Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Punkoví šoumeni Positive: Pokud se oprostíš od zajetých kolejí, můžeš se dostat dál

Punkoví šoumeni Positive: Pokud se oprostíš od zajetých kolejí, můžeš se dostat dál

9.11.2020 08:11 Hudba

Kdybychom chtěli parafrázovat jednu známou píseň, můžeme říci, že každý punker tvrdý chleba má. Vzhledem k tomu, s kolika názorovými směry se současná punková scéna potýká. Asi tedy ani nepřekvapí, že také se zpívajícími kytaristy kapely Positive, tedy Pitrisem a Vencou, jsme vedli diskusi na téma „ti dobří“ a „ti špatní“, nastínili jsme, jak se po hudební stránce oprostit od zajetých kolejí punku, ale rovněž padla zmínka o nových skladbách této frýdecko-místecké party, kterou znáte mimo jiné z punkového víkendového vysílání Rádia Ostravan.

Zvětšit obrázek

Punkrocková kapela Positive.
Foto: archiv

Jak si žije punková kapela z Moravskoslezského kraje v současnosti? Máte pocit, že aktuální doba punku přeje, nebo nikoliv?

Pitris: Ale, jó, žije si dobře. (smích) Je to pro nás hlavně zábava a je super o víkendu vyrazit hrát a užít si punkovou jízdu. Samozřejmě koncertů by mohlo být víc. Přijde mi, že hodně ubylo koncertů, kde dá pořadatel klubu dohromady tři nebo čtyři kapely a udělá se mejdan. Spíš v klubech sázejí na jména zvučnějších kapel. Tady je však příležitost udělat jim například předskokany, což je fajn, jelikož si zahrajeme pro plný klub, a oslovíme nové potencionální fanoušky. Teď se bohužel všechno zastavilo, a to nejen v punku.

To je pravda. Každopádně vaše dosud jediné album vyšlo v roce 2017, dá se tedy předpokládat, že připravujete nové skladby. Je tomu tak?

Pitris: Je to přesně tak. Dokonce už máme finální nahrávky tří nových songů. Natočili jsme je v jablunkovském GM Recording Studio. Chceme je však vypustit ven postupně, vždy s videoklipem. Řekl bych, že každý song je jiný. Máme jednu ostřejší a rychlou vypalovačku, pak jednu pohodovku, které pracovně říkáme Surf Song. A jednu takovou punkovou klasiku. Co se týká alba, tak chceme spíš vydávat jednotlivé singly. Ale až jich bude dostatek, tak z nich uděláme CD, jelikož je fajn je na něčem fyzickém mít pro fanoušky na koncertech.

Obecně vzato, je možné v punku ještě něco objevovat? Jaký máte recept, abyste se neopakovali a abyste stále přicházeli s něčím, co dokáže oslovit a přilákat fanoušky?

Pitris: Já si myslím, že objevovat se dá vždycky. I když je pravda, že někdy člověk něco složí a pak zjistí, že je to až moc podobné něčemu, co už složil. Ale to se prostě stává. Pak je tu zbytek kapely, který k tomu přidá něco svého, myšlenky rozvede a jde to. Všechny songy jsme doposud složili já a Venca. Ale začíná se k nám skladatelsky připojovat i basák Jurgen, takže naše tvorba možná dostane zase o něco jiný impuls a rozmanitost.

Venca: Téměř vždy je to kolektivní práce. Tohle je na kapele to nejlepší a zároveň to nejhorší. Když skládám, mám v hlavě celkem jasno, jak bude celý song vypadat. Rytmus, jednotlivé nástroje, samotná skladba a podobně. Pak s tím přijdu za kluky a ti mi do toho začnou kecat a mě bere na infarkt. Výsledek je potom docela jinde, než co jsem měl v plánu na začátku. Musím ale říct, že je to nakonec mnohem lepší, než byl původní záměr. Tenhle proces ti pomůže právě k tomu, aby ses moc neopakoval.

