Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ředitel NDM Jiří Nekvasil: V měsících září a říjen nás čeká celkem sedm premiér

Ředitel NDM Jiří Nekvasil: V měsících září a říjen nás čeká celkem sedm premiér

19.6.2020 00:00 Divadlo

Ostravské Národní divadlo moravskoslezské se připravuje na plné otevření publiku. Diváky po nuceném půstu zve na bohatou kulturní nabídku, jejíž rozsah je skutečně mimořádný. Podrobný scénář programu nové sezony přiblížil ředitel Jiří Nekvasil, který během uplynulých měsíců neztratil víru, že živou kulturu nic nenahradí.

Zvětšit obrázek

Ředitel Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Jiří Nekvasil.
Foto: Tamara Černá SofiG

Restart. ReStart. RestArt. ReStArt. StArt. To vypadá skoro jako grafická poezie, pane řediteli. Vysvětlete, prosím konotace tohoto motta Národního divadla moravskoslezského pro sezonu 2020/2021…

Motto je možné vykládat různě a můžeme si s ním významově i graficky hrát. Rozhodně máme umělecké resty vůči divákovi, které chceme vrchovatě vynahradit. V době nucené pauzy jsme ale i my nějaké resty napravovali – věnovali jsme se opravám, údržbě, vylepšování provozu divadel. Vytvářeli jsme program pro novou sezonu. Diváci mají resty vůči sobě – oni vědí, že živou kulturu nic nenahradí, a věřím, že se do divadla těší. Lze to chápat jako start něčeho nového po vynucené pauze, ale také symbol toho, že umění (art) je věčné a že přicházíme s novou energií poté, co se svět a s ním i provoz našeho divadla na nějaký čas kvůli pandemii zastavily. Divadlo se vrací do plného provozu prvním představením 4. září 2020 po téměř půlročním zastavení provozu. Ještě delší nehrací přestávka byla ve 101. leté historii Národního divadla moravskoslezského pouze v posledním roce II. světové války v sezoně 1944/1945, kdy se nehrálo téměř celou sezónu.

NDM chystá na začátek sezony „postkoronavirové“ poděkování. 11. září zazní v Divadle Jiřího Myrona speciální muzikálový večer se stručným názvem Děkujeme. Komu je poděkování určeno? Má program tohoto koncertu konkrétnější obrysy?

Koncert je určen všem zdravotníkům a záchranářům, kteří se v době krize starali o to, aby se koronavirus nešířil ještě víc. A kteří se nezastavili. Autorem myšlenky a iniciátorem je náš dirigent Marek Prášil – mimo jiné člen Českého červeného kříže. Vstupenky veřejnosti neprodáváme, koncert věnujeme jako poděkování divadla a jeho zaměstnanců nemocnicím, záchranné službě, Českému červenému kříži, hygienikům, ale také zaměstnancům našich divadelních krejčoven a dílen, kteří za dva měsíce ušili více než 20 tisíc roušek.

Program by měl být tak trochu překvapení, ale vybrali jsme slavné melodie ze světových muzikálů 20. století. Zazpívají čtyři držitelé Ceny Thálie – Hana Fialová, Martina Šnytová, Tomáš Savka a brněnský Petr Gazdík. Umělci se vzdali honoráře a jako speciální host vystoupí Jarek Nohavica. Samozřejmě víme, že se nám do divadla všichni nevejdou, takže budeme koncert streamovat na sítích a přislíben je přímý přenos na stanici Český rozhlas Ostrava. Takže alespoň tímto způsobem může být veřejnost přítomná.

To je moc krásný nápad. Doslova premiérová smršť čeká na diváky v září a v říjnu. Jaké nové tituly NDM představí?

