Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ósaka má s Ostravou mnoho společného, říká pořadatel Japonských dnů Jan Kudla

Ósaka má s Ostravou mnoho společného, říká pořadatel Japonských dnů Jan Kudla

8.10.2018 00:41 Atd.

Může být Ostrava partnerem pro japonskou kulturu a naopak? Na tuto otázku může odpovědět třetí ročník Japonských dnů, které v Ostravě začnou v pátek 12. října. Bude zasvěcen přístavní Ósace, třetímu největšímu městu Země vycházejícího slunce. Do Ostravského muzea a Domu kultury města Ostravy přijedou uznávaní japonští umělci, například tanečnice Teru Ogawa, která zájemce naučí tradiční tanec. Na tři dny vypukne možnost ochutnávek nejen místních ósackých specialit, ale také uhrančivého folkloru, kterému Japonci dodnes věří. Hry, hlavolamy, tradiční bojové umění, bubny, origami. Už nyní je možné na chodbě Ostravského muzea jako ochutnávku obdivovat výstavu fotografií s ósackými ikonami. S detaily nás seznámí Jan Kudla z Česko-japonského kulturního centra.

Zvětšit obrázek

Předseda Česko-japonského kulturního centra v Ostravě Jan Kudla.
Foto: Archiv J. Kudly

Tématem letošního ročníku Japonských dnů bude město Ósaka. Proč zrovna toto město?

Domlouvá se partnerství mezi Ostravou a Ósakou, proto je i tento ročník Japonských dnů zaměřen na Ósaku, aby se s ní obyvatelé Ostravy mohli seznámit. Málokdo o tomto město ví něco bližšího.

Proč by zrovna Ósaka mohla být partnerské město? Co může Ostravě nabídnout?

Je zajímavá už jenom tím, že se nachází v podobné pozici jako Ostrava. Jedná se o třetí největší japonské město, rozlohou je téměř stejná jako Ostrava, stejně jako Ostrava je i Ósaka průmyslovým centrem a křižovatkou národů. Podobností je tady opravdu hodně. Ósaka tvoří v Japonsku strategický přístav. Plaví se tady Číňané, Korejci, Malajci, takže skrze město proudí rozmanité národy. To se na obou městech odráží s velkou podobností.

Kdy bude partnerství uzavřeno?

V listopadu letí ostravská delegace do Ósaky, kde bude připravena úvodní zdvořilostní schůzka. Pak se bude jednat o způsobech naplnění partnerství.

Japonské dny jsou patrně vůbec první příležitostí, jak se seznámit s kulturou tohoto specifického města. Kdo do Ostravy přijede?

Pozvali jsme umělce nejen ze samotné Ósaky, ale také z oblasti Kansai, kde se nachází. Nejvýznamnějším hostem a nejatraktivnější postavou třetího ročníku Japonských dnů v Ostravě bude patrně Teru Ogawa, japonská tanečnice. Reprezentuje pátou generaci tradičního umění a představí tradiční tanec. Teru Ogawa pochází přímo z Ósaky a je považována za velkou umělkyni. Ještě před festivalem v Ostravě povede taneční kurz, který bude volně přístupný. Na festivalu se představí ve dvou vstupech s ukázkami tance kamigata-mai, který je charakteristický pro divadlo kabuki a jemuž je v Ósace věnováno velké muzeum.

Slavnostní vyvrcholení festivalu se uskuteční v neděli 14. října v Domě kultury města Ostrava, koho ještě na něm uvidíme?

Vystoupí na něm také Akiko Wada, hráčka na tradiční harfu koto. Pochází sice z Kjóta, nicméně pravidelně vystupuje v ósackém divadle. Zpěvem okouzlí operní zpěvák Noritaro Dei, který je znám v celém Japonsku, po kterém neustále jezdí a vystupuje. Ivo Batoušek se svými studenty přijede z Olomouce, aby zahráli na tradiční bubny wadaiko. Brněnské Divadlo Kjógen nabídne tradiční japonské příběhy. V sobotním programu například Yoshimi Wako ukáže půvab japonské kaligrafie (15.00).

Festival ale začne už v pátek, a to hned tajuplným ósackým folklórem v prostorách Ostravského muzea, na co se můžeme těšit?

Na místní báje a mýty. O bezhlavém řezníkovi, který běhá po ulicích, a také o mrtvé kočce na nádraží. Ósaka, přestože se jedná o moderní metropoli, průmyslové srdce Japonska a významné obchodní centrum, má i druhou, mnohem záhadnější tvář. Po nocích prázdnými uličkami bloudí démoni, z okna se rozléhá pláč prokletého obchodníka a v malé svatyni na předměstí možná zahlédnete jednu hodně kouzelnou lišku… Jsou to povídačky, kterých se dodneška bojí nejenom děti, ale i někteří Japonci.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.