Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Operní sólisté ve Slezském divadle zůstávají a ředitel Ilja Racek říká: Pomoc je jednorázová, ale děkujeme za ni

Operní sólisté ve Slezském divadle zůstávají a ředitel Ilja Racek říká: Pomoc je jednorázová, ale děkujeme za ni

10.2.2020 05:49 Divadlo

Slezské divadlo v Opavě zažívá velmi horkou sezonu. Původní rozhodnutí propustit stávající soubor operních sólistů je po několika dnech minulostí. V pátek došlo v Opavě ke schůzce zástupců divadla, města, Moravskoslezského kraje a ministra kultury Lubomíra Zaorálka. Výsledkem je finanční příslib. Divadlo obratem odpovědělo, že sólisty vezme v plném rozsahu zpátky. O komentář současné situace jsme o víkendu požádali ředitele divadla Ilju Racka.

Zvětšit obrázek

Ředitel Slezského divadla v Opavě Ilja Racek ml.
Foto: Archiv České televize Ostrava

Můžete vyčíslit konkrétní pomoc Moravskoslezského kraje a ministerstva kultury vzhledem k částce skoro 6 milionů korun, o které vám město snížilo letošní rozpočet? Je po této intervenci rozpočet divadla vyrovnaný?

Nikoliv. Celá dohoda byla o tom, že budeme řešit svízelnou situaci kolem zrušení souboru sólistů. Ta dohoda směřovala primárně k pokrytí jejich mezd. S dotazem na konkrétní částky se prosím obraťte na pomáhající instituce.

Jedná se jednorázovou pomoc, nebo o systémové řešení? Tedy znamená to, že se Opava, kraj a ministerstvo dohodli na vícezdrojovém financování Slezského divadla?

Vícezdrojové financování funguje již léta. Ministerstvo kultury nám loni dalo z balíku na profesionální divadla 6,6 milionu, kraj 1,2 milionu. Vzhledem k naší potřebě 99 milionů je to, jak vidno, částka podstatně menší než od města. Pomoc je samozřejmě jednorázová, ale děkujeme za ni.

Zrušení šesti míst sólistů se setkalo s nevolí a odsudkem, i jako precedens, ale o složení a potřebné rekonstrukci souboru se mluví dlouho a usiloval o ní i bývalý šéf opery Lubor Cukr. Počítáte s rekonstrukcí souboru?

Myslím, že je to velmi předčasné. Ještě v pátek ráno jsme měli jiné představy, teď se budeme muset ve vedení sejít a říci si, jak dál. Co myslím, že by ale mělo zaznít, je to, že v žádném případě nebude provoz opery nějak omezen a diváci se mohou i nadále těšit na své oblíbené sólisty i kvalitní hosty.

Změní finanční injekce i další avizované personální zeštíhlení v divadle?

Ne. Ostatní opatření musíme ponechat v platnosti.

V podobné tísni jsou i další divadla a města, co může podobné gesto vyvolat?

Doufám, že jednak vlnu solidarity s ohroženými operními soubory v regionech, jednak pokud možno i nová pravidla pro rozdělování ministerské podpory.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.