Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Štěrkovna Open Music bude příští rok na jiném místě, potvrzuje David Moravec v rozhovoru o letošní sCoro Štěrkovně

Štěrkovna Open Music bude příští rok na jiném místě, potvrzuje David Moravec v rozhovoru o letošní sCoro Štěrkovně

14.8.2020 07:57 Hudba

Festivalová sezona letos dostala pořádné K. O.. Přesto jsou promotéři, kteří to nevzdali. Patří k nim například tým, který připravuje oblíbenou Štěrkovnu Open Music. Jeho zásluhou se tak 18. a 19. září uskuteční na břehu jezera v Hlučíně důstojná náhrada v podobě akce s názvem sCoro Štěrkovna. David Moravec za pořadatele prozradil novinky týkající se plánované přehlídky, ale rovněž jsme zabrousili k dalším kulturně-společenským tématům, které ovlivňují hudební byznys. A nakonec organizátor prozradil, že aby to nebylo málo, musí pro příští ročník hledat nové místo konání, protože festivalový areál se příští rok kvůli revitalizaci jezera promění ve staveniště.

Zvětšit obrázek

Pořadatel festivalu Štěrkovna Open Music David Moravec.
Foto: Aleš Honus

Jak všichni vědí, festival Štěrkovna Open Music se letos nemohl uskutečnit, nicméně v plánu je přece jen náhradní varianta, a to sCoro Štěrkovna. V jaké fázi se v tuto chvíli nacházejí přípravy?

Vše jsme začali plánovat už v době, kdy pandemie začala. Zajistili jsme si náhradní termín a oslovili kapely. Původní program měl být jiný, ale museli jsme jej omezit, protože akci chystáme jen pro 1000 lidí. Nyní je vše připravené a těšíme se, že alespoň něco letos budeme dělat.

Jak se žije s pocitem, že vlastně ještě nevíte, zda akce bude? To znamená, že ani vaše stoprocentně odvedená práce nemusí zajistit, že fanoušek dostane to, na co se těší…

Do toho rizika jsme s tím šli. I proto jsme měnili systém předprodeje, abychom všem návštěvníkům mohli garantovat okamžité vrácení peněz za vstupenky. Nyní to dokážeme udělat velmi efektivně a s minimálními náklady. Takže riziko je i pro nás nižší. Jestli samotná akce bude, to ale neovlivníme. Jsme ale optimističtí a věříme. Jinak bychom do toho ani nešli. Chceme tak vyslat signál, že živá kultura žije, že se něco děje a v budoucnu se vše vrátí do co nejvíce normálních kolejí.

V čem je sCoro Štěrkovna pro vás z hlediska organizování jiná? Třeba s ohledem na různá opatření, která se mění a mohou měnit…

Rozhodně půjde o výjimečnou akci. Už proto, že v rámci letošní nefestivalové sezony to bude jeden z mála skutečných festivalů. Dvoudenní akce s desítkou kapel. Co se opatření týká, splníme vše, co bude požadováno ze strany epidemiologů. Navíc návštěvníkům nabídneme areál, který bude opravdu velký, takže se nikdo nemusí obávat tlačenic.

Role hlavních hvězd by měly připadnout Vojtěchu Dykovi s B-Side Bandem a Richardu Müllerovi. Proč jste vybrali zrovna tyto hudebníky? Budou jejich vystoupení něčím výjimečná?

Výjimečná budou hlavně tím, že budou. Tito interpreti a většina dalších letos koncerty spíše rušili, než je odehrávali. Hudebníci se proto velmi těší a s ohledem na ojedinělost živého hraní jejich vystoupení slibuje opravdu velké nasazení. Ale nebude to jen o těchto dvou jménech. Program nabídne i Davida Stypku, Voxela či kapely o5aRadeček, Citron, Skyline či minus123minut. Oslovili jsme kapely, se kterými spolupracujeme častěji, mají festival rádi a vyšli nám vstříc i s honorářem. Matematika je totiž jasná, takto nákladný program totiž 1000 prodaných vstupenek nikdy nemůže pokrýt. Dík proto patří našim partnerům, kteří myšlenku sCoro Štěrkovny podpořili. Tedy hlavně generálnímu partnerovi stavební firmě Tomáš Straub a Moravskoslezskému kraji. Bez nich bychom opravdu nic chystat nemohli.

Byla jednání s manažery v současné době jiná?

