Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Dramaturg nové divadelní přehlídky Offenzíva Pavel Gejguš: Chceme Ostravě ukázat zcela jiné přístupy k divadlu

Dramaturg nové divadelní přehlídky Offenzíva Pavel Gejguš: Chceme Ostravě ukázat zcela jiné přístupy k divadlu

24.8.2019 07:39 Divadlo

Nová a hned čtyřdenní soutěžní přehlídka Offenzíva představuje další střípek do již tak pestré divadelní mozaiky ostravského divadla. Po festivalech jako Dream Factory, Norma nebo Spectaculo Interesse tak přichází kulturní centrum Cooltour s novinkou v podobě alternativy, která se zaměří na neobvyklé prostory a experiment. Podle uměleckého šéfa a dramaturga Offenzívy Pavla Gejguše, známého také jako režiséra řady inscenací, půjde o unikátní příležitost nahlédnout na tradiční divadelní formy novým úhlem pohledu. Nahlížet můžeme od 28. do 31. srpna.

Zvětšit obrázek

Režisér Pavel Gejguš.
Foto: Archiv

Jaká je klíčová myšlenka Offenzívy?

Základní myšlenkou je přivést do Ostravy něco, co tady není běžně k vidění.  Z místní alternativy nabídneme jen jedno zastoupení, a to v podobě Statického divadla. Přeci jen jsme se rozhodli dát prostor i někomu z domácích souborů.

Dříve se v Cooltouru konal doprovodný program Shakespearovských slavností, ten už nebude?

V minulých letech se v Cooltouru konal ShakespearOFF, kde jsem měl možnost nastudovat Tita Andronika. Letos se Cooltour rozhodl pro obměnu a zrodila se Offenzíva, která po tematické stránce už se Shakespearovkami nesouvisí. Považujme jej za svébytný tvar. Se samotným nápadem udělat Offenzívu přišel šéf Cooltouru Andrej Harmečko.

Netypické ovšem bude to, že se jedná o soutěžní festival…

Ano, uvedené soubory se budou ucházet o vítezství pod dohledem odborné poroty. První dva soubory získají finanční odměnu a vlastní kategorii mají i diváci, kteří budou hlasovat po každém představení.

Jak probíhala nominace zúčastněných souborů?

Tohle je moje záležitost jakožto dramaturga. Oslovil jsem soubory, které mi přišly zajímavé a o kterých jsem byl přesvědčený, že do Ostravy přivezou něco, co v ní není běžně k vidění v rámci stálých scén i v rámci jiných festivalů. Nepovedlo se dostat vše, co bych chtěl, ale mám radost, že sem přijedou ty soubory, které nabídku přijaly. Nechtěl jsem jednotnou tematickou linku, ale cílem bylo vytvořit co nejpestřejší paletu, nabídnout různé přístupy k divadelnosti.

Jaký typ divadla tedy můžeme očekávat?

Půjde zejména o divadlo uváděné v nedivadelních prostorách. U některých jsme ale museli udělat kompromis a nechat je ve velkém sále Cooltouru.

Proč?

V dnešní době, když nemáte výrazně velký rozpočet, což je náš případ, tak pracovat ve veřejném prostoru už není možné. Na druhé stran+ je to zřejmě dobrá zpráva pro Ostravu, protože spousta prázdných prostor, které jsme měli „v merku“, jde najednou do rekonstrukce.

Přesto se vám ale podařilo najít i alternativní místa?

Budeme hrát v hospodách, v ulicích i v opuštěných prostorách bytového nebo galerijního charakteru. Uvidíme pouliční divadlo masek, výrazový tanec ovlivněný daným místem, současný underground a podobně.

Vznikne i něco na míru samotné přehlídky, anebo soubory přivezou spíše svůj tradiční repertoár?

Chtěli jsme, aby něco podobného vzniklo, ale naše podmínky jsou omezené a nemáme finance na to, abychom vytvořili podmínky pro delší rezidenci a vznik nové inscenace. Přesto se nám podařilo zajistit téměř divadelní premiéru, a to druhé uvedení inscenace Jakuba Gottwalda Ur-fascism, zvláštní formát koncipovaný jako scénická přednáška podle textů Umberta Eca.

Přesto chystáte i unikátní předpremiéru?

Ano, nabídneme předpremiéru novinky oceňovaného souboru Depresivní děti touží po penězích, což je pro nás velice příjemné. Ostrava může otestovat inscenaci před tím, než bude uvedena v Praze. Půjde o druh imerzivního divadla v opuštěném Hotelu Palace o Marii Stuartovně. Diváci si budou moci vybrat, který příběh budou sledovat, tedy za kterou postavou půjdou. Nevím o tom, že by někdo v Ostravě představil příběh na této bázi.

Jste teprve na začátku, přesto už teď můžeme říci, že Ostrava bude mít další tradiční divadelní festival?

Doufám, že ano, vidím v něm divácký potenciál a bude to rozhodně něco nového, než co sem dovezly zatím jiné místní festivaly. I když je současná divadelní nabídka v Ostravě hodně pestrá, tak Offenzíva nabídne ještě jiné obzory. Víme, že se bude s určitostí konat další ročník. Bylo by pěkné, kdyby se z Offenzívy stala tradiční věc.

Jak je na tom podle tebe „divadelnost“ samotné Ostravy, potřebuje vůbec nějako ofenzívu?

Ostrava má sice velmi kvalitní divadlo, ale přestože má různé soubory, na divadlo se v ní nahlíží z dost podobného úhlu. Nejsou tady soubory, které by celkově uvažovaly v jiné perspektivě. Sice nabízí super divadlo ve skvělé činoherní tradici, ale v zásadě se jedná o tentýž princip ve vzorci herec – situace – text. Skrze Offenzívu přivážíme jiný typ souborů, které nejsou zatížené takovýmto pohledem a jdou na divadlo jinak.

Program festivalu na stránkách www.offenziva.cz

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.