Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Na Cenu Jantar za balet jsou nominovány tanečnice Rita Pires, Shino Sakurado a Barbora Šulcová

Na Cenu Jantar za balet jsou nominovány tanečnice Rita Pires, Shino Sakurado a Barbora Šulcová

4.2.2020 12:58 Ceny JANTAR » Divadlo

Pořadatelé Moravskoslezských kulturních Cen Jantar zveřejnili nominace v kategorii balet-ženy. Odborná porota posuzovala výkony pouze ve dvou inscenacích Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, které měly premiéru v roce 2019. Všechny nominace proto tentokrát míří do Ostravy.

Baletní porota pracovala ve složení Ivanka Kubicová (předsedkyně), Ivan Hurych, Jan Kolda, Zdeněk Prokeš a Roman Vašek. Verdikt poroty je následující:

RITA PIRES – NÁRODNÍ DIVADLO MORAVSKOSLEZSKÉ

Rita Pires je nominována za duet a sólový výkon v inscenaci Rossiniho karty. Portugalská sólistka ostravského baletu zaujala v originální choreografii Maura Bigonzettiho jak v citlivě provedeném takřka akrobatickém duetu svou plasticitou, tak i v sólovém hereckém výstupu před oponou, kdy směsicí italštiny a španělštiny za použití českých slovíček představuje velmi vtipně a s italským afektem recept na „maccheroni alla Rossini“.

SHINO SAKURADO – NÁRODNÍ DIVADLO MORAVSKOSLEZSKÉ

Shino Sakurado je nominována za roli markýzy de Merteuil v inscenaci Nebezpečné známosti. První sólistka ostravského baletu už několikrát přesvědčila, že je tanečnicí s výbornou taneční technikou i širokým hereckým rejstříkem. V roli Markýzy de Merteuil dokáže velmi citlivě a bez afektu vyjádřit polohy nenávisti, povrchnosti a falše. V závěrečné scéně nenechá nikoho na pochybách o prožívaných pocitech potlačované lásky a naprostého zoufalství.

BARBORA ŠULCOVÁ – NÁRODNÍ DIVADLO MORAVSKOSLEZSKÉ

Barbora Šulcová je nominována za duet a trio v inscenaci Rossiniho karty. Už několikrát ukázala, že právě v moderním baletním repertoáru se cítí výborně. Tentokrát si skvěle porozuměla s pohybovou estetikou choreografa Maura Bigonzettiho v díle Rossiniho karty. Upoutá smyslem pro svérázný humor, v němž uplatní svou tělesnou flexibilitu i cit pro pohybový timing.

*

Která z uvedených tří baletek získá Cenu Jantar, bude jasné 15. března 2020, kdy krátce před galavečerem dojde k závěrečnému tajnému hlasování poroty.

Ceny Jantar, které se udělují pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány už potřetí celkem v osmi uměleckých oborech. Nominace ve všech kategoriích budou oznámeny do poloviny února. Kromě výročních cen budou uděleny také dvě ceny za celoživotní přínos v oblasti kultury Moravskoslezského kraje.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 15. března galakoncert v aule Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i významní zástupci kulturního života z celého Moravskoslezského kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost. Během galakoncertu vystoupí například klavírní virtuos Ivo Kahánek, sopranistka Veronika Rovná Holbová, kapely Mirai, The Truth Is Out There a Bratři Orffové, zpěvačka Vladivojna La Chia, muzikálový zpěvák Lukáš Adam, Přípravný sbor Permoník a orchestr souboru opereta/muzikál Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Vstupenky na galavečer jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz a v předprodejové síti Ticketstream.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR » Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.