Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. S pořadatelem Templfestu Tomášem Bartoncem nad programem letošního devátého ročníku

S pořadatelem Templfestu Tomášem Bartoncem nad programem letošního devátého ročníku

9.3.2020 19:51 Atd.

Templfest je ostravským festivalem, který se již osm let věnuje židovsko-křesťanské kultuře. Připomíná významnou židovskou stopu v historii Ostravy a společné duchovní hodnoty židů i křesťanů. O programu letošního ročníku, který proběhne od 18. do 28. března, jsme si povídali s jeho pořadatelem ze spolku Elaia Tomášem Bartoncem.

Zvětšit obrázek

Zástupce pořadatelů Templfestu Tomáš Bartonec.
Foto: Vladislav Faigl

Templfest zahájí 18. března výstava s názvem Masaryk a Svatá země. Jak to, že právě náš první český prezident a jeho syn Jan měli vliv na vznik státu Izrael?

Myslím, že to všechno mělo počátek v dětství Tomáše Masaryka. Mimochodem, zrovna teď by měl 170 narozeniny. S židovskou komunitou se stýkal od dětství, v jeho rodišti bylo hodně židů. V jeho době byla naprosto normální víra v to, že židé potřebují k naplnění svých rituálů krevní oběť, krev křesťanů, dívek, panen, krevní pověra kolovala po Evropě už od středověku. Masaryk vzpomínal, že měl zažitý zvyk, že když šel kolem nějakého žida, tak se mu díval na ruce, jestli z nich nekape krev.

Takže budoucí pan prezident v sobě nesl ty předsudky také?

Jeho antisemitismus byl nahlodán, když se seznámil a skamarádil s jedním židovským klukem a poznal, že je to stejný člověk jako on. Vzpomínal, že jednou jej sledoval při modlitbě a zastyděl se, že ostatní si hrají a jeho kamarád se modlí. Později hrálo v jeho životě velkou roli vzdělání. A v kosmopolitní Vídni, kde studoval, nebylo na středověké pověry místo. Myslím si, že k překonání antisemitismu, ale i jiných předsudků jsou vzdělání a rozhled nutné. To je myslím aktuální vždycky. Koukni kolem sebe… Masarykovým prvním politickým veřejným vstupem s tímhle tématem byla tzv. Hilsnerova aféra, kde stála v popředí vyšetřování vraždy Anežky Hrůzové v Polné právě krevní pověra a s ní spojená antisemitská nálada.

Co na to pan prezident Masaryk?

Masaryk se tehdy jako vzdělaný člověk a profesor proti této hysterii postavil…a slíznul to ze všech stran, i od svých studentů na univerzitě. Byl společenským nepřítelem číslo 1. Tady někde jsou kořeny jeho politických aktivit, jeho vztahu k židovské komunitě. Jak to bylo s jeho podporou sionistů, s kroky jeho syna Jana např. v roce 1947 v OSN, kdy byl jedním z iniciátorů slavného hlasování o rozdělení Palestiny, o tom se hezkou formou může každý seznámit na výstavě. Součástí vernisáže bude koncert Ženského komorního sboru Dobroslava Lidmily a Dětského pěveckého sboru Zvonoklíček při ZUŠ Svinov pod vedením Marie Malinové a Petry Kubenkové, v kostele bude více než 60 účinkujících, takže program začne opravdu ve velkém stylu.

Součástí festivalové nabídky bude kanadský film Píseň jmen režiséra Francoise Girarda. Proč jste se rozhodli zařadit právě tento snímek o příběhu dvou bratrů?

Samozřejmě proto, že je kvalitní. Režie i Tim Roth nebo Clive Owen v hlavních rolích jsou určitou zárukou. Za filmovou dramaturgii může naše dlouholetá podporovatelka, dáma, která stála u založení ostravského Minikina, a zkušená dramaturgyně Jarmila Kučerová. Když se člověk podívá na programy festivalů židovské kultury u nás, tak mám někdy dojem, že nic jiného než holokaust neexistuje. Proto snahou Templfestu bylo a je ukázat různé jiné roviny židovské kultury, ne dělat festival o holokaustu (to zní strašně dát slova festival a holokaust vedle sebe), ale tomuhle tématu se nevyhneš. Je to děsivá a nesmazatelná součást židovského příběhu. Tento film je jedním z mnoha příběhů o holokaustu, ale nejen o něm. Tak také proto.

