Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Martin Novosad z festivalu Kino na hranici: Chystáme jednu z největších retrospektiv Miloše Formana

Martin Novosad z festivalu Kino na hranici: Chystáme jednu z největších retrospektiv Miloše Formana

3.2.2020 07:58 Atd.

Miloš Forman, jeden z největších českých filmových tvůrců, jak jej neznáte. I tak by se dal představit záměr organizátorů 22. ročníku Kina na hranici, největší filmové prohlídky českých, polských a slovenských kinematografií. První oznámenou retrospektivu tak věnují legendárnímu tvůrci snímků jako jsou Přelet nad kukaččím hnízdem nebo Amadeus. O přípravě klíčové přehlídky letošního ročníku, který s uskuteční v prvním květnovém týdnu, hovoří ředitel české části Kina na hranici Martin Novosad.

Zvětšit obrázek

Dramaturg Martin Novosad.
Foto: Česká televize

Kdy jste začali uvažovat o možnosti pozvat jednoho z nejzásadnějších filmových tvůrců české nové vlny jakým je právě Miloš Forman?

Záměr pozvat Miloše Formana do Českého Těšína se datuje od doby, kdy jsme na jednom z prvních ročníků hostili jinou filmovou legendu, režiséra Vojtěcha Jasného. S Formanem byl ve velmi dobrém přátelském vztahu, vzájemně se ve Spojených státech navštěvovali, učili a hostovali na přednáškách a podobně. Vojtěch Jasný byl natolik nadšený z Kina na hranici, že vysvitla možnost začít vyjednávání o možnosti pozvat Formana na Kino na hranici již tehdy. Došlo k jeho oslovení, ale pan režisér byl zaneprázdněn jinými projekty, jako třeba Mnichovský přízrak. Pořád se tedy jeho hostování odkládalo, až se do Česka vrátil a točil v něm Dobře placenou procházku…

Takže byla možnost jej skutečně na festivalu už tehdy vidět?

Vstoupili jsme do kontaktu, plány dostávaly konkrétní podobu, až na to, že se přestal ozývat. Zkoušeli jsme tedy jiné zdroje. Vojtěch Jasný už v té době nebyl v nejlepší zdravotní kondici. Pořád existovala jistá možnost, jak Formana jako jednoho z klíčových režisérů nové vlny do Těšína dostat. Pak už se ale i jeho zdravotní stav zhoršil a odmítal jezdit. Podobná situace nás potkala v minulosti s Josefem Škvoreckým, čile jsme komunikovali, on o to strašně stál, ale po operaci už to nebylo možné.

Miloš Forman byl na festivalu už prostřednictvím svých děl k vidění, v čem bude vaše nabídka pro letošní ročník jiná?

Formanovy české filmy jsme na přehlídce v průběhu jedenadvaceti let pochopitelně promítali, i několikrát, z těch amerických jsme ale uvedli jen Amadea. Většina těch starších amerických snímků Miloše Formana zatím zůstala návštěvníkům přehlídky v Těšíně utajena. Tentokráte ale uvedeme všechny tituly, dokonce i takové lahůdky jako je proslulý film spolurežírovaný Formanem Viděno osmi: Desetiboj, kolektivní dokumentární snímek natočený u příležitosti olympijských her v Mnichově v roce 1972.

Už je známo kde a kdy co bude k vidění?

Harmonogram projekcí v tuto chvíli ještě nemáme, ve hře je ještě hodně proměnných, udělat retrospektivu takovému tvůrci, jako je Forman, i přesto, že již nežije, je poměrně komplikovaná věc. U nás už těm filmům dávno vypršela licence. Musí se nejen dohledávat práva, ale i nejlepší možné kvalitní kopie jeho snímků.

Jak jste tento problém překlenuli?

Začali jsme spolupracovat s americkou ambasádou a díky ní máme k dispozici licence, které nám pokryjí téměř všechny snímky, až na dva. Zároveň jsme oslovili řadu lidí, kteří s Formanem spolupracovali. Kopie ve formátu 35mm, které se u nás kdysi promítaly, buď už neexistují, anebo nejsou v akceptovatelném stavu aby se mohly promítnout na veřejnosti. V případě že vyšly přepisy na blu-ray, je to bez problémů, nicméně tento přepis není k dispozici u všech snímků.

Který z titulů jednoho z největších českých filmařů, který navíc dobyl Hollywood, je v tak žalostném stavu?

Třeba Vlasy jsou k dispozici v tak špatném stavu, že není možné je promítat. Kopie je opravdu zdevastovaná a řešíme náhradní zdroj.

Je tedy zřejmé, že některé Formanovy americké snímky uvidíme na původním filmovém materiálu, tedy na 35mm formátu?

Určitě ano, třeba v případě Přeletu nad kukaččím hnízdem, což je super. V kině Central v Českém Těšíně mají zachovalou technologii promítání na 35mm (také na polské straně v kině Piast je promítání z 35mm možné, pozn. red.). Diváci si tak budou moci přijít na fajnšmekrovský kinofilní zážitek.

A jaká je situace u českých filmů?

Tam je to skvělé, protože naštěstí Národní filmový archív, na to, jak je pomalejší v digitalizaci, tak všechny české Formanovy filmy má k dispozici v digitálním přepisu DCP.

Takže tady budeme ochuzeni o autentický formát?

Asi ano, a to i ve smyslu přepisu, protože kromě Hoří má panenko nebyly Formanovy filmy digitálně restaurovány, ale jenom přepsány. Samotný přepis je ale super, protože se i tady zachovala aspoň nějaká představa o původní filmové patině.

Bude možnost vidět i filmy, u kterých Forman třeba jen asistoval?

Ne, chceme začít až od jeho absolventského filmu, tedy od Konkursu.

Už je známo, kdo bude přítomen mezi hosty Formanovy retrospektivy?

Zatím je to víceméně ve sféře diskusí. Máme zatím potvrzeno, že přijede americký ředitel Českých center. Ostatní hosté jsou v jednání. Zveme Formanovy scénáristy, samozřejmě jeho jiné spolupracovníky, jejich jména ale ještě upřesníme. Každopádně u každé projekce bude vždy nějaký host, jak u nás bývá zvykem.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.