Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Na Cenu Jantar 2018 za operu jsou nominováni Aleš Briscein, Pavel Klečka a Josef Moravec

Na Cenu Jantar 2018 za operu jsou nominováni Aleš Briscein, Pavel Klečka a Josef Moravec

28.1.2019 04:13 Ceny JANTAR

Pořadatelé Moravskoslezských kulturních Cen Jantar zveřejnili nominace za rok 2018 v kategorii opera/muži. V této kategorii byli nominováni Aleš Briscein za roli v opeře Lady Macbeth Mcenského újezdu (NDM Ostrava), Pavel Klečka za roli Revírníka v opavské inscenaci Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky a Josef Moravec za ztvárnění role Živného v ostravské inscenaci Janáčkovy opery Osud (NDM Ostrava). Jméno vítěze bude oznámeno 3. března 2019 na galavečeru v Gongu krátce po druhém kole hlasování poroty.

Jak uvedla odborná porota, Aleš Briscein uplatnil v postavě Sergeje v ostravské inscenaci Šostakovičovy opery Lady Macbeth Mcenského újezdu obdivuhodnou pěveckou a fyzickou kondici. „Vytvořil dravého, dynamického a nemilosrdně bezohledného chlapáka, jemuž není nic svaté. Postavu v citlivé souhře s partnery dokonale začlenil do režijní podoby inscenace,“ napsala porota v odůvodnění nominace.

Aleš Briscein. (Foto: Martin Popelář)

 

Pavel Klečka si na postavu Revírníka musel řadu let počkat, ale výsledek svědčí o tom, že k ní dospěl na vrcholu svých sil. „Postavu modeluje důsledným pěvecko-hereckým projevem, každý okamžik role dokáže využít k mimickému či gestickému jednání postavy v dramatické situaci. Z jeho zpěvu prýští citová zaujatost a vroucnost svědčící o vnitřním ztotožnění s duchem Janáčkovy hudby,“ uvedla porota.

Pavel Klečka v Příhodách lišky Bystroušky. (Foto: T. Ruta)

Josef Moravec vytvořil obtížnou roli skladatele Živného v ostravské inscenaci Janáčkovy opery Osud soustředěným pěveckým a hereckým nasazením. „Postava stíhaná osudem je v jeho podání neobyčejně vnímavá a emocionálně zranitelná, naplněná bohatým vnitřním životem,“ napsala porota.

Josef Moravec a V. Holbová v inscenaci Osud. (Foto: M. Popelář)

Porota pro operní divadlo, která je jednou z osmi odborných porot Cen Jantar, pracovala ve složení Milan Bátor, Helena Havlíková, Josef Herman, Radmila Hrdinová, Olga Janáčková a Martin Kajzar. Posuzovaly se inscenace nastudované na operních scénách v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě a ve Slezském divadle v Opavě.

*

Kdo z trojice nominovaných se stane laureátem Ceny Jantar, bude jasné 3. března 2019, kdy krátce před galavečerem dojde k závěrečnému tajnému hlasování.

Ceny Jantar, které se udělují pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech. Nominace ve všech zbývajících kategoriích budou oznámeny do konce ledna.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 3. března galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i zástupci kulturního života z celého Moravskoslezského kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost. Během galakoncertu vystoupí například Jan Rokyta se souborem Ensemble Flair, kapely February a Nedivoč, klarinetista Igor Františák, zpěváci Tomáš Klus, Hana Fialová, Patricia Janečková, Radek Melša, Barbora Řeřichová, Boris Urbánek, sbor Permoník a další umělci. Na jevišti bude přítomen i dvacetičlenný orchestr.

Vstupenky na galavečer jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz a v předprodejové síti Ticketstream.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.