Určitě je přínosné kombinovat punk s jinými žánry, přičemž ve skladbě Positive Show zazní také harmonika, což písni dodává tak trochu nádech country, případně i blues. Máte v plánu do vašich songů začleňovat další prvky, které nejsou v punku zas tak běžné?

Pitris: Už ani nevím, jak nás ta harmonika napadla. Myslím si, že to bylo spontánní až při nahrávání. Prostě jsme si řekli, že to zkusíme nějak odlišit od běžných vyhrávek či sól. Právě v novém songu jsme zapojili „hammondky”. A musím říct, že se mi to hodně líbí, takže je možné, že v tom budeme pokračovat. Venca taky pořád říká, že až bude starý, tak bude hrát country. Tak možná čím bude starší, tím víc to v písních uslyšíme. (smích)

Venca: Je to tak. Pokud se oprostíš od zajetých kolejí punku, můžeš se dostat mnohem dál. K tomu je použití „netradičních“ nástrojů ideální.

Další skladba s určitým přesahem je Jsme jenom my! Proč tedy podle vás v našem myšlení stále převládá názor, že se musíme dělit na „my a oni“? Proč už z principu odmítáme názory, s nimiž nesouhlasíme? Proč obvykle nechceme poslouchat ani názory těch, které jsme si zaškatulkovali, že jsou naši nepřátelé. A je jedno, zda se to týká punku či života obecně. Proč přikládáme velkou váhu hodnocení, že je něco dobré či naopak špatné?

Venca: Na tohle téma se píšou celé knihy, ale když už se ptáš, podle mého názoru jsou dva důvody. Za prvé je takhle vyvinutý lidský mozek. Vezmi si, že člověk je v podstatě teritoriální a až donedávna musel o svoje místo soupeřit. Tedy každý, kdo byl za hranicí jeho území, byl potenciální nepřítel. Bylo bezpečnější a jednodušší se k těm cizím stavět jako k nepřátelům už předem. Proto, i když bude argumentace toho druhého sebelepší a podložena fakty, tak ji nepřijmeš. Snad i proto, že člověk je líný přemýšlet. Je jednodušší odpálkovat argument, který vyvrací tvou představu, než se nad ním zamysle.

Bohužel, přesně tak tomu bývá…

Venca: Za druhé přebíráš model z rodiny a okolí, kde žiješ. Člověk je tvor společenský a chce někam patřit. Kdyby v rámci své skupiny začal nabourávat její hodnoty, tak ho skupina vyštípe. Je tedy jednodušší se podřídit a převzít hodnoty skupiny za své. Je to strašně složité potlačit tyhle pudy. A bolí to. (smích) Já se o to aspoň snažím. A o tom je právě písnička Jsme jenom my. Nemáš tam nějaké jednodušší otázky, prosím? (smích)

Nevím, zda je následující otázka jednodušší, nicméně bych se rád zeptal, zda se song Město vztahuje k Frýdku-Místku? Přece jenom spousta kapel se snaží vzdát hold svému rodišti, nicméně při těchto příležitostech se dívají na dané místo skrz růžové brýle a jejich chvála je mnohdy taková umělá. Vy jste však nabídli jak záporné, tak kladné stránky města…

Venca: Ano, tohle je o Frýdku-Místku. Frýdek-Místek má hodně chyb, fakt hodně, ale zároveň je to moje město, takže ho musím milovat, jinak bych se z toho zbláznil. A proč to spousta kapel píše jenom z jednoho pohledu, netuším. Třeba to tak vážně mají.

