Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Značka Pathologist nám dávno přerostla přes hlavu, říkají členové této kultovní grindcorové bandy

Značka Pathologist nám dávno přerostla přes hlavu, říkají členové této kultovní grindcorové bandy

27.11.2017 07:57 Hudba

V české metalové kotlině snad není skupina, která by měla tak netradiční, každopádně výsadní postavení jako grindcoreový Pathologist. A to navzdory tomu, že tato ostravská parta odehrála poslední koncert před dvaceti lety a její alba jsou ještě starší. Přesto se o kapele mluví, stále se o ní vedou různé spekulace a fanoušci si přejí její návrat na scénu. Žádný oficiální rozpad totiž nenastal. Kulturní deník Ostravan.cz proto oslovil vokalistu tohoto souboru Martina „Cyklo“ Cvilinka a kytaristu Daniela „Haryho“ Haroka, s nimiž jsme na možný re-union nahlédli z několika stran.

Zvětšit obrázek

Členové kapely Pathologist (zleva) Cyklo a Hary.
Foto: Archiv

Pojďme si to shrnout. Vaše poslední řadová nahrávka vyšla v roce 1993, poslední koncert jste odehráli před více než dvaceti lety, nicméně vaše reedice stále vycházejí, stále je o ně zájem, fanoušci si přeji váš comeback, promotéři vás chtějí na koncertech, festivalech a podobně. Prostě stále se o vás mluví a píše. Co by za takové promo dala kterákoliv jiná kapela. Čím to podle vás je? Víte o nějaké další kapele, která má takové postavení?

Cyklo: To je ale pohádková fantazie, že ano? Z celého srdce přeji všem smečkám, aby to dopracovaly tam, kam Pathologist. A abych byl upřímný, vůbec netuším, čím to může být. Kolikrát mi to přijde až absurdní a pomyslím si, že je to jenom nafouklá bublina. Jenže pak například vidím fotky z exkluzivní výstavy Kmeny 90 z Moravské galerie v Brně, kde je na stěnu překresleno naše obrovské logo. To si pak člověk uvědomí mnohé. My si žijeme skromně naše obyčejné životy, ale značka Pathologist nám dávno přerostla přes hlavy a vesele si funguje bez našeho přičinění. (smích)

Nemá cenu chodit kolem horké kaše, takže se zeptám skoro hned na úvod… Je reálný ještě comeback Pathologist? Za jakých okolností by se tak mohlo stát? Jak často tuto otázku slýcháte?

Cyklo: Hodně často. Prakticky kdykoli, jakmile se někde potkáme s jinými muzikanty nebo lidmi z branže. Někdo to na tebe vypálí bez jakýchkoli servítků, jiný se snaží nenápadně kroužit okolo. Někdy tě to už doslova otravuje, jindy je to docela legrace. Pathologist se oficiálně nikdy nerozpadli, zůstali jsme dobrými přáteli, sem tam se sejdeme na pivku, pokecáme. Jako kapela však už dlouhou dobu nekoncertujeme, ani nic nového nenatáčíme. Za všechno může jen a pouze nedostatek volného času. Doba se posunula, každý má plno různých jiných aktivit i povinností. Mrzí nás třeba letní open-air přehlídka Obscene Extreme, jejíž termín vždy koliduje s mými turné na velocipédu. Její hlavní organizátor Čurby je z toho každý rok smutný, neboť nás ještě nikdy neviděl naživo na pódiu a kdysi v devadesátých létech mu utekl za humny náš koncert v Borohrádku.

Každopádně není tajemstvím, že v minulosti nějaké debaty o tom, že by se Pathologist mohli vrátit na scénu, proběhly… Nicméně bylo tomu opravdu někdy blízko? Anebo veškeré tyto pokusy o návrat zůstaly „u piva“, ve slovní rovině?

Hary: O koncertním návratu jsme se bavili už řadu let a proběhlo i pár zkoušek. Jenže pak se to nadšení někam vytratilo. Možná to bylo i kvůli zaskakujícím bubeníkům, které jsme vyzkoušeli. Byli buď netrpěliví, nebo časově vytížení v jiných projektech. Sám ale přiznávám, že času mám poskrovnu. Přesto si neustále v duchu představuji, jak by vystoupení mohlo začínat a jaké skladby by se hrály. Kolikrát si ale říkám, zdali fanoušci, kteří to po nás chtějí, znají dobře naše desky, nebo je pro ně Pathologist jen dávný mýtus, o kterém se mluví? Moc dobře také vím, že kdyby se rozjely koncerty, nezůstane jen u jednoho vystoupení. Nastal by boom a bylo by toho více. Sice bychom snad udělali radost všem, kteří nás v minulosti propásli, ale nejsem si jistý, jestli by současný zvuk nezanikl v záplavě dnešních kapel. Bylo by s tím moře práce, abychom se odlišili.

 

Když jste řešili možný reunion kapely, byla řeč pouze o možném koncertě, anebo padla zmínka také o případném novém albu? Jdou tyto možnosti ruku v ruce, anebo nikoliv?

