Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zpěvák a skladatel Adam Uličný vydal debutový klip V představách a říká: Vždy nohama na zemi

Zpěvák a skladatel Adam Uličný vydal debutový klip V představách a říká: Vždy nohama na zemi

17.8.2020 06:14 Hudba

Nová postava moravskoslezské populární hudby má za sebou školení na základní umělecké škole, účinkování v různých popových kapelách a další zkušenosti. V současné době se Adam Uličný vydal na sólovou dráhu, což potvrzuje jeho nový singl V představách. V něm ostravský rodák spojil síly se zkušeným tvůrcem Radimem Věžníkem. Více už prozrazuje v rozhovoru pro Ostravan.cz.

Zvětšit obrázek

Zpěvák Adam Uličný v klipu V představách.
Foto: archiv umělce

Váš nový singl se jmenuje v představách. Mě by však napřed zajímalo, co si mají lidé představit o vás. Jaké jsou vaše dosavadní hudební zkušenosti?

V hudbě se pohybuji od šesti let, kdy mě rodiče přivedli ke klavíru, a jsem jim za to velmi vděčný. Jak šel čas, stalo se toho opravdu mnoho. Mým základním životním kamenem v hudbě je absolvování dvou cyklů hudební školy, tedy 12 let hry na klasický klavír. Následovalo hraní v kapelách, první kapelní zkouška byla v mých 14 letech, v chladné garáži, kdy jsem měl klávesy postavené na kýblech a mikrofon byl na tak slabou úroveň, že jsem se vůbec neslyšel.  Působil jsem v dalších kapelách a hudebních projektech jako Arena, Maryland nebo Project1923. Např. se skupinou Project1923 jsme se v roce 2008 zúčastnili soutěže Výtah z Óčka na TV Óčko a jako vítězové jsme měli tu čest zahrát si na RGM Hudebních cenách Óčka v T-mobile Aréně, na to rád vzpomínám.

Jak šel čas, měnilo se v kapelách personální obsazení a vše tak trošku upadalo… Dnes ale vím, že vše tak mělo být, protože jediné co je stálé, je změna. Proto jsem se vloni v srpnu rozhodl vydat na sólovou dráhu, na kterou mě to vždy táhlo. Během života jsem se naučil jako samouk na kytaru, bicí a vše doplňuji zpěvem. S úsměvem mohu říci, že na jakýkoli nástroj sáhnu, řeknu dejte mi chvilku a já se to naučím. Považuji to za dar, který mi byl dán. Miluji popovou, elektronickou a filmovou hudbu, obzvlášť kombinaci akustických a smyčcových nástrojů. Takže taková kombinace piana a smyčcových nástrojů ve mně evokuje něco nepopsatelného a inspirativního. Videoklip k novému singlu V představách je mým debutovým, práce na výsledném díle trvala
tři měsíce.

Písnička V představách je po vizuální a režisérské stránce profesionální záležitost. Jaká byla spolupráce s Radimem Věžníkem?

Pro realizaci videoklipu jsem oslovil režiséra, kameramana a scénáristu Radima Věžníka, který má za sebou řadu úspěšných hudebních videoklipů pro interprety zvučných jmen jako jsou Mirai, Slza nebo Xindl X. Oslovil jsem jej, zda by měl zájem natočit klip i pro můj nový singl V představách. Naplánovali jsme společné setkání, kde jsem při kávě Radimovi singl představil. Jeho reakce byla pozitivní, námět singlu se mu líbil a na spolupráci jsme se dohodli. Natáčení probíhalo na zcela profesionální úrovni, vnímám to jako životní zkušenost. Rád bych poděkoval nejen Radimovi a jeho týmu, ale i Lucii Syrohové, která ve videoklipu hrála po mém boku a všem dalším, kteří se podíleli na vývoji singlu za skvěle odvedenou práci.

O čem vypráví vaše písnička V představách?

