Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Všechno má svůj čas a musí nenuceně plynout, tvrdí Alesh AD, který vypouští do světa temnou bestii Ravenoir

Všechno má svůj čas a musí nenuceně plynout, tvrdí Alesh AD, který vypouští do světa temnou bestii Ravenoir

26.3.2020 05:53 Hudba

Brzy přijde čas Ravenoir. To je vzkaz od Aleshe AD, který založil projekt tohoto jména. Kreativní muzikant původem ze Studénky, jenž je známý především jako kytarista metalových Root, se pouští do dalšího hudebního dobrodružství. Co konkrétně lze od nového seskupení očekávat, Alesh AD prozradí v následujícím rozhovoru.

Zvětšit obrázek

Alesh AD.
Foto: archiv

Které události či okolnosti vedly k založení tvého nového hudebního projektu Ravenoir?

Myšlenka pro založení nového hudebního projektu ve mně zrála delší čas. Hned na začátku bych rád zmínil, že Ravenoir jsem se rozhodl založit nikoli proto, že bych byl u Root nespokojen či nevytížen, nýbrž z toho důvodu, že mám stále další a nové hudební nápady, z nichž se ne všechny hodí do repertoáru Root. Samozřejmě ten i nadále pro mě zůstává prioritou číslo jedna.

Mohl bys blíže upřesnit žánr, kterým chceš Ravenoir směřovat?

Půjde o syrovou, tvrdou a ponurou záležitost. Na své si přijdou zejména black-deathmetaloví nadšenci.

Dá se říci, že Ravenoir chápeš i jako nějakou výzvu?

Vždy se snažím přistupovat ke všem svým aktivitám zodpovědně, naplno a dotáhnout vše do konce. Jinak tomu nebude ani v případě Ravenoir. Stojím na počátku další z mých hudebních cest a začínám psát úplně novou kapitolu.

Půjde o čistě studiový projekt, nebo máš v plánu také koncerty?

Ravenoir prozatím prezentuji jako projekt, ve kterém pevně držím otěže ve svých rukách coby kytarista, zpěvák a hlavní iniciátor. A co se týká koncertních aktivit, tak do budoucna s koncertováním každopádně počítám. Kdy na to dojde, ovšem netuším. Zatím je velice brzy tohle téma otevírat.

Můžeš zmínit, kdo další by měl v Ravenoir působit? 

Sestavu vedle mne doplní baskytarista maestro Igor Hubík, na kytaru bude hrát Önslaughter z Debustrolu, za bicí soupravu usedne jeden z nejlepších bubeníků, které vůbec znám, a to Patrik Sas, jenž toho má za sebou opravdu hodně a prošel různými hudebními formacemi rozdílných žánrů od jazzu přes hraní v symfonickém orchestru až po heavy metal. V této sestavě bude nahráno debutové album, kterému bude pravděpodobně předcházet několik promo singlů.

Co můžeš prozradit o textech? O čem budou?

Lyrika se opírá o tajemno, mystično a inferno s notnou dávkou blasfemie. To je nejvýstižnější pro tematiku Ravenoir.

Kam sahají ambice Ravenoir? Kam jsi schopný dotáhnout novou kapelu, tedy novou značku na přeplněném hudebním trhu? Chcete se prosadit i na zahraniční scéně?

Myslím, že je velmi důležité mít cíle, sny a plány. Bez nich je veškeré úsilí marné.

Na hudebním poli se pohybuji třicet let a chci být i nadále aktivní. Vím, co chci dělat a co naopak nechci. Skládat hudbu a psát texty mě nesmírně naplňuje. Je to jako droga, kterou nutně potřebuji k životu. Jsem si vědom, že v současnosti je hudební trh přesycen, nicméně mě to neodrazuje dýchat za nový projekt. Vždy se budu snažit dělat maximum i přesto, že bych byl na to sám! Samozřejmě je mým cílem prosadit tvorbu Ravenoir a dostat tak jméno do podvědomí co nejvíce posluchačům po celém světě.

Když skládáš písně pro Ravenoir, musíš být v nějaké konkrétní náladě, v nějakém konkrétním rozpoložení, nebo jsi schopný složit skladbu kdykoliv a kdekoliv?

Ke skládání potřebuji především samotu a ticho, abych se mohl koncentrovat na danou věc a vklouzl tak do toho svého „vnitřního světa“. Pokud ano, skládání jde v podstatě samo. Jsou chvíle, kdy zrovna nemám k dispozici kytaru a nápad musí okamžitě ven. V tom případě si nápady napískám na záznamník do mobilu a později se k nim vrátím. Důležité je mít ke komponování skladby náladu. Když není, těžko ze sebe něco vysypu.

Zmínil jsi, že se na hudebním poli pohybuješ třicet let. Máš tedy pocit, že hudba ovlivňuje výrazně tvůj osobní život, nebo spíše tvůj osobní život ovlivňuje tvé hudební aktivity?

Nepochybně ano. Hudba vždycky ovlivňovala můj život a vím, že vždycky ovlivňovat bude. Moje partnerka je však v tomto ohledu ke mně velice tolerantní a na muziku nežárlí. Lze skloubit osobní život s tím hudebním, a to je důležité. Muzika v mém srdci zůstane napořád na předním místě.

S jakým výsledkem budeš na konci roku v rámci Ravenoir spokojen?

Bez ohledu na to, že za Ravenoir nestojí vydavatel, budu pracovat na materiálu pro debutové album The Darkest Flame Of Eternal Blasphemy, kterému bude předcházet několik promo singlů. Ty se pak budu snažit nabídnout hudebním labelům a dohodnout se na vydání debutu. Tohle je však běh na dlouhou trať a čeká mě spousta práce. Nic však nechci uspěchat nebo křečovitě lámat přes koleno. Všechno má svůj čas a vše musí nenuceně plynout.

Říkáš, že albu bude předcházet několik promo singlů. Chceš tedy nejprve otestovat, jak posluchači budou na tvoji novou tvorbu reagovat a pak případně se i řídit v dalších skladbách jejich postřehy, nebo máš už materiál pro Ravenoir kompletně hotový?

Na materiálu pro album pracuji průběžně. Vše vzniká a uzrává pozvolna. Promo singly pak poslouží jako ochutnávka pro vydavatele, pořadatele koncertů a pochopitelně i pro posluchače aby si udělali představu, o čem tvorba Ravenoir bude. Brzy přijde jeho čas.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.