Jak víme, tak potrefené husy se vždy ozvou, tak se nabízí otázka, jaké komentáře jste na tuto skladbu zaznamenali? I vzhledem k tomu, že se v textu mimo jiné zpívá: „Uteče deset let a nic se nezmění, pořád stejná prasata sedí ve vedení. Ty jejich tlusté zadky chcou nás dát do oprátky, i tak je naše matky zas a zas zvolí…“

Venca: No, ohlasy byly jenom positivní. Možná proto, že naši fanoušci mají podobný postoj. Nebo je jim to jedno. (smích) Ze současného vedení města si zatím nikdo nestěžoval. Moc právě nerozumím tomu, jak je možné, že současné vedení se tak dlouho drží u kormidla. Právě ve Frýdku-Místku se dopustili tolika chyb, jako například Kaufland v historickém centru Frýdku, nákupák Frýda uprostřed města a spousty dalšího. Takže song Město je takový povzdech nad situací ve Frýdku-Místku.

Nahráli jste také cover verzi písně Fajne-Mjesto od písničkáře Reného Součka. Proč jste si vybrali zrovna tento song?

Pitris: Myslím si, že to byl můj nápad. Hráváme každoročně na frýdecko-místeckém festivalu Sweetsen Fest a přemýšlel jsem, jak set oživit a co by lidi zaujalo. A napadlo mě Fajne-Mjesto, jelikož je tento song vnímaný jako taková hymna města. Tak jsme se hecli a před Sweetsen Festem song nazkoušeli a nahráli. Myslím si, že to mělo úspěch. I sám René nám ho pochválil. Dokonce jsme ho hráli na Sweetsen Festu i živě a chtěli přizvat Reného. Ale myslím si, že nějak nestíhal. Každopádně jsme si řekli, že tenhle cover budeme hrát vždy jen na tomhle fesťáku.

Je něco, co vám v punku chybí?

Pitris: V punku jako takovém asi ne. Je spousta super kapel. Ale mám pocit, jako by mu doba nepřála. Obecně mi přijde, že lidi spíš chodí na jiné hudební žánry a je v současnosti těžké pouštět se do organizací punkových akcí. A celkově mi přijde kytarová hudba na jakémsi ústupu. Ale těžko říct.

Sice se říká, že punk je mrtev, což je svým způsobem jeho nejlepší reklama… Proč tedy stále přežívá, vyvíjí se a žije? I když samozřejmě každý může mít jinou představu, co punk pro něj znamená…

Venca: Navážu na Peťu. Ono je to celkem přirozené. Každá nová generace se chce vymezit oproti té předchozí. Takže pokud ta předchozí generace vyrostla na kytarové muzice, ta nová bude hledat něco nového. A to je v pořádku, jinak bychom se nikam nedostali. I když mě to sere. Punk tu ale bude pořád žít, pokud budou lidi, co ho mají rádi. A máš pravdu, že se pořád vyvíjí. Když porovnám kapely v České republice, které hrály před 15 lety a dneska, tak ten kvalitativní posun je obrovský. Není jich tolik, ale ta kvalita je jinde. Na punku právě miluju, že nemá přesné hranice a může pro každého znamenat něco jiného.

Už jsme zmínili, že se účastníte také Sweetsen festivalu. V čem vidíte jeho největší přínos? V čem má pro vás tento festival největší kouzlo?

Pitris: Jak říkáš, festival má v sobě kouzlo a je to každoroční událost, na kterou se těším. Tím, že se koná v našem domovském městě, tak často se přijdou mrknout i známí, rodina a podobně, kteří by na klubový koncert nešli. Kouzlo je také v tom, že interpreti jsou všichni nějak spjati s Frýdkem-Místkem. Je to prostě super mejdan.

Venca: Jo, jo, na Sweetsen festu je super, že potkáš lidi, které celý rok nevidíš.

Co vás čeká v nejbližší době?

Pitris: V říjnu jsme plánovali Positive Show, kterou děláme každým rokem. Letos poprvé měla proběhnout v místním klubu Stoun a zahrát kromě nás měly kapely Krang, Ajdontker a Luxusní Garáž. Na to jsme se moc těšili, bohužel vše padlo. V listopadu pak máme mít další koncerty, ale už teď je jasné, že z toho nic nebude. Takže se chceme zaměřit na realizaci videoklipů, jelikož materiál na to máme, a také skládat. A doufat, že tohle šílenství co nejdříve opadne.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.