Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Bobby McFerrin míří do Ostravy, koncert v Gongu už ve čtvrtek

Bobby McFerrin míří do Ostravy, koncert v Gongu už ve čtvrtek

8.5.2018 00:00 Hudba

Umělec, který několik desetiletí přepisuje všechna hudební pravidla. Desetinásobný držitel prestižní Ceny Grammy Bobby McFerrin natočil 15 alb, kterých se po celém světě prodalo dvakrát víc, než je obyvatel České republiky. Svou stylově neohraničenou hudbou a bezprostřední improvizací objevuje nové horizonty, zvuky a inspiruje další generace zpěváků a beatboxerů. Hvězdný zpěvák a hudebník McFerrin se letos v České republice objeví pouze dvakrát: 9. května v Praze a 10. května v Ostravě v Gongu.

Zvětšit obrázek

Bobby McFerrin míří do Ostravy.
Foto: archiv

Zpěvák je proslulý obrovským hlasovým rozsahem a schopností využívat alikvotní i speciální hlasové techniky, které mu dovolují imitovat dvojhlasý zpěv i nejrůznější zvuky. Nejznámějším songem McFerrina je slavná Don’t Worry‚ Be Happy, kterou podle svých slov napsal jen tak mimochodem a nic podobného neměl v plánu opakovat.

Více než svézt se na vlně popularity McFerrina lákaly nové inspirace. Proto se pustil do dirigování a improvizací, do kterých rád zapojuje zpěvem a tleskáním publikum. „Chci, aby publikum opouštělo sál a zpívalo si druhý den ráno v kuchyních. Rád bych posluchače přivedl k tomu pocitu radosti a svobody, jaký zažívám při zpěvu já,“ říká Bobby McFerrin.

Zpočátku jej ovlivnily osobnosti jako Miles Davis a Herbie Hancock. Díky nim Bobby McFerrin nikdy nepatřil ke konvenčním umělcům. „Když vyrůstáte na směsi hudby, prostě to tak musí dopadnout. Je to, jako kdybych vyrostl ve vícejazyčné domácnosti,“ říká. Své hudební začátky strávil v profesionálních jazzových a kabaretních kapelách a až v sedmadvaceti letech si uvědomil, že jeho opravdovým posláním je zpěv.

Po komerčním úspěchu alb Spontaneous Invention a Pleasures se Bobby McFerrin nenápadně odebral po své hudební cestě, improvizoval, zpíval melodie beze slov a spontánně napsal party pro 60 000 sboristů na stadionu v Německu.

McFerrinova hudba rezonuje spirituálním poselstvím plným humanity. „Moje víra je v každé notě, kterou zpívám. Bez víry nejsem schopen existovat, ani skládat hudbu. Takže, když s někým sdílím svou hudbu, pláč nebo smích, sdílím i svou víru“ vysvětlil charismatický zpěvák.

Zatím posledním albem je jeho Spirityouall z roku 2013, nahrávka, kterou opět nelze vtěsnat do stylových škatulí, svobodná a hladivá jako lehký, nevypočitatelný vánek. Bobby McFerrin stále plní koncertní haly po celém světě a dál odhaluje nekonečný potenciál lidského hlasu. Když vyzve publikum, aby s ním zpívalo, málokdo odolá. Přesvědčit se o tom mohou i čeští fanoušci.

 

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.