Dalším filmem, který je možno v rámci Templfestu zhlédnout, je izraelský Foxtrot. Proč tento film vzbudil na domácí půdě tak bouřlivé reakce?

To je těžká otázka. Film se zabývá něčím, co se děje v izraelské společnosti, řeší traumata, které v té strašlivě složité izraelské společnosti existují. Proč vzbudil tolik reakcí? Myslím si, že je to proto, že lidé chtějí slyšet jen část toho, co se děje, ale skutečnost má více rovin. Stát Izrael, samostatný stát, který je zde už více než 70 let, stát bezpečný, vydávající ohromné prostředky na obranu, na zbrojení, vedle USA asi nejlépe vybavená armáda na světě. Stát, který si prožil několik válek se svými sousedy. Stát, kde obrovské množství lidí vlastní zbraň a prošlo vojenským výcvikem. Tak se stát prezentuje. Volby vyhrávají zkušení političtí šíbři, mj. pomocí vyvolávání strachu a sliby bezpečnosti.

Teď k filmu. Je to film protiválečný. Ve filmu se ocitáme uprostřed pouště, na checkpointu, který hlídají mladí kluci, vojáci Cahalu, kde se nic neděje, je tam šílená nuda. Občas se tam projde velbloud… Nebudu prozrazovat více. Je to film o hledání smyslu. Nějak kontrastuje se snahou o oficiální vnímání reality. V Izraeli je společenské pnutí v různých ohledech, třeba mezi pravicí a levicí, které jsou tam vnímány ještě trochu jinak než u nás. Je to těžké vysvětlit, jistě se v mnohém mýlím. Nežiju v té zemi, ale určité znalosti nebo zkušenosti z našich cest po Izraeli a Palestině mám, třeba z těch checkopintů nebo z rozhovorů s obyčejnými lidmi.

Templfest podněcuje k přemýšlení. Přednáška Petera Tavela má název Smysl života podle Viktora E. Frankla. V čem uznávaný rakouský psychiatr a neurolog viděl smysl lidské existence?

Lehčeji by se mi odpovídalo na otázku, zda pan profesor Tavel bude mít motýlka nebo kravatu (smích)… Pan profesor je úžasný řečník, odborník a krásný člověk, strašně se na něj těším. Hledání smyslu u Frankla spočívá ve více rovinách a vychází mj. ze zkoumání jeho vlastních hraničních zážitků z koncentračního tábora. Jedním ze smyslů života je podle něj práce pro druhé, činnost, která překračuje jednotlivce, dělá něco pro někoho jiného. Hledá smysl života v utrpení. Jako nejvyšší hodnotu zmiňuje lásku, ale ne tu častou představu lásky v emočním smyslu.

Talkshow bude moderovat moudrý, vtipný a vzdělaný muž. Jmenuje se Tomáš Novotný, a protože mne také učil na Ostravské univerzitě kořeny evropského myšlení, věřím, že je nač se těšit. Jaké hosty si pozval?

Talkshow je součástí Templfestu už pár let. Inteligentní a vtipný moderátor, inteligentní hosté, pokaždé vyprodáno. Úžasná záležitost, kterou si pro sebe vymyslel Tomáš Novotný a která mu skvěle sedí. Hosty budou Irena Kalhousová, blízkovýchodní specialistka (ta bude mít samostatnou přednášku i v Domě knihy) a Ivana Gabriela Vlková, řádová sestra, dominikánka, biblistka, zabývající se Starým zákonem. Můžeme čekat fajn večer, na který jen tak nezapomeneme.

