Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Premiéra na Ostravanu: Podívejte se na nový klip kapely Self Made

Premiéra na Ostravanu: Podívejte se na nový klip kapely Self Made

29.8.2020 18:45 Hudba

Ostravská kapela Self Made vydala nový animovaný videoklip k písni Srub. Na stránkách deníku Ostravan.cz lze novinku slyšet v exkluzivní premiéře. Autorkou videoklipu je Sára Rejchrtová, hudbu a text písně napsal René Matlášek.

Self Made jsou kapelou, která se profiluje jako instrumentálně solidně zahraný pop. Nemá ambice být originální, ale chce oslovit co nejvíc posluchačů. A chce je upoutat tím, co jim pod rukama vzniká a co skutečně dokážou zahrát. Tedy žádné samply a cizorodé prvky, ale pouze to, co roste z jejich dovednosti a zkušenosti.

„Klademe důraz hlavně na to, abychom v každé fázi tohoto tvůrčího procesu dostali maximum ze sebe i z našeho vybavení,“ říká o tvůrčím snažení kapely frontman kapely René Matlášek. Právě jeho nezaměnitelný hlas je poznávacím znamením Self Made. Tentokrát Matlášek zvolil po větší část písně nižší polohu a nepustil se do svých obvyklých falzetových výšek, což jeho projevu dalo příjemný nadhled a nenucenou soustředěnost.

Na nahrávce dále můžeme slyšet elektrickou kytaru Víta Štaigla, baskytaru Miloše Miškovského, klávesy Jakuba Vláška a bicí Tomáše Vašíčka. Aranžmá písně je kapelní záležitostí, natáčení probíhalo v Mohelnici, Praze, Malé Morávce a také v novém domácím studiu v Ostravě.

„Každé místo má něco do sebe, i proto vznikal Srub na několika místech,“ vysvětluje Matlášek. Na otázku, proč se rozhodli svému klipu dát animovanou podobu, pak odpověděl: „Srub ke kreslenému klipu přímo vybízí, neuměli jsme si představit hraný klip, měli jsme pocit, že by to působilo prvoplánově a lacině.“

Každopádně, animace Sáry Rejchrtové je zdařilá a příjemně koresponduje s písní. „Jestli se to povedlo, to už je na posouzení každého posluchače,“ uzavírá Matlášek.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.