Sezonu zahájíme pěti večery s jedinečným představením, které je společným projektem všech čtyřech uměleckých souborů NDM na motivy novely Jeana Giona Muž, který sázel stromy. Je to silný příběh o muži, který se rozhodl zachránit kus země v jeho blízkosti tím, že bude sázet stromy. O muži, který sázel naději a vypěstoval štěstí. Jednotlivé soubory divadla do inscenace režijně připravené šéfem činohry NDM Vojtěchem Štěpánkem mimo jiné „zasadí“ své premiéry. Tuto inscenaci budeme, vzhledem k její náročnosti, která je dána nejen jedinečnou čtyřsouborovou účastí, hrát pouze pětkrát!  Připravujeme k ní také doprovodný program – chceme vyjít za diváky do ulic, a to v týdnu na přelomu srpna a září.

Kolik vlastně čeká na podzim diváky premiér?

V prvních dvou měsících 102. sezony v září a říjnu budeme mít sedm premiér všech čtyř uměleckých souborů! Kromě nových titulů, plánovaných pro tuto novou sezonu, uvedeme tři tituly z minulé sezony, jejichž premiéra se nemohla vzhledem k vývoji pandemie uskutečnit.

Sedm premiér za dva měsíce, to je šílené číslo! Ale není to všechno, pokud je mi známo, divadlo se otevře už v srpnu, je to tak?

Ano. Vlastní sezoně bude poslední srpnový víkend ještě předcházet program pátého ročníku mezinárodního operního festivalu NODO (Dny nové opery Ostrava), který od roku 2012 pořádá jako bienále společně Národní divadlo moravskoslezské a Ostravské centrum nové hudby. Konání festivalu jsme vzhledem k situaci přesunuli z červnového termínu na konec srpna a program museli redukovat o dva plánované projekty s velkou mezinárodní účastí, které, věřím, zrealizujeme v následujících ročnících Ostravských dnů v roce 2021 či programu NODO 2022.

Co nás tedy čeká v nové sezoně?

Po premiéře již zmíněné zahajovací čtyřsouborové inscenace Muž který sázel stromy (4. září) proběhne premiéra Verdiho opery Nabucco (12. září) a baletu Léa Delibese Coppélia (19. září), který měl mít premiéru již 19. března. Následovat bude komedie Ach, ty Češky Piotra Ratajczaka (26. září), jež na příbězích slavných i obyčejných Češek přináší humorný pohled na naše dějiny 20. století inspirovaný například Gottlandem Mariusze Szczygiela. V české premiéře přichází do Ostravy 3. října nový britský muzikál Květiny pro paní Harrisovou autorů Richarda Taylora a Rachel Wagstaff. Ten nabídne opět velkou příležitost skvělé muzikálové divě Haně Fialové. Vznikl na motivy komediálního příběhu o cestě obyčejné dámy středního věku za snem – pořídit si šaty od Diora. Komedie Testosteron Andrzeje Saramonowicze (10. října) přesunutá z konce minulé sezóny baví už v Polsku nějaký čas hlavně dámské publikum. Sedm mužů v hospodě řeší ženskou duši – jednomu z nich totiž utekla nevěsta přímo od oltáře. Gogolův Revizor je rovněž přesunut na 24. října z minulé sezóny. Zákaz pořádání divadelních představení tuto inscenaci zastihnul v generálních zkouškách pouhé tři dny před premiérou. Vstupenky na oba poprázdninové měsíce již prodáváme. Premiéry budou v nové sezoně vždy v sobotu, veřejné generálky ve čtvrtek anebo v pátek.

Proč došlo k odsunu oper Mrtvé město a Proces na další sezonu? Zaslechl jsem absurdní zvěsti, že Korngoldova opera Mrtvé město svým názvem nebyla někomu po vůli…

Opery Mrtvé město a Proces, což jsou pozoruhodná díla, uvedeme v některé z příštích sezon. Pro sezónu 2020/21, která je zároveň první sezónou nového hudebního ředitele souboru opery Marka Šedivého, jsme se rozhodli dodržet již předem avizovanou a připravenou dramaturgii této sezony, která má svou logickou stavbu, navíc již byly domluveny inscenační týmy a obsazení. Mrtvé město a Proces se již do této sezóny prostě nevejdou.

