Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. S Klárou Šebestovou o filmové přehlídce La Película a dalších plánech ostravského Kina Art

S Klárou Šebestovou o filmové přehlídce La Película a dalších plánech ostravského Kina Art

23.2.2020 08:34 Atd.

Od úterý do čtvrtku nabídne ostravské kino Art v rámci 15. ročníku festivalu La Pelicula výběr šesti filmů ze španělsky mluvících zemí. První festivalová projekce začne v úterý v 18 hodin, oficiálně bude ostravská část festivalu zahájena ve 20 hodin projekcí snímku Matka za účasti kulturního rady Velvyslanectví Španělska v Praze. Součástí zahájení bude také představení nového interiéru předsálí. O podobnostech vypráví Klára Šebestová, která má kino na starost.

Zvětšit obrázek

Programová pracovnice ostravského Kina Art Klára Šebestová.
Foto: archiv

Než diváci zavítají na španělské novinky, nejprve se seznámí s novou úpravou kina, jak bude vypadat?

V úterý na zahájení La Películy budeme mít nově upravené předsálí kina s pomocí nábytku z firmy Vestibul Interiér. Specializují se na renovaci starého nábytku a nám se to právě do předsálí, vzhledem k architektuře Domu kultury města Ostravy, hodilo. Bude to tam útulnější, trochu jako v retro obýváku.

Slavnostní zahájení s filmem Matka bude mít i jednoho vzácného hosta…

Ano, Matka bude promítána za účasti kulturního rady Velvyslanectví Španělska v Praze. Chtěl vyrazit do regionů a vybral si k tomu právě Ostravu.

O čem je film Matka?

Jedná se o psychologické drama režiséra Rodriga Sorogoyena. Vypráví o ženě, která už deset let hledá svého syna ztraceného kdesi na pláži ve Francii. Herečka Marta Nieto získala za svůj výkon na loňském benátském festivalu cenu pro nejlepší herečku. Sorogoyen nejdříve natočil stejnojmenný krátkometrážní snímek, který následně rozpracoval do podoby celovečerního filmu.

Jedním z filmů promítaných v rámci festivalu je také nejnovější snímek žijícího klasika Pedra Almodóvara…

Ano, také ostravská La Película nabídne film Bolest a sláva ověnčený cenami Goya, zatím nejosobnější dílo Pedra Almodóvara. V hlavní roli se v něm jako stárnoucí a bilancující režisér představí Antonio Banderas.

Dalším titulem je vizuální báseň Mezi dvěma vodami, o čem bude vyprávět?

Jedná se o dílo jednoho z nejpozoruhodnějších současných španělských režisérů Isakiho Lacuesta, propojuje postupy dokumentárního a hraného filmu. Dva bratři se po letech setkávají na ostrově San Fernando a pokouší se o usmíření. Fiktivní příběh je zasazen do reálného prostředí současného Španělska se všemi jeho přednostmi i slabinami.

Kromě toho na festivalu uvedete i potrhlou komedii…

Ano, La Película nabídne taky ztřeštěnou komedii Než to shoří ve stylu takzvané españolady. Její režisér Fernando Colomo je klasikem národní kinematografie a je autorem řady divácky úspěšných komedií. Film byl natočen během masopustního karnevalu v Cádizu.

V programu ale nechybí ani formální experiment plný kontroverzních témat…

Drogy, vampýrismus, existenciální krize a retro hudba jsou nedílnou součástí dalšího španělského snímku – originálního filmového experimentu Dopisy pro Paula Morrisseye. Režisér Armand Rovira jeho prostřednictvím složil poctu avantgardnímu filmu. Pět na sobě nezávislých příběhů propojuje postava režiséra Paula Morrisseye, spolupracovníka Andyho Warhola ze slavné The Factory.

Pak se ale divák ocitne i za hranicemi Španělska…

Festival se vydává i za hranice Pyrenejského poloostrova, konkrétně do Guatemaly, odkud pochází režisér filmu Chvění. Hlavní hrdina Pablo se zamiluje do jiného muže, což nabourá všechny hodnoty, kterými žije Pablova hluboce věřící rodina. Režisér Jayro Bustamante na sebe poprvé výrazně upozornil na Berlinale v roce 2015 svým celovečerním debutem Ixcanul.

Festivaly jsou vždy vítaným zpestřením programu kin, je to poznat i na návštěvnosti?

Návštěvnost kina od loňského roku mírně roste a věříme, že jí pomůže i La Película. Filmový klub v podobě pravidelných projekcí v úterý odpoledne jsme s koncem roku zrušili. Přesto stále prodáváme členské karty Asociace českých filmových klubů a poskytujeme jejich držitelům slevy na speciální představení s hosty, debatou nebo jiné pořady s přidanou hodnotou. Programujeme také tzv. double feature projekce, které jsou vždy tematicky provázané. Na ně členové získají také slevu na speciální představení s hostem nebo debatou, což jsou pořady nahrazující filmový klub. Lidé na ně ale také mohou navštívit dvě projekce za sebou, které jsou tematicky provázané.

Pokračujete nějak v tradici dříve populárního Kina náročného diváka?

Rádi bychom, ale úplně na ni navázat nelze, doba je jiná. Přesto nabízíme i náročnější program včetně speciálních hostů, například 11. března k nám zavítá delegace k filmu V síti. Pak nabídneme třeba zajímavou trilogii Morava krásná zem za účasti režiséra.

Jaký typ diváků na filmy nejvíce chodí?

Nejsilnější je stále seniorská skupina  ale pomalu se naše publikum rozšiřuje. Nejvíce navštívené jsou filmy typu Vlastníci. V rámci La Películy jsme zaznamenali i velký zájem studentů, například z jazykového gymnázia na Hladnově.

Chystáte ještě nějaké obohacení programu mimo tradiční projekční formát?

Letos v lednu jsme například zahájili pořad Audioart, ve kterém chceme pokračovat. Jedná se o poslech rozhlasových dokumentů v kině. V nabídce bychom chtěli mít obsah, který zatím posluchači v běžném vysílání slyšet nemohli. Ideálně s osobní účastí tvůrců.

Jedním ze specifik vašeho programu jsou operní přenosy, jsou stále tak žádané?

Ano, přenosy ze světoznámých operních představení jsou stále žádané. Lidé jsou zvyklí je navštěvovat, navíc k tomu přispívá i propojení s s divadelním programem Domu kultury města Ostravy.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.