Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Startuje hitparáda hudebních novinek Moravskoslezkého kraje. Spouští ji Rádio Ostravan

Startuje hitparáda hudebních novinek Moravskoslezkého kraje. Spouští ji Rádio Ostravan

1.1.2021 08:14 Atd. » Hudba

Internetové Rádio Ostravan spouští vlastní hitparádu. První kolo s dvanácti hudebními novinkami se bude vysílat v neděli 3. ledna večer, přičemž o pořadí v žebříčku budou následně rozhodovat posluchači hlasováním na webu radioostravan.cz. Půjde o historicky první multižánrovou hitparádu, do které budou zařazováni pouze interpreti s vazbou na Moravskoslezský kraj.

Zvětšit obrázek

Koláž fotografií interpretů zařazených do prvního kola hitparády.

I přes regionální zaměření hitparády se v prvním kole sejde dvanáct nových žánrově odlišných písní, které svou kvalitou představují republikovou špičku. V každém následujícím kole budou nasazeny vždy další dvě další novinky. Jsme si jisti, že hudební potenciál regionu, který je tradiční líhní talentů, nás opravňuje k tvrzení, že i v budoucnu bude z čeho vybírat.

Úvodní kolo hitparády si můžete poslechnout již v neděli 3. ledna na webu rádia www.radioostravan.cz, hlasování bude možné po skončení pořadu, a to po dobu sedmi dnů. Výsledek hlasování bude zveřejněn ve středu 13. ledna a od té doby se bude hitparáda vysílat vždy každou středu. Systém hlasování počítá s tím, že hlas bude nutné poslat vždy čtyřem písním, nikoli jen jediné. Dvě písně, které obdrží nejméně hlasů, budou vždy vyřazeny a nahrazeny dvěma novinkami.

A koho tedy v multižánrové hitparádě v prvním kole uslyšíte? Bude to ostravská dvojice Jiří Krhut/Štěpán Kozub, kopřivnická zpěvačka Lenka Szabó Hrůzová, ostravské kapely Fiha a Kapriola, dále projekt Mario Šeparovič Band či zpěvák Martin Chodúr. Folklorní žánr a world music bude reprezentovat Ensemble Flair, jemnější alternativní hudbu pak beskydská písničkářka Moonshye. Chybět samozřejmě nemůže ani novinka od Jaromíra Nohavici a nejtvrdší rockový žánr bude reprezentovat novojičínská kapela Porta Inferi. Do prvního kola také nasadíme novinku od kapely Tara Fuki, která má rovněž ostravské kořeny, a dvanáctým příspěvkem bude nová skladba od frýdecko-místecké jazzové formace Behind the Door.

Moderátorem hitparády bude David Tobi Tobiasz, autorem znělky je Radek Pastrňák ze skupiny Buty, který pro tento účel svolil k užití fragmentu písně Jedu do Poruby. Hitparáda se od druhého kola bude vysílat živě, přičemž součástí vysílání v budoucnu budou například soutěže o zajímavé ceny.

První kolo hitparády můžete poslouchat v neděli 3. ledna od 19 hodin.

Sponzorem Hitparády Rádia Ostravan je účetní a daňová kancelář Toptax Ostrava.

Přečtěte si více z rubriky "Atd. » Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.