Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravská verze muzikálu Rebecca na novém CD: Radost z nahrávky snižuje několik otazníků

Ostravská verze muzikálu Rebecca na novém CD: Radost z nahrávky snižuje několik otazníků

16.4.2020 07:56 Hudba

První české nastudování mysteriózního muzikálového hitu Rebecca se dostalo na nahrávku. Přesnější by však bylo hovořit o lapidárním „best of“. Na albu se totiž nachází pouze čtyři různé písně z tohoto muzikálu v podání různých interpretek. Stejně jako v samotném muzikálu Národního divadla moravskoslezského na albu zpívají Katarína Hasprová a Michaela Horká, Veronika Prášil Gidová a Martina Šnytová a do třetice Soňa Jungová a Lenka Bartolšicová.

Zvětšit obrázek

Michaela Horká v roli paní Danversové v muzikálu Rebecca.
Foto: Kristýna Junková

Muzikál autorské dvojice Michael Kunze a Sylvester Levay v Ostravě v režii Gabriely Petrákové skutečně zabodoval. Dirigent Marek Prášil vzpomíná: „Nikdo netušil, jaký bude mít Rebecca ohlas – a hraje se s velkým úspěchem už několik sezon a bude se hrát dále…“. Právě Prášil a autor českého přebásnění Michael Prostějovský jsou strůjci myšlenky nahrát hudbu muzikálového thrilleru na album s ostravským orchestrem. Což je dobře, v minulosti se už objevily nahrávky z produkce ostravské muzikálové scény a byly přijaty s nadšením.

Nové album obsahuje celkem osm písní, stejné songy přitom nenásledují hned po sobě, ale jsou volně promíseny. Titulní píseň Rebecca je možné na nahrávce vychutnat v dvojím podání Kataríny Hasprové a Michaely Horké. Ukázalo se, že studiová práce není pro všechny sólistky stejně komfortní a jistou půdou pod nohama. Zatímco na divadle byl výkon Kataríny Hasprové vnímán jako sugestivní a slovenská zpěvačka za své ztvárnění paní Danversové dokonce získala Cenu Thálie, na nahrávce je její výkon poměrně rozpačitý a mdlý. Michaela Horká v téže písni jde naopak až na dřeň exprese a hudebního výrazu. Z jejího zpěvu srší hloubka, emoce, ale hlavně daleko precizněji a detailně promyšlené pěvecké fráze a emocionální odstínění.

Další dvojicí, která hraje a zpívá stejnou roli (Já) je Veronika Prášil Gidová a Martina Šnytová. Jejich výkony jsou taktéž dosti protikladné, obě pojaly tutéž roli pěvecky kontrastně. Je patrné, že Veronice ještě chybí zkušenosti se studiovou prací. Její hlas místy zní napjatě a nervózně, intonačně mírně kolísá a v závěrečném vrcholu pak nemá dostatek sil na vibrato a větší dynamiku. Dramatický potenciál však má Prášil Gidová v krvi a její výkon obsahuje i řadu velmi silných a podařených momentů. Je jen otázkou času a osobní píle, kdy se jí podaří doladit všechny nuance.

Martina Šnytová podává na nahrávce jasný důkaz o tom, že neochvějně kráčí cestou vstříc famózním divadelním a pěveckým výkonům. Sugestivita jejího zpěvu spočívá v procítění a promyšlení každičkého detailu pěvecké linky. S naprostou přirozeností se dokáže položit do velkých dramatických oblouků, ale zná i míru a nikdy nezanedbá čistotu a srozumitelnost přednesu. Její gradace v závěru písně Lapím čas do sítě motýlí je naprosto strhující a patří k nejsilnějším momentům alba.

Černým koněm nahrávky Rebecca je však někdo jiný. Talentovanou zpěvačku Soňu Jungovou znám nejen z divadelních prken, ale také z klasických koncertů, jelikož tato mladá dáma vystudovala operní zpěv a její hlas má tak i solidní technický základ i fond. Jungová v písni Jsem správná americká žena ukázala, že je rozený muzikálový talent. Její zpěv má obrovský šmrnc, ovládá nadsázku a umí báječně vystihnout atmosféru salonu i kabaretu. Disponuje spolehlivou technikou a umí skvěle svou postavu prodat. Prostě jednoznačný vrchol alba. Její alternace v podobě Lenky Bartolšicové nemá tak silné pěvecké fluidum, přesto se jí podařil výkon spolehlivý a zejména po herecké stránce výstižný.

Obal CD Rebecca.

Nahrávka vznikala ve studiu Českého rozhlasu, hudební režie Františka Mixy a zvuk Aleše Hubera jsou ukázkou profesionálního přístupu a práce. Orchestr operety/muzikálu NDM pod energickou taktovkou Marka Prášila hraje přesně, důležité sólové linky jsou patřičně prokreslené a čitelné.

Na začátku jsem nastínil pochybnosti nad některými detaily a evidentními nedostatky, které nové CD Rebecca bohužel má. Na nahrávce je slyšet místy komorní pěvecký sbor, ovšem jména účinkujících na zadní straně bookletu nenajdeme. Stejně tak by bylo férové vypsat i jména všech muzikantů, kteří se na nahrávání podíleli. Nevidím jediný důvod, proč se tak nestalo. To, že nahrávka nemá žádné průvodní slovo, liner note či alespoň nějakou zdravici člověka z realizačního týmu, se dá oželet.

Větší pochybnosti vznáší celkový čas, který se vyšplhal na neduživých 27 minut a nedivím se tedy, že jej autoři raději neuvedli (ačkoli se jedná o základní a zcela běžnou informaci).  Hudba z pozoruhodného muzikálu se smrskla pouze na prezentaci písní ženských hrdinek, protože na vícero písní nedostal realizační tým bohužel licenci. Je to jistě škoda: Rebecca má i zajímavé duety a mužský prvek k ucelenému vhledu do autorské dílny Kunzeho a Leveay tak prostě zásadně chybí. Obal nahrávky také obsahuje chybu ve jméně Kataríny Hasprové, která je zde uvedena několikrát s krátkým i.

Bohužel nová nahrávka ve spolupráci se zkušenými společnostmi Musical Media a Muzikál Expres nedokázala navázat na sympatický počin Hana/Edith s úžasnou Hanou Fialovou a její osobitou kreací Edith Piaf. Vznikl projekt rozpačitý a svým způsobem neúplný. Doufejme, že další nahrávky již budou mít důstojnější parametry a všechny potřebné náležitosti, které k prezentaci profesionálního hudebního divadla patří. Všichni, kteří do CD vložili svoji energii, si to přece zaslouží.

Na albu Rebbecca najdete tyto písně:
Rebecca (zpívá Katarína Hasprová a Martina Šnytová)
Lapím čas do sítě motýlí (zpívá Veronika Prášil Gidová)
Stále vítězí (zpívá Michaela Horká)
Jsem správná americká žena (zpívá Soňa Jungová)
Rebecca (zpívá Michaela Horká a Martina Šnytová)
Lapím čas do sítě motýlí (zpívá Martina Šnytová)
Stále vítězí (zpívá Katarína Hasprová)
Jsem správná americká žena (zpívá Lenka Bartolšicová)

Komorní sbor zpíval ve složení: Denisa Bílá, Lenka Háčková, Jarmila Hašková, Zdena Mervová, Dagmar Mimrová, Eva Prnka Villámová, Tomáš Krpec, Josef Lekeš, Roman Žiška, Jaro Rusnák, Jiří Siuda, Adam Živnůstka. 

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.