Všichni jsme na jedné lodi. Kapely si jasně uvědomují, že nepřežijí bez promotérů. Živé koncerty je to, co je živí. Prodej desek to už dávno není. Na druhé straně se zase pořadatelé neobejdou bez kapel. Takže minimálně na této úrovni na obou stranách panuje pochopení a vstřícnost. Všichni ale čekáme, co bude dál. Protože právě náš segment trhu restrikce zasáhly nejvíce. Hospody už otevřely, penziony mohou ubytovávat, cestovky vozit lidi na dovolenou. Tyto trhy se alespoň v nějaké míře podařilo nastartovat. Náš nikoliv. Jsou to přitom statisíce lidí, kteří jsou na této části zábavního průmyslu závislí. Pomoc nějak stále nepřichází.

V plánu je festival bezhotovostní, také jste se zapojili do projektu Čistý festival, rovněž se během sCoro Štěrkovny bude třídit odpady, pivo se bude lít do vratných kelímků a chystáte i tradiční dětskou scénu…

I když jde „jen“ o sCoro Štěrkovnu, chceme, aby co nevíce nabízela kvalitu velkého festivalu Štěrkovna Open Music. Všechny věci, ke kterým jsme za 16 let existence festivalu dospěli a považujeme je za dobré, tam chceme mít. Už roky se snažíme chovat ekologicky a minimalizovat odpad. Ten navíc poctivě třídíme. Vratné kelímky jsou už běžnou součástí našeho festivalu a bezhotovostní platby se loni, kdy jsme systém zkoušeli poprvé, velmi osvědčily. Hodit se bude i letos, hlavně z hygienických důvodů.

V tiskové zprávě uvádíte, že sCoro Štěrkovnu chápete jako kapku naděje, aby se festivaly zase rozjely v té podobě jako v minulosti. Nicméně jak toho docílit? Spoustu lidí sice současná situace poznamenala negativně, čas od času se také objeví nějaký protest či nějaká iniciativa, která však zase po určité době vyšumí. Ve výsledku totiž tento „nejistý stav“ většině vyhovuje…

Toto je vše v hlavách. Pokud budou lidé od rána do večera krmeni nějakou hrozbou, tak se budou bát. Místo toho bychom měli konstruktivně řešit problém a hledat cestu, jak z něj ven. Místo rušení akcí z minuty na minutu mluvit o tom, jak je udělat, aby případné riziko bylo nejmenší. Toto se neděje. Představitelé státu za půl roku s ničím nepřišli a mám pocit, že iniciativy, které z naší strany vznikly, buší na dveře, jejichž dveřník je totálně hluchý a slepý.

Jaká pozitiva jste si ze současné kulturně-společenské situace odnesli?

Jak v tom dění posledních šesti měsíců hledat pozitiva? Za naši práci nejsou žádná. To, co jsme rok připravovali, bylo v jednom okamžiku smeteno, zničeno. Budoucnost je nejasná. Takže nic. V osobním životě pak hlavně to, že jsem více času strávil s rodinou a po 16 letech vyjel o prázdninách na dovolenou.

Dá se už nyní shrnout, jaké jsou důsledky toho, že letošní ročník Štěrkovna Open Music nebude?

V našem případě se ztráty pohybují do milionu korun. Nejde o ušlý zisk. Jde o peníze, které jsme museli zaplatit a nedostali jsme šanci je vydělat. Výpadek jedné sezony ale jsme schopni přežít. Proto už nyní dál pracujeme na ročníku 2021. Pokud by ale byl problém i v roce příštím, bylo by to už likvidační pro nás i řadu dalších pořadatelů.

Na závěr musíme zmínit ještě další podstatný fakt týkající se vašeho oblíbeného festivalu. Vzhledem k plánované revitalizaci areálu Štěrkovny se nabízí otázka, kde se v roce 2021 festival Štěrkovna Open Music bude konat. Máte už vybrané nové místo?

Je to tak. Jako by nám problémy s virem nestačily. O chystané revitalizaci jezera jsme věděli a v našich plánech s ní počítali. V úmyslu bylo udělat v době revitalizace areálu menší ročník podle toho, co by nám práce umožnily. S ohledem na přesunutí kompletního programu na příští rok ale festival musíme udělat v letošním rozsahu a najít pro něj vhodný prostor. Máme za sebou obhlídku řady lokalit a máme i favority. Nyní vše analyzujeme a vymýšlíme, jak to udělat. Logistika není úplně jednoduchá. Věříme ale, že velmi brzy, a to v termínu sCoro Štěrkovny, už ale bude jasno.

Poznámka redakce: Vstupenky zakoupené na letošní ročník festivalu Štěrkovna Open Music zůstávají v platnosti na příští rok. Na letošní akci sCoro Štěrkovna jsou v prodeji samostatné vstupenky

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.