Singl V představách je o lásce… Je o tom, kolik může mít láska podob, jak umí být barevná. Je o tom, jak láska může pohladit, naplňovat, ale zároveň jak umí člověka spoutat a ublížit. Dotýká se tedy každého z nás.

V refrénu zpíváte „Maluju siluety, královno z operety, tělem tvým jsem zakletý…“, to zní okouzleně, nicméně vyznění písně je spíše pochmurné, jde o nenaplněnou lásku?

Vůbec ne, právě naopak. Díky tomu, že je klip koncipovaný trochu nečekaně s ohledem na skladbu a text, si může každý posluchač vyložit děj tak trošku po svém. Zejména rozklíčování celé myšlenky, kdy se divák dozví až na konci klipu dle fragmentů v obrazu, kdo je vlastně předlohou – v představách. Víc bych zatím v tuto chvíli asi prozrazovat nechtěl, spíše bych si přál, ať si každý posluchač vytvoří svou originální představu toho, co se v klipu děje a proč se tak děje.

Pro vaši hudbu se asi nejvíc hodí charakteristika mainstreamový pop. Ten bývá někdy velmi stereotypní, takzvaně na jedno brdo. Máte pocit, že vaše písnička je něčím odlišná?

Věřím, že ano, už jen proto, že původní námět k singlu byla filmová hudba. Singl V představách vychází z filmové tvorby, kterou jsem složil pro své prezentační účely, jelikož složit hudbu pro film je jeden z mých velkých životních snů. Pár dnů po dokončení této původní filmové skladby jsem v ní ale začal slyšet ještě něco víc. Vzal jsem tužku, papír, začal tvořit text, zpěvovou linku a bylo to jasné – udělám z ní singl. Takže pokud je v něčem odlišná, tak určitě v tom, že její základ vychází z orchestrální filmové hudby. Instrumentální filmovou verzi singlu V představách budu mimo jiné v brzké době prezentovat na svém Youtube kanále nebo na www.adamulicny.cz,

Jaké je dosavadní přijetí vašeho singlu?

Věřil a doufal jsem v pozitivní ohlasy, ale reakce na singl předčila má očekávání. Čísla zhlédnutí i počet lajků na Youtube a sociálních sítích každý den rostou, je krásné to po třech měsících doslova mravenčí práce sledovat a velmi mě to motivuje k další tvorbě a činnosti v hudebním světě. Jsem moc rád, že se lidem má tvorba líbí.

Co bude následovat? Chystáte v podobném duchu napsat celou desku?

V současné době singl V představách postupně zařazují rádiové stanice jako například Rádio Haná, Rádio Blatná nebo HEY Rádio i vznikající Rádio Ostravan do svých playlistů, což mě velmi těší. Zda budou další singly v podobném duchu, zatím sám nevím, ale budou přesně takové, které mi budou seslány shůry a za které dám opět ruku do ohně.

V představách je do značné míry studiová záležitost, jak chcete představit píseň a svou hudbu živě? Přizvete si muzikanty, nebo už s někým hrajete?

V současné době zatím jako sólový autor kapelu nemám, je to studiová práce, veškeré nástroje od bicích, basy, piana přes smyčcové nástroje, dechy atd. komponuji sám. Všechny mé singly jsou však kompletovány tak, aby to má budoucí kapela zahrála, jak já říkám „v plné palbě“ na pódiu live. A už se na to fakt těším!

Jaký je váš hudební cíl nebo sen? Co byste rád v hudební branži dokázal?

Rád bych se svou muzikou prorazil do světa populární hudby, která zní v širokém, jak rádiovém, tak televizním éteru a časem zamířil na prkna, která znamenají svět. A také bych se chtěl uchytit na poli tvůrců filmové hudby. Plánů mám opravdu mnoho a věřím, že všechno přijde v ten správný čas. Moje životní motto ale zní: „Vždy nohama na zemi“.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.