Vypadá to tak! Autorské čtení letos poctí svou návštěvou další velká osobnost, spisovatel Karel Sidon. Literární kritika shodně uvádí, že se mu podařil comeback, který nemá obdoby. Souhlasíš? Čím tě Sidonovy knihy oslovují?

Mám tu výhodu, že jsem jeho knihy zažil v rámci Templfestu několikrát a vždy je budu mít při četbě spojené s jeho milým úsměvem, příjemným vystupováním, obyčejnou lidskostí i jeho poklidným pokuřováním před Domem knihy. Takže když čtu, slyším jeho hlas. Jeho knihy mě oslovují tím, kým je autor sám. Inteligencí a humorem. Sám teď přijíždí do Ostravy s tím, že bude číst něco ze své tvorby, „aby byla nějaká legrace“.

V rámci letošního Templfestu bude možné zhlédnout i divadelní hru Návštěvy u pana Greena. Tuším, že se za názvem ukrývá něco podobného komedii. Či tragikomedii?

Asi všechno. Je to o osamělosti, střetu generací, netoleranci, předsudcích. Navázali jsme spolupráci se dvěma nadšenými ochotníky, neherci Tomášem Vodvářkou (známým blogerem) a Janem Sieberem, pro které je to téma osobně tak silné, že se rozhodli zkusit poprvé v životě divadlo. Jsem z atmosféry příprav představení nadšen. Herci jsou, jak jsem viděl a jsem informován, dokonale připravení pod vedením zkušené režisérky Sylvie Grygarové a Zdeňky Kulové. Hru doprovází na bajan talentovaná Anežka Gebauerová. Dvě představení jsou již skoro plná.

Vyvrcholení festivalu se odehraje již tradičně v Heligonce Jaromíra Nohavici. Jak bude večer koncipován a kdo na něm vystoupí?

Pro pravidelné návštěvníky bude výraznou změnou nová a mladá, ale zkušená moderátorská dvojice Michal Sedláček a Pavla Gajdošíková. Ne že bychom zanevřeli na spolupráci s Jirkou Sedláčkem a Vláďou Polákem, ale oni zkrátka nemohou, jelikož v ten večer hrají na své scéně. Ostatně tahle změna je vyjádřena v našem klipu – upoutávce, Jirka s Vláďou tam vlastně budou, i když tam nebudou.

A jakou jsi letos vybral hudbu a interprety?

V galaprogramu budou celkem tři samostatné koncerty. Nejprve zazní melodie sefardských židů, které jsou jádrem programu nazvaného Misterios del Amor, jenž je hlavním vyjadřovacím prostorem zpěvačky Elišky Tesařové. V rámci tohoto koncertu budou účinkovat např. nejen v našem kraji známý kontrabasista Marian Friedl nebo loutnista Jan Čižmář. Dále vystoupí populární zpěvák a kytarista Pavel Helan, který sám sebe představuje jako vlídného písničkáře. Vrcholem večera bude koncert oceňované skupiny Mojše Band s programem Tfilos Un Nigunim (Modlitby a nápěvy), který zpracovává židovskou mystiku v básních Shloma ben Rivkeho. Mojše band vystoupí v sestavě rozšířené o další hudební přátele, kromě základní trojky (Michal Paľko – zpěv, cimbál; František Kubiš – zpěv, akordeon; Jakub Stračina – zpěv, kontrabas) vystoupí např. operní a synagogální zpěvák Michal Foršt nebo saxofonista a klarinetista Miroslav Poprádi. Součástí programu bude také atraktivní vizuální složka.

Neuvažoval jsi, že Jaromíra Nohavicu pozvete také mezi účinkující?

Už pro nás jeden koncert před pár lety odehrál, a tady taky začala jeho podpora směrem k Templfestu a my jsme mu moc vděční. Jistě, že mě to napadlo, a pokud se to má stát, tak se to stane. Jak říká Jarek, víme o sobě. Žijeme tady v tom našem městě a kraji, všichni vedle sebe.

To je pravda. Přeju ti, ať má festival mnoho spokojených návštěvníků a ať se vše vydaří!

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.