Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR To musíte slyšet! Orchestr sestavený pro udílení Cen Jantar odehrál zkoušku s nominovanými kapelami

To musíte slyšet! Orchestr sestavený pro udílení Cen Jantar odehrál zkoušku s nominovanými kapelami

8.2.2019 20:46 Ceny JANTAR » Hudba

Ceny Jantar, které budou letos podruhé udělovány v šestnácti kategoriích umělcům s vazbou na Moravskoslezský kraj, budou mít svůj orchestr. Galavečer, na kterém budou 3. března v Gongu oceněni vítězové, nabídne exkluzivní příležitost slyšet nominované kapely a interprety v doprovodu dvacetičlenného hudebního tělesa sestaveného z vybraných hráčů orchestru operety/muzikálu Národního divadla moravskoslezského. Pod taktovkou Jakuba Žídka, který orchestr sestavil, v Gongu zahrají kapely February, Nedivoč, Ensemble Flair a zazpívá Tomáš Klus. První zkouška proběhla ve čtvrtek večer a ukázala, že diváci se mají skutečně na co těšit. Možnost slyšet naživo zmíněné kapely v této roli se již nebude nikdy opakovat. Režii galavečera dostala i letos na starost režisérka Gabriela Petráková.

Zvětšit obrázek

Kapela Nedivoč během první zkoušky s orchestrem.
Foto: Aleš Honus

„Je to nová a dojemná zkušenost, nikdy jsme s orchestrem ještě nehráli. Když jsme ještě neslyšeli aranži celou, nebyli jsme si vůbec jisti, jestli to bude spolu sedět, ale nyní naživo je to skutečně paráda,“ prozradili členové kapely February Vladislav Uskov a Tomáš Klézl.

„Nominací na Cenu Jantar jsme velmi silně poctěni, už jen s ohledem na složení celé poroty,“ dodali muzikanti. Právě jejich skladba Wichou spatří světlo světa v orchestrální úpravě na březnovém galavečeru a její nacvičování bylo plné poznávání nových světů, ale i dobré nálady.

Vladislav Uskov z February během zkoušky. (Foto: Aleš Honus)

Sám autor orchestrální partitury Jan Lstibůrek, který byl na zkoušce přítomen, prozradil, že na tvoření aranží pro vybrané skladby bylo nejsložitější vyplnit místa orchestrem tak, aby už nebylo hudby moc a výsledek byl posluchačsky snesitelný.

Čtvrteční zkouška začala nácvikem lidové písně Ej lásko, lásko, kterou orchestr pod vedením dirigenta Jakuba Žídka zahraje společně se seskupením Ensemble Flair a cimbalistou Janem Rokytou. Aranže v tomto směru působila již napoprvé komplexně a muzikanti sehraně, a to i navzdory skutečnosti, že provizorní prostor zkušebny v Divadle Jiřího Myrona nedal vyniknout všem hudebním vrstvám a některé stěžejní nástroje byly kvůli nepřitomnosti členů kapely jen reprodukované.

Orchestr při zkoušce na Ceny Jantar. (Foto: Aleš Honus)

„Tato spolupráce je velmi plodná a velmi se na tuto produkci těším, protože je to prolnutí dvou žánrů v písničce, která už je v našem pojetí velmi nadžánrová. Jako Ensemble Flair si vlastně takto s orchestrem zahrajeme poprvé,“ sdělil své nadšení z rodícího se výsledku umělecký vedoucí ansámblu Jan Rokyta. I on se s celým seskupením na slavnostní galavečer již velice těší a věří v jeho zdárné vyznění co se týče celé poctivě nacvičované produkce.

February během zkoušky. (Foto: Aleš Honus)

S orchestrem se 3. března v Gongu během udílení Cen Jantar představí nejen již zmíněná mladá krev February a cimbálová muzika Ensemble Flair, ale také další nominovaná kapela Nedivoč, jedním z vrcholů večera pak bude vystoupení orchestru s rovněž nominovaným Tomášem Klusem a dětským sborem Permoník, který zazářil na vyhlašování Cen Jantar již loni.

Kapely February i Nedivoč se ukázaly jako dobrá volba pro orchestrální úpravy, ačkoli obě seskupení jdou s kůží na trh ve zcela jiném hudebním pojetí. Romantické indie rockové baladě Wichou od February orchestr dodal vzletnou atmosféru a ze skladby Balada o člověku skupiny Nedivoč vytvořil ještě mnohem líbivější záležitost bez jakéhokoli náznaku syrovosti a konvence.

Orchestr s kapelou Nedivoč a dirigentem J. Žídkem. (Foto: A. Honus)

„Hraní s orchestrem je změna, teď to pro mne bylo podruhé, poprvé jsem v takovémto hudebním rozpoložení doprovázel Marii Rottrovou. Mám trochu problém, protože na rozdíl od členů klasického orchestru neznám tahy dirigenta, které mi vždy připadají lehce popředu. Kapela na to není zvyklá. Naštěstí máme typ písně, kde tempo udávám já,“ svěřil se bubeník Nedivoč Jiří Krhut.

„Je to dojemná chvíle, my jsme do posledního okamžiku nevěděli, jak to bude znít, a teď jen sledujeme jakousi filmovou hudbu, která se Honzovi Lstibůrkovi velice povedla a klobouk dolů,“ dodal Jiří Krhut a vzápětí prozradil, že pro něj jakožto pro člověka, který nehraje podle not, je práce každého aranžéra obdivovaným umem.

Dirigent Jakub Žídek a autor aranží Jan Lstibůrek. (Foto: A. Honus)

Právě Jan Lstibůrek ve veškerých ohledech dle vystupujících hudebníků ctí původní harmonie vybraných skladeb a zároveň šikovně pomáhá vyzvednout jejich sílu právě orchestrálními prvky. „Ona pestrost vybraného repertoáru mě hrozně moc bavila. Písničky i interpreti jsou vybráni zajímavě a citlivě. Všechny mají jakési své kouzlo. Ej lásko, lásko i Balada o člověku od Nedivoč jsou kouzelné právě v té děravosti, kterou jsem se snažil zaplnit. Sice to byl složitý úkol, ale zároveň zábavný a myslím, že toto balancování se povedlo,“ řekl na závěr Jan Lstibůrek, který má s aranžováním populárních skladeb pro orchestr již bohaté zkušenosti z mnoha projektů. Výsledek bude moci každý posoudit sám 3. března v Multifunkční hale Gong.

Informace o galavečeru Cen Jantar s možnosti nákupu vstupenek ZDE.

Gabriela Stašová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR » Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.