Operní soubor NDM vstupuje do 102. sezony s novým vedením. Proč se Ostrava loučí s dosavadním operním ředitelem Jakubem Kleckerem? Zhodnoťte prosím jeho pětileté působení.

Jakub Klecker se rozhodl přijmout další výzvy, které se před ním otevírají, a přijal nabídku na pozici šéfdirigenta Moravské filharmonie Olomouc. Já tomu rozumím a plně to respektuji. To, že se po ukončení pětiletého působení v pozici hudebního ředitele ostravské opery rozhodl pro změnu, avizoval více než rok dopředu, takže jsem měl možnost připravit kontinuální nástup nového operního šéfa. Ve spolupráci s Jakubem Kleckerem opera NDM pokračovala ve své dramaturgii ve směru, kterým jsme se vydali od roku 2010 s předcházejícím hudebním ředitelem opery Robertem Jindrou. Jakub Klecker přivedl do obsazení nových inscenací pozoruhodné sólistické osobnosti. Získali jsme několik cen na obou ročnících Festivalu Opera, výkony sólistů byly oceněny cenami Herecké asociace Thálie a Cenami Jantar. Za toto období vzniklo několik pozoruhodných inscenací respektovaných i v celostátním a mezinárodním měřítku. Namátkou jmenuji Tři přání, Bouře, Zneuctění Lukrecie, Hamlet, Osud, Julietta, Lady Macbeth Mcenského újezdu. Derniéry posledně jmenovaného titulu pro taktovkou Jakuba Kleckera se v Ostravě uskuteční 2. října v Divadle Antonína Dvořáka a 6. října v Praze na scéně Státní opery.

Nový hudební ředitel ostravské opery Marek Šedivý donedávna působil v opavském Slezském divadle. Čím vás oslovil?

Marek Šedivý patří k nejzajímavějším, velmi talentovaným dirigentům své generace. Před časem jsme spolu v Ostravě spolupracovali na nastudování opery Zdeňka Fibicha Bouře. Moc jsem si této spolupráce a pracovního zaujetí a soustředění Marka Šedivého i výborného výsledku cenil a i přes generační rozdíl s ním cítím názorovou spřízněnost. Když mi Jakub Klecker před časem oznámil, že hodlá s koncem sezóny 2020/2021 uzavřít své ostravské působení, byl Marek Šedivý první, koho jsem s touto nabídkou oslovil a mám moc velkou radost, že tuto nabídku na spolupráci přijal. Velmi se na tuto spolupráci a současně novou kapitolu ostravské opery pod Markovým vedením těším.

Jaká je momentálně finanční kondice Národního divadla moravskoslezského? Přežije virové běsnění bez újmy?

Vzhledem k podstatnému výpadku tržeb v odhadované výši asi 25 milionu je se ztrátou nutno počítat. Úspory v nákladové položce této výše pochopitelně nedosahují. Na celkový součet je ještě brzo, navíc není známa přesná výše avizované podpory ze strany ministerstva kultury. Věřím, že přežijeme bez zásadní újmy, ale jednoduché to nebude. Před námi je v této chvíli spousta neznámých. Ale v této situaci nejsme sami!

Jak budete trávit prázdninový čas? Jste horal, nebo vyhledáváte moře a jižní kraje?

O prázdninovém čase jsem zatím ještě neuvažoval, práce je v těchto dnech nad hlavu.  Snad bude prostor a místo k nadechnutí, ale kde, to teď opravdu nevím. A od začátku srpna naplno zkoušíme.

A jak zní vaše přání k očekávané sezoně s magickým číslem 102?

Aby to byla sezóna zcela bezvirová a podařilo se naše plány zrealizovat v plném rozsahu a v co nejvyšší kvalitě, abychom byli nadále živým divadlem a otevřenou silnou kulturní, institucí, těšící se velkému diváckému zájmu.

 

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.