Hary: O novém albu se debaty nevedly. Ale z dávné doby mám doma ještě tři nepoužité texty od Cykla a nějaké pokusy k nim přidat hudební podklad. Jenže když jsem skládal ty riffy dokupy, po čase se mi zdálo, že už jsem to někde slyšel. Tak jsem to dal k ledu. To je, holt, úděl muzikantů. Za život ti hlavou proletí hromady riffů a všelijakých motivů, a již s tím nic nenaděláš. Být originální není vůbec jednoduché.

Cyklo: Naši nikdy nerealizovanou, třetí řadovku Extremelly Censored! měl kdysi nabubnovat Doc z polských Vader, s jejich managementem to domlouvala naše tehdejší firma M. A. B. Records. Chudák Doc už je však dávno po smrti. Mezi další skvělé bubeníky, kteří byli v hledáčku Pathologist, bych rád vzpomenul kupříkladu Cichoně z Cerebral Turbulency, Ference z Disfigured Corpse nebo Rostiče z Dobytčího moru. Všechno bezva lidi a naši kamarádi.

Mimochodem vyšly na vašich oficiálních nahrávkách všechny vaše písně, které jste kdy složili? Nebo ještě nějaké v archivu máte a mohly by případně vyjít?

Hary: Další skladby z té doby už nemáme. Všechno už vyšlo. Jak jsem říkal, zůstalo nám pouze několik nepoužitých textů. Ale na internetu se dají také dohledat nějaké amatérské záznamy z našich starých koncertů, které nebyly nikdy oficiálně vydány.

Cyklo: Možná bych doma ještě někde na zaprášených digitálních nosičích našel pokusy s automatickým bubeníkem, které jsem se kdysi snažil komponovat v počítači. Jenže ten software je dávno zastaralý a vážně pochybuji, že by ta data šla oživit.

Jen tak pro zajímavost, jakou nejbizarnější nabídku na (koncertní) comeback jste dostali?

Hary: No, nevím, jestli je to bizarní, ale jeden náš fanoušek ze Spojených států nám nabízel hraní na deathmetalovém festivalu v Marylandu. Pak dokonce vydal jednu naši skladbu na desce se svými písničkami. Šlo však o prapodivnou elektroniku a jeho verze byla hodně šílená. (smích)

Cyklo, jedna otázka na tebe. Zlé jazyky tvrdí, že jedním z důvodů, proč nechcete hrát, je skutečnost, že už dneska neuzpíváš to, co jsi zvládl v minulosti, kdy jsi v rámci svého growlingu nepoužíval žádné hlasové efekty a doplňky. Nicméně je opravdu nutné trvat na tom, co bylo v minulosti? Přece by ti nikdo, pokud byste nahráli kvalitní nový materiál, respektive předvedli kvalitní live show, nevyčítal, že využíváš různá hlasová vylepšovátka? Nebo máš jiný názor?

Cyklo: To nejsou zlé jazyky, nýbrž vtipné spekulace. Každý člověk stárne a s přibývajícím věkem se mění. U mužů se hlas stává hlubším, jak hlasivky v hrdle pomalu osifikují. Tudíž by se mohlo klidně naopak stát, že by ty nízké ultra-guturální tóny už ani lidské ucho nezaslechlo. (smích)

Dále kolují názory, že Pathologist je, byl a bude pořád underground, a proto se nehodí přijmout ty finanční částky, které vám jsou, respektive byly nabízeny… Samozřejmě je v pořádku stát si za svým a držet se svého přesvědčení, ale není to tak trochu laciná póza? Za dobře vykonanou práci si přece člověk zaslouží odměnu, ne? Anebo to vidíte jinak?

Cyklo: Hele, Pathologist nikdy nebyli profíci, byla to pro nás jen zábava. Prachy máme na háku, ty si musíme vydělávat jinde. Správně tvrdíš, že je to pořád underground.

Hary: Za peníze lidé očekávají kvalitní výkony. A tak bych případně raději hrál zadarmo, jen za dopravu…

Nedá mi to, a zeptám se ještě jinak… Mnoho let na české metalové scéně byly dvě kapely, jejichž návraty na koncertní pódia si fanoušci dlouhodobě přáli, tedy vy a Master´s Hammer… Přitom Master´s Hammer se na koncertní pódia vrátili… Co tedy vy? Tak i tak jste vydrželi nejdéle…

Cyklo: No vida, vytrvalost se přece jen cení. Stojíme si pevně za svým. Ale srovnávat Pathologist s Master´s Hammer podle mne dost dobře nejde. Oni pocházejí z úplně jiných kořenů a dnes jsou také absolutně jinde.

Hary: Master´s Hammer řadím mezi své oblíbence a jejich demo The Mass je pro mě modlou. Celosvětový úspěch jim strašně přeji. Když jsme měli s Killerem před Pathologist skupinu Sarkom, tak jsme měli nahrávat demáč v Hostivaři u Franty Štorma. Stále si vzpomínám na náš rozhovor, že nemůžeme přijet, neboť nemáme přes co pořádně hrát. Chtěl bych se mu touto cestou po 28 letech omluvit, že to tenkrát neklaplo. Ačkoli on si to už určitě pamatovat nebude.

