, ale asi se teď každý vrátíme ke své sólové dráze, jak to u písňových duetů bývá. Když ale bude šance si ho spolu zazpívat v rámci živého vystoupení, tak se toho kdykoliv, doufám, oba rádi ujmeme.

Kdy se můžou vaši fanoušci těšit na nové studiové album? A pokud ano, jaké bude? Promítne se na něm skutečnost, že jste se nedávno rozešla s dřívějším managementem?

Nové album zatím není na pořadu dne. Ale myslím, že se na jeho vzniku promítne to, že si ho budu z velké části zařizovat sama. A hlavně si musím nejdříve ujasnit, co chci příští deskou říci. Potřebuji na to trochu klidu a inspirace. Musím se odpoutat od různých tlaků a očekávání. Takže na novou desku zatím čas neuzrál. V současné době uzavírám 10 let na scéně dokumentem, o kterém jsme se bavili. Pak si sednu a popřemýšlím, co dál.

Máte už teď nějakou představu, kam by se měla vaše cesta ubírat v dalším desetiletí? Jaká bude Ewa Farna, až bude slavit dvacet let na scéně?

Určitě nehodlám popřít svých předchozích 10 let, nehodlám si nechat nabarvit vlasy na zeleno a začít dělat punk. Jsem mainstreamová popová zpěvačka, baví mne melodické písničky v polštině a češtině. Hodlám v této cestě pokračovat. Nicméně čím jsem starší, tím jsem náročnější a jen tak něco nevypustím. Letos jsem udělala úvodní píseň k filmu Všechno nebo nic, vydala singl Bumerang, duet s Davidem Stypkou a teď i mojí první vánoční písničku Vánoce na míru. Takže i když jsem se v poslední době nesoustředila na vydání desky, nové písničky stále vznikají. Jako velkou výzvu vnímám propojení polského a českého hudebního trhu, proto i moje plány na příští rok se budou odvíjet od schopnosti zkoordinovat české a polské aktivity. A taky bych si ráda vyčlenila nějaký čas i na soukromý život.

Projekce dokumentu Ewa Farna 10: Neznámá známá
12. 11. 2017  Ostrava, Cinema City (14:00 a 15.00)
16. 11. 2017  Plzeň, Cinema City (17:30)
19. 11. 2017  Praha, Cinema City (14:00 a 15.00)
23. 11. 2017  Liberec, Cinema City (17.30)
26. 11. 2017  Brno, Cinema City (15.00)
28. 11. 2017  Olomouc, Metropol (18.00)
30. 11. 2017  Pardubice, Cinema City (17.30)
Autoři filmu: Scénář: Ewa Farna, Jan Šamla. Kamera a režie: Martin Linhart. Střih: Tomáš Lyga. Dramaturgie: Kazma Kazmitch. Produkce: Ewa Farna.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.