Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Colours of Ostrava 2020: Kromě Twenty One Pilots také The Lumineers, Sigrid i Wardruna

Colours of Ostrava 2020: Kromě Twenty One Pilots také The Lumineers, Sigrid i Wardruna

18.12.2019 00:00 Hudba

Mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava k první oznámené hvězdě Twenty One Pilots přidává další kapely a hudebníky mnoha žánrů: folkrockové The Lumineers, mladou norskou zpěvačku Sigrid, mystickou severskou formaci Wardruna, australskou zpěvačku Tones and I proslavenou hitem Dance Monkey, německou pochodovou techno dechovku Meute, divoké ruské The Hatters a odvázané ska-punk-rockové Bazzookas z Amsterdamu.

Zvětšit obrázek

Kapela Lumineers.
Foto: Colours of Ostrava

„Sedm nově zveřejněných jmen včele s The Lumineers a Sigrid dokládá velkou žánrovou pestrost, která je Colours of Ostrava vlastní: od folkrocku, přes pop, severský mystický folk, divoké ska, punk či gypsy hudbu až po dechovku v rytmu techna. Společné je jim to, že nabídnou návštěvníkům skvělé koncertní zážitky,” shrnuje ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Američtí The Lumineers píší písně s nakažlivými melodiemi a silnými texty. Připomínají, o čem písničkářství vždy bylo – o důvěryhodném vyprávění příběhů. S chytlavým hitem Ho Hey v roce 2012 dobyli svět, propadla mu rádia, letní mejdany, reklama i televizní seriály. Zpěvák a kytarista Wesley Schultz, bubeník Jeremiah Fraites a donedávna violoncellistka Neyla Pekarek, kterou nově vystřídala houslistka Lauren Jacobson, po právu získali nominace na Grammy, jejich velký fanoušek Barack Obama je dvakrát pozval do Bílého domu a U2 nebo Tomu Pettymu otevírali koncerty. Nadšeně byla přijata také skladba The Hanging Tree složená pro film Hunger Games.

Norská, teprve třiadvacetiletá, zpěvačka a skladatelka Sigrid jako druhá nejmladší přesvědčivě zvítězila v BBC Music Sound of 2018, získala Norwegian Grammy Awards, stala se miláčkem davů v Glastonbury i na Coachelle a vystoupila během předávání Nobelovy ceny míru.

Z Norska přijede do Ostravy také kapela Wardruna, hudební projekt skladatele, zpěváka a muzikanta Einara Selvika aka Kvitrafna, čerpající z vášně pro severskou mytologii a spiritualismus, inspirovaný pohanskou runovou abecedou futhark ukrývající moudrost severských národů.

Německé Meute, s podtitulem Techno Marching Band, tvoří jedenáct dechařů, bubeníků a hráč na marimbu. S neuvěřitelnou přesností nejen na pódiu, ale i v ulicích či na náměstích, hrají techno a house skladby od známých autorů taneční hudby – například Laurenta Garniera, Flume, Trentemøllera nebo Disclosure.

Australská autorka a zpěvačka Toni Watson, alias Tones and I, opanovala svými skladbami Dance Monkey a Johnny Run Away hitparády nejen v Austrálii, ale i v dalších dvaadvaceti zemích světa.

Ruští The Hatters si razí cestu světem svojí Russian gypsy punk folk street alco-hardcore muzikou – šílenými, zběsilými i humornými vystoupeními, kterým na pódiu vévodí obří balalajka. Sedmičlenní The Hatters složení z divadelníků, romantiků, punkerů a milovníků Balkánu mají silnou oporu v režisérovi Emiru Kusturicovi, tvůrci několika jejich klipů.

Ska-punkoví Bazzookas z Amsterdamu už deset let brázdí Evropu se žlutým školním autobusem a na Colours of Ostrava se po vrátí po pěti letech s novým albem a s novou show.

Devatenáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 15. do 18. července 2020 opět v industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. Program na 24 venkovních i krytých scénách nabídne přes 450 bodů – vedle koncertů více než 120 zahraničních a domácích kapel také diskuse v rámci mezinárodního fóra Meltingpot, divadla, workshopy, filmy, výtvarné instalace a další doprovodné aktivity.

Zdroj: Tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.