Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Novým ředitelem Komorní scény Aréna bude písničkář Jakub Tichý. Věřím v zachování umělecké úrovně, říká

Novým ředitelem Komorní scény Aréna bude písničkář Jakub Tichý. Věřím v zachování umělecké úrovně, říká

12.6.2018 21:41 Divadlo

Komorní scéna Aréna zná jméno nového ředitele, jenž od nové sezóny nahradí Renátu Huserovou odcházející do důchodu. Rada města Ostravy do této funkce v úterý vybrala Jakuba Tichého. Hudebník, folkař a punker, ale také divadelník a dosavadní ředitel příspěvkové organizace Národní dům Frýdek-Místek uspěl v opakovaném výběrovém řízení, do kterého se přihlásilo deset kandidátů. Na svém facebookovém profilu má mimo jiné napsáno: Hraju divnou hudbu s divnými texty. Vystupuji s divnými lidmi. Točím divné desky a divné klipy. Jsem z Frýdku-Místku.... S Jakubem Tichým jsme si krátce po jeho jmenování povídali o jeho představách spojených s výkonem nové funkce v čele ostravského divadla, které se stalo již několikrát nositelem titulu Divadlo roku.

Zvětšit obrázek

Známý písničkář a dosavadní šéf Národního domu Frýdek-Místek bude novým ředitelem Komorní scény Aréna.
Foto: Walérie Kloss

Proč jste se nepřihlásil už do prvního kola výběrového řízení na místo ředitele Komorní scény Aréna, které bez výsledku proběhlo už před půl rokem?

Já jsem měl v plánu svoji nynější pracovní pozici výhledově opustit před komunálními volbami, které budou letos v říjnu. Tu chvíli jsem považoval za správný čas k tomu, abych se poohlédl po něčem jiném. Když jsem ale viděl, že to výběrové řízení je vyhlášeno podruhé, řekl jsem si, proč to nezkusit.

Znáte divadelní produkci Komorní scény Aréna z vlastní divácké zkušenosti?

Samozřejmě. V Aréně jsem byl vícekrát a také naše kulturní zařízení ve Frýdku-Místku s Komorní scénou Aréna spolupracuje. Aréna u nás zájezdově hrála.

Komorní scéna Aréna je už delší dobu na absolutní špici českého divadla. Mnozí říkají, že zcela přirozeným procesem tuto svoji vedoucí pozici pravděpodobně brzy opustí. Mnozí, kteří se rozhodovali, zdali se přihlásit o místo ředitele v tomto divadle, to nakonec vzdali s tím, že nechtějí nastoupit a stát se tím ředitelem-ředitelkou v situaci, kdy je divadlo na vrcholu a možná už výše stoupat nebude, protože není kam…

Ano, i já jsem uvažoval podobně.  To byla jedna z věcí, která mne odrazovala. Ten úkol je nevděčný a v podstatě se to nedá vyhrát. Po období úspěchů nevyhnutelně musí přijít období nějakého půstu. To si samozřejmě uvědomuji. Každopádně věřím, že umělecká úroveň se zachovat dá. To, že Aréna nebude donekonečna Divadlem roku je každému jasné. Koneckonců to ale není to nejdůležitější.

Co ve vašem projektu, který jste předložil výběrové komisi, považujete za nejdůležitější?

Rozhodně nechci vytvářet nějakou diskontinuitu. Aréna je etablována na české divadelní scéně a je ve velmi dobré kondici i pozici. Ten další vývoj bude generický. Dá se pracovat na vytváření komunity diváků. Dá se pracovat na marketingu divadla. Základní koncepce by ale měla být zachována.

Mnozí říkají, že ta současná skvělá pověst KSA je spojena s tvůrčím tandemem Ivan Krejčí coby umělecký šéf a Tomáš Vůjtek coby dramaturg. Chcete je i nadále udržet ve jejich funkcích?

Samozřejmě. V každém případě. Ani s jedním jsem ještě nemluvil, ale je v mém zájmu, a věřím, že i v zájmu všech, kteří Aréně fandí, abychom je v uměleckém vedení udrželi.

Existují v zásadě dva typy ředitelů divadel. Manažeři a umělci. Mezi které se řadíte vy? Máte vlastní umělecké ambice?

Byl bych rád, kdyby se oba tyto přístupy vhodně spojovaly a doplňovaly. Co se ale nějakých mých vlastních uměleckých ambic týká, o těch bych zatím vůbec nehovořil. Lidi, jak jsou pan Krejčí a pan Vůjtek, chovám v úctě. A co já jim vlastně mohu říkat …

Mohl byste. Jste i neprofesionální divadelník, vaše amatérské Statické divadlo slaví velké úspěchy, letos vystoupíte dokonce v programu Jiráskova Hronova, kam jste postoupili jako jedni z nejlepších ze Šrámkova Písku. Máte nějakou vysněnou hru nebo autora, jehož dílo by se mohlo v Aréně inscenovat?

V této chvíli bych nerad vytvářel nějaký pocit tlaku na umělecké vedení. Všechno vyplyne z našich vzájemných rozhovorů.

Věřím, že si udržíte i svoji praxi písničkáře …

To bych si přál. Co se týká mých uměleckých aktivit, předpokládám, že u nich nedojde k nějakému útlumu a že tuto činnost skloubím s výkonem funkce ředitele divadla. Tyto aktivity vnímám jako souběžné. Ale rozhodně by neměly negativně ovlivňovat moji profesionální práci.

Tak ať se vám daří.

Nápodobně.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.