Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Festival Dream Factory letos přiveze operu Sternenhoch a spoustu dalších lahůdek

Festival Dream Factory letos přiveze operu Sternenhoch a spoustu dalších lahůdek

2.4.2019 00:45 Divadlo

Přelom května a června se v Ostravě opět ponese ve znamení divadla. Festival Dream Factory odhaluje program svého 11. ročníku. Diváci se mohou těšit hned na tři představení oceněného Divadla roku – pražského Divadla pod Palmovkou, do Ostravy zavítá také Divadlo Na zábradlí, Dejvické divadlo, Národní divadlo Praha, které přijede s oceňovanou inscenací soudobé opery Sternenhoch, a mnohá další. Jedenáctý ročník festivalu se uskuteční od 29. května do 3. června v ostravských divadlech a industriálních prostorách Dolu Hlubina, které jsou každoročně zárukou nevšedního diváckého zážitku. Předprodej startuje 3. dubna od 14 hodin, kdy organizátoři kompletní program zveřejní na svém webu www.dfov.cz.

Zvětšit obrázek

Z inscenace Národního divadla v Praze Sternenhoch, která míří na Dream Factory.
Foto: Patrik Borecký

V rámci festivalu se v Ostravě představí Ivan Trojan, Martin Myšička, Veronika Khek Kubařová, Vanda Hybnerová, Alois Švehlík, David a Jakub Prachařovi, Jana Plodková, Zdeněk Piškula, Jiří Vyorálek a mnoho dalších.

Festival slavnostně zahájí Divadlo pod Palmovkou s komedií Pusťte Donnu k maturitě! Autorská inscenace Tomáše Dianišky inspirovaná kultovním seriálem Beverly Hills si utahuje z model pop kultury a trefně a s humorem odhaluje zákruty dospívání. Inscenace slibuje nekompromisní ponor do devadesátých let, jimž vládli sourozenci Brenda a Brandon Walshovi, Spice Girls a Bravíčko.

Uměleckými záštitami a tvářemi festivalu budou letos herci Tereza Dočkalová a Tomáš Dianiška. Druhý jmenovaný je mimo jiné také talentovaným autorem a režisérem. „Tomášovy inscenace se na našem festivalu objevují pravidelně. Letos jsme se rozhodli věnovat mu jednu z dramaturgických linií. Kromě zahajovacího představení bude na programu také jeho bizarní kabaret na motivy stejnojmenného kultovního blogu Poslední důvod, proč se nezabít,“ říká ředitel festivalu Tomáš Suchánek.

„V rámci Ostravské sekce pak bude uvedena také jeho úspěšná inscenace Transky, body, vteřiny, která je od prvního uvedení v Divadle Petra Bezruče stále beznadějně vyprodaná a komedie Viliama Klimáčka Komiks, kterou Dianiška režíroval v Komorní scéně Aréna,“ dodává.

Pražská Palmovka bude na festivalovém programu kromě výše zmíněných inscenací zastoupena ještě Shakespearovou komedií Něco za něco v režii svérázného polského režiséra Jana Klaty, která získala Cenu divadelní kritiky v kategorii Inscenace roku 2018.

Na festivalovém programu letos nebude chybět ani populární Dejvické divadlo, které uvede originální autorskou inscenaci Petra Zelenky Elegance molekuly inspirovanou životem a objevy jednoho z nejvýznamnějších českých přírodovědců profesora Antonína Holého.

Pražské Divadlo Na zábradlí uvede inscenaci Mýcení v režii Jana Mikuláška – cenou Josefa Balvína 2018 ověnčená inscenace osvědčeného týmu Divadla Na zábradlí nechá diváka vstoupit do světa lepší společnosti.

Kmotrovsky laděný výjev z relaxace mezi provozováním mafiánského řemesla hluboce věřících gangsterů v městských lázních pak nabídne inscenace Dobří chlapci, kterou se souborem Divadla Na zábradlí nazkoušel David Jařab.

Městská divadla pražská v Ostravě uvedou původní magickou detektivku Davida Drábka Kanibalky: Soumrak samců – svérázný pár vyšetřovatelů v ní ztvární Vanda Hybnerová a Jiří Hána.

V loňském roce naplnilo slovenské Teatro Tatro téměř k prasknutí šapitó na Masarykově náměstí, kde s velkým ohlasem uvedli Mistra a Markétku. Organizátoři festivalu soubor pozvali do Ostravy také letos, tentokrát s tajemnou sci-fi inscenací Stalker. Site-specific inscenace se odehraje v Dolní oblasti Vítkovice a herci souboru Teatro Tatro v ní diváky doslova provedou lokalitou poznamenanou návštěvou mimozemské civilizace, kde neplatí fyzikální zákony a v každém jejím koutě číhá smrtelná past.

Ostatně, jak už je dobrým zvykem, podstatná část programu se bude odehrávat na Dole Hlubina. V těchto nevšedních kulisách bude uveden také společný projekt otce a syna Prachařových Život s krajtou, projekt divadelní skupiny Lachende Bestien v koprodukci s Městskými divadly pražskými Nepřítel lidu nebo Soukromé rozhovory – Bergmanovské variace na téma manželství a ztráty víry s Lucií Trmíkovou, Martinem Pechlátem a Aloisem Švehlíkem.

Festival slavnostně zakončí opera Sternenhoch ve zpracování Národního divadla Praha. Devadesát let staré Klímovo groteskní romaneto nenechává klidnými nejrůznější umělecké tvůrce snad od dob svého vzniku. Hudba Ivana Achera a režijní vedení Michala Dočekala ve spojení s expresionistickou předlohou však nečekaně spustily explozi zájmu o operu a vysloužily si ocenění Inscenace roku 2018 v anketě Divadelních novin.

Festival nenabídne jen obrovskou porci divadla. Návštěvníci mohou po skončení vybraných představení zůstat v hledišti a zúčastnit se krátkých a neformálních debat s herci nebo navštívit koncerty a doprovodný program. Organizátoři připravují také Dětský den na Hlubině a pruty na již tradiční opékání špekáčků ve stínu ostravských těžních věží!

Kompletní program festivalu bude od 3. dubna dostupný na webových stránkách festivalu www.dfov.cz. Předprodej na většinu festivalových představení zajišťuje od 3. dubna pokladna Divadla Petra Bezruče. Vstupenky na představení konaná v Domě kultury města Ostravy (Elegance molekuly a Pusťte Donnu k maturitě!) zakoupí diváci pouze na pokladně Domu kultury města Ostravy. Prodej vstupenek na operu Sternenhoch konanou v Divadle Jiřího Myrona zajišťuje předprodej Národního divadla moravskoslezského.

Zdroj: Tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.