Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba S kapelou R. U. R. si zazpívá i Petr Němec, říká pořadatel druhého ročníku Oldfesťáku Tomáš Milich

S kapelou R. U. R. si zazpívá i Petr Němec, říká pořadatel druhého ročníku Oldfesťáku Tomáš Milich

18.8.2020 08:38 Hudba

Kapela R.U.R se zpěvákem Petrem Němcem jako hostem, vzkříšená legendární formace Moribundus, ale také Perpetuum, Peter Latner, Mick Wathling Experience a další rockeři přijali pozvání na druhý ročník komorního festivalu rockových veteránů Oldfesťák. Výtvarník a publicista Tomáš Milich na sobotu 22. srpna pod střechu známého ostravského klubu Hudební bazar sezval nejsilnější sestavu přeživších mániček a bigbíťáků.

Zvětšit obrázek

Pořadatel setkání Oldfesťák Tomáš Milich.
Foto: archiv

Loňský průkopnický ročník festivalu Oldfesťák, který navázal na tvoji knížku Bigbeat Ova 60á & 70á  s podtitulem Sklerotikon přeživších ostravských bigbíťáků, už zase vstává z popela?

Ano, v sobotu to se vší parádou rozjedeme v Hudebním bazaru. Po úspěchu loňského prvního Oldfesťáku jsem opět vyzval všechny kámoše, bigbitové důchodce, aby zopakovali loňský sukces.  Začal jsem žhavit telefonní dráty a ke své radosti našel srdce i uši starých bigbítových bardů otevřené.

Koho tedy můžeme v plné síle na festivalu očekávat?

Letošní Druhý Oldfesťák bude plný velikých překvapení, z čehož vyplývá spousta dobré muziky.  V 17 hodin jej obdobně jako loni zahájí na svoji kytaru Petr Latner svým one man show Pocta ikonám. V instrumentální háv zabalí rockové pecky kapel Led Zeppelin, Black Sabbath,  Judas Priest,  Deep Purple a jiné. Z Prahy přijede Honza Volný, kytarista tehdejší skupiny Perpetuum, a spolu s dalšími bývalými členy souboru Jarkem Ožanou u bicích a Ivanem Kožušníkem u basové kytary zahrají pár starých dobrých perpeťáckých hardrockových pecek. Jen tehdejšího úžasného zpěváka Jirku Tomáška, který nám nedávno po těžké nemoci odešel do bigbíťáckého nebe, nahradí kytarista a zpěvák Tomáš Černý. Kapela takto na Jirku zavzpomíná.

Na koho se ještě můžeme těšit?

Z dalších účastníků, opět z Prahy, k nám na tuto speciální příležitost zavítá kytarista a ostravský rodák Mirek „Josta“ Dostál  alias Mick Wathling se skupinou Mick Wathling Experience. Celý svůj život zasvětil převážně tvorbě slovutného kytaristy Jimiho Hendrixe jako frontman tehdejší skupiny LSD Group. Nyní se skupinou Mick Wathling Experience vybrousil svojí stylizaci Hendrixových skladeb do hodně zajímavé a přesvědčivé podoby.

Kromě toho se ale proslýchá, že dojde i na zmrtvýchvstání kapely Moribundus…

Je to tak. Chystáme nadmíru velký zážitek, a to právě tento oldfesťácký koncert již nehrající legendární skupiny Moribundus. Její jednorázový návrat bude pro mnohé milým zpestřením. Sólový kytarista a kapelník Petr Vitásek začne s kapelou v původním složení svižně skladbou britské skupiny The Gun Race With The Devil.

O téhle skladbě se proslýchá, že tady v Ostravě patřila k neochvějným zkouškám kytarového umu..

Ano, byla prubířským kamenem mnohých kytaristů. Za mnohé ji hrál například Honza Hasník ze Špiónů a Flaminga, Ferry Machalíček s Majestikem či s Town Smoke a jiní. Takže i tato legendární skladba nebude na Olfesťáku chybět, i když v dalších skladbách nás ten večer čeká hard rock s hodně rhythm and blues navrch.

Kromě legendárních veteránů Perpetuum a Moribundus se v sobotu na scéně objeví echt slavná formace, a to R.U.R…

Je to tak, skupina R.U.R. s dravostí sobě vlastní svým vystoupením oslaví významné kulaté výročí — 50. let na scéně.  Tato kapela se vždy prezentovala poctivou hrou, kvalitní aparaturou, pracovitostí a velkým nasazením. V roce 2010 založil Dušan Folwarczný, basový kytarista skupiny, další formaci  pod názvem SG – Sjeté gumy. Někteří muzikanti z R.U.R. hrají i v této sestavě. Také budou hosty festivalu.

Přestaví R.U.R. k tak významnému výročí i něco speciálního, nebo se můžeme těšit už jen na to, že se vůbec mezi námi objeví?

Jako host večera byl přizván legendární ostravský zpěvák Petr Němec, aby zazpíval spolu se skupinou R.U.R. několik rockových pecek z 60. a 70. let.

Festival provází druhé vydání tvé publikace o ostravské rockové scéně. Bude součástí večera i její křest nebo nějaké další překvapení?

V případě zmíněné knihy již nepůjde o křest. Rád bych ale představil mou další knížku s názvem Diagnóza: postiženi bigbítem, zasaženi Školkou – společné dílo ještě žijících mániček a bigbíťáků. Jak z názvu vyplývá, jde o dokument o ostravském bigbíťáckém klubu Školka, na který se pozapomnělo, a výpověď o hippie kultuře na území Ostravy.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.