Čas od času si na vaše písně vzpomenou jiné kapely a udělají coververzi vašeho songu. Můžete shrnout, které kapely už předělávky vašich songů spáchaly a která z nich se vám zamlouvá nejvíce? A kdybyste si mohli vybrat, od které kapely byste chtěli slyšet coververzi vašeho songu?

Hary: Coverů je několik a měly by dokonce vyjít i na CD. Jedná se o smečky z Řecka, Brazílie, Spojených států a podobně. Z našich luhů a hájů musím zmínit Carnal Diafragma a jejich taneční předělávku Cadavers In Medical Jurisprudence. Moc hezké, děkujeme!

Cyklo: Souhlasím, zatím možná náš nejlepší cover, co jsme slyšeli. Jinak bych si odvážně přál remake Cannibalistic Disfigurement v podání Repulsion. A z noisecoreového období Pathologist bych rád slyšel nějakou vteřinovku od Anal Cunt. Myslím, že je to však utopie a důvody netřeba zmiňovat. (smích)

Čím podle vás může být Pathologist zajímavý pro dnešního (mladého) fanouška grindcore? Pro takového, který kapelu dosud nezná… V čem je podle vás jedinečnost vaší party?

Hary: Čím je Pathologist pro dnešní fandy zajímavý? Nevím, snad hnilobou času?

Cyklo: Asi jsme byli ve správný čas na správném místě. Každý člen byl jedinečný a dohromady to byla banda, se kterou byla sranda. (smích)

Posloucháte současnou českou grindcore scénu? Které formace se vám zamlouvají? Je možné porovnat její úroveň s dobou, kdy jste hráli vy?

Hary: Současné kapely samozřejmě poslouchám, i když je jich strašná spousta. Ale na druhé straně mám stále rád také ty z naší doby, miluji ten analogový zvuk. Můj mobil je napěchovaný nářezem z osmdesátých až devadesátých let.

Cyklo: Grindcore je věčný. Jeho vývoj a proměny by vydaly na celou knihu. Dnes jsou možná hudebníci zdatnější, vyhranější a mají všechno snadnější. Ovšem staré páky, které tu cestu prošlapávaly, taky senzačně válí. Líbí se mi Full Of Hell, stejně tak jako General Surgery.

V době, kdy jste skladby tvořili, jste asi nepřemýšleli nad tím, že byste se mohli stát něčím jako legenda… Kde podle vás nastal ten okamžik, že se o Pathologist začalo mluvit jako o legendě? Asi jste si stěží dokázali v době, kdy kapela pomalu přestala být aktivní, představit, že o ni bude zájem i v roce 2017, tedy po více než dvaceti letech?

Hary: O legendě bych nemluvil, takhle to necítíme. Možná jsme se tenkrát strefili do tehdejšího vkusu, čert ví. Měli jsme spoustu známých v androši, redaktora Cykla v časopise, vymetali jsme všechny možné i nemožné akce. Patrně popularitě pomohl i samotný, parádně mrtvolný název kapely…

Nabídky od jiných kapel jsi, Cyklo, údajně odmítal, nicméně když už nechcete z různých důvodů oživovat Pathologist, neuvažovali jste o založení jiné kapely se členy Pathologist, kde by onen vliv Pathologist nebyl tak výrazný a mohli jste se věnovat jiné muzice?

Cyklo: Nabídky byly, ale je mi líto jen jediné, že nakonec nevyšla. Šlo o hostování na debutovém albu Američanů The County Medical Examiners. S jejich mozkem Mortonem jsme měli společně rozdělené vokály do skladby NH(CH)NH & CH₁₄N (Putrescine & Cadaverine), jenže kvůli technickým trablům jsme to nestihli zrealizovat. Tohle byl pro mne ten nejlepší klon Carcass.

Hary, ty také působíš v současné sestavě Denet… Jak vypadá budoucnost této kapely? Je dlouho plánované album na obzoru?

Hary: Denet jsme před nedávnem zase na čas nebo už navždy rozpustili. Ale materiál na novou desku by tam jistě byl. Uvidíme. Avšak jinak funguji ještě jako basák v další kultovní formaci Dobytčí mor, se kterou jsem nahrál již druhou desku.

Poslední otázka. Máte v souvislosti s Pathologist, případně v rámci vašich hudebních aktivit, ještě nějaké nesplněné přání?

Cyklo: Velmi se těším na dlouho plánované tributní album Pathologist, které snad někdy někde už konečně vyleze ven. Moc jsem zvědav na všechny příspěvky, jakpak se s tím borci asi popasují. Věřím, že to bude anatomicky morbidní. (smích)

Hary: Já bych si chtěl zahrát ještě jeden pořádně hlučný koncert v nějakém malém klubu jen pro pár lidí. Z toho bych měl chorobnou radost. (smích)

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.