Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. V jednoduchosti je síla. Kulturní Ceny Jantar představují logo. Jak se vám líbí?

V jednoduchosti je síla. Kulturní Ceny Jantar představují logo. Jak se vám líbí?

15.11.2018 03:41 Atd. » Ceny JANTAR

Kulturní Ceny Jantar, které se budou v březnu 2019 podruhé udělovat v ostravské hale Gong, mají vlastní logo. Grafický symbol, který by měl na první pohled evokovat cenu, udělovanou v šestnácti kategoriích nejvýraznějším umělcům s vazbami na Moravskoslezský kraj, znázorňuje písmeno J a zároveň představuje stylizovanou podobu sošky, která se bude laureátům předávat.

Zvětšit obrázek

Nové logo kulturních Cen Jantar.

Autorkou loga je grafická designérka Katarína Jamrišková. „Tvar loga vychází z ceny, kterou vytvořila sochařka Šárka Mikesková, je však stylizovaný do co nejjednodušší nadčasové formy. Nevyužívá žádné popisné obrazové motivy, u nichž je předpoklad, že časem zestárnou, ale právě písmeno J, které by mělo již při prvním zhlédnutí evokovat slovo jantar. Samotný jantar jsem vložila do vrcholu písmena J,“ uvedla autorka loga.

Katarína Jamrišková v současnosti působí jako grafička v Galerii výtvarného umění v Ostravě, kde spolupracuje s předními grafiky Robertem V. Novákem a Zuzanou Burgrovou. Je absolventkou Střední umělecké školy v Trenčíně, má za sebou stáž na Litevské akademii umění v Rize a je absolventkou Fakulty umění Ostravské univerzity. Specializuje se zejména na knižní a grafický design a návrhy obalových materiálů.

Soška Šárky Mikeskové, jež byla inspirací pro vznik loga.

Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar se poprvé udělovaly v letošním roce v ostravské hale Gong. V současnosti běží přípravy druhého ročníku, který bude reflektovat nejvýraznější umělecké výkony roku 2018. Sošky, jejichž autorkou je renomovaná sochařka Šárka Mikesková, opět získají umělci v šestnácti kategoriích napříč různými uměleckými obory. Galavečer se uskuteční 3. března 2019 v ostravské hale Gong.

Nominace za rok 2018 vyhlásí osm odborných porot v průběhu ledna 2019. Březnový galavečer bude opět přenášet Český rozhlas Ostrava, který je spolu s kulturním deníkem Ostravan.cz hlavním mediálním partnerem akce. Součástí ceremoniálu bude i tentokrát kulturní program, který bude připraven exkluzivně pro tuto příležitost a ve kterém vystoupí špičkoví moravskoslezští umělci různých žánrů. První podrobnosti o programu galavečera budou zveřejněny již na konci listopadu.

Vstupenky na galavečer s vyhlášením Cen Jantar za rok 2018 si můžete zakoupit v předprodeji ZDE.

Přečtěte si více z rubriky "Atd. » Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.