Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Nominace na Cenu Jantar 2018 za operu: Veronika Holbová, Jana Sibera a Iordanka Derilova

Nominace na Cenu Jantar 2018 za operu: Veronika Holbová, Jana Sibera a Iordanka Derilova

28.1.2019 09:10 Ceny JANTAR

Pořadatelé Moravskoslezských kulturních Cen Jantar zveřejnili nominace za rok 2018 v kategorii opera/ženy. Nominovány jsou Veronika Holbová za role ztvárněné v inscenacích Osud a Triptych (NDM Ostrava), Jana Sibera za roli Mařenky v Prodané nevěstě (Slezské divadlo Opava) a Iordanka Derilova za roli Katěriny Izmailovy v inscenaci Šostakovičovy opery Lady Macbeth Mcenského újezdu (NDM Ostrava). Jméno vítězky bude oznámeno 3. března 2019 na galavečeru v Gongu krátce po druhém kole hlasování poroty.

Iordanka Derilova v roli Katěriny Izmajlovy předvedla dokonale vybudovanou pěvecko-hereckou kreaci. „V duchu režijní koncepce Jiřího Nekvasila vytvořila postavu znuděné kupcové toužící po dobrodružství a rozkoši, a to jak svým dramaticky znějícím sopránem, dosahujícím od záměrně tvrdých poloh až k závěrečnému zvroucnění, tak i prožitým hereckým výrazem,“ uvedla porota.

Iordanka Derilova. (Foto: Martin Popelář)

Nominovaná je také Veronika Holbová, a to hned za dvě role zvládnuté vysoce profesionálním způsobem. „V Míle z Janáčkova Osudu vytvořila živou dramatickou bytost, dokonale zapadající do stylizovaného rámce inscenace. V titulní postavě Pucciniho Sestry Angeliky v inscenaci Triptych se cele ztotožnila s osudem postavy, která v jejím podání stoupá od tragického poznání k nadpozemské vyrovnanosti. Pěvecky zvládla obě postavy naprosto suverénně,“ uvedla porota ve svém verdiktu.

Veronika Holbová v inscenaci Triptych. (Foto: M. Popelář)

Jana Sibera se k roli Mařenky dostala v opavské inscenaci Smetanovy Prodané nevěsty poprvé. „Z lyrického koloraturního oboru vstoupila do oblasti dramatičtější a vyrovnala se s ní na pozoruhodně zralé úrovni. Smetanově postavě dala vtip i jímavost věrohodným hereckým provedením,“ napsala porota.

Jana Sibera v Prodané nevěstě. (Foto: T. Ruta)

Porota pro operní divadlo, která je jednou z osmi odborných porot Cen Jantar, pracovala ve složení Milan Bátor, Helena Havlíková, Josef Herman, Radmila Hrdinová, Olga Janáčková a Martin Kajzar. Posuzovaly se inscenace nastudované na operních scénách v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě a ve Slezském divadle v Opavě.

*

Kdo z trojice nominovaných se stane laureátem Ceny Jantar, bude jasné 3. března 2019, kdy krátce před galavečerem dojde k závěrečnému tajnému hlasování.

Ceny Jantar, které se udělují pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech. Nominace ve všech zbývajících kategoriích budou oznámeny do konce ledna.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 3. března galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i zástupci kulturního života z celého Moravskoslezského kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost. Během galakoncertu vystoupí například Jan Rokyta se souborem Ensemble Flair, kapely February a Nedivoč, klarinetista Igor Františák, zpěváci Tomáš Klus, Hana Fialová, Patricia Janečková, Radek Melša, Barbora Řeřichová, Boris Urbánek, sbor Permoník a další umělci. Na jevišti bude přítomen i dvacetičlenný orchestr.

Vstupenky na galavečer jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz a v předprodejové síti Ticketstream.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.