Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Myška si našla útulný domov v Divadle loutek a doufejme, že jen tak brzy neuteče

Myška si našla útulný domov v Divadle loutek a doufejme, že jen tak brzy neuteče

18.1.2021 10:01 Divadlo

Divadlo loutek Ostrava jíž několik neděl pravidelně vysílá živé přenosy svých představení prostřednictvím YouTube. Nebylo tomu jinak ani v neděli 17. ledna, kdy měli diváci příležitost vidět první reprízu inscenace Utíkej, myško, utíkej! Příběh rozverné, dětsky naivní a kouzelně nebojácné Myšky tvůrci uvedli v premiéře již v prosinci a jistě si najde své diváky i ve chvíli, kdy své obýváky vymění za křesílka v hledišti divadla.

Zvětšit obrázek

Z inscenace Utíkej, myško, utíkej!
Foto: Roman Polášek

Adaptace čerpá inspiraci v celé sérii knížek Petra Horáčka. Autor se v jednom rozhovoru vyjádřil, že obyčejně nepíše knihy o stejné postavě, ale u Myšky udělal výjimku. Vzniklo tak již pět knih včetně leporela pro nejmenší v angličtině a několik z nich v překladu do češtiny. Není tak divu, že si tato hravá postavička oblíbeného ilustrátora našla cestu až na jeviště ostravské loutkové scény.

Statické, jasně čitelné scéně dominuje uprostřed stojící strom, který v sobě ukrývá pelíšek malé Myšky (Karolína Hýsková), která ráda spí a nerada vstává, ale když už vstane, tak zažívá pestrá a mnohdy voňavá dobrodružství. Výprava Michala Hejmovského pracuje se stínovou perspektivou, světelnými efekty, které rozdělují příběh na čtyři samostatné dny reflektující jednotlivé Horáčkovy knihy o nebojácné, přátelské Myšce.

Z inscenace Utíkej, myško, utíkej! (Foto: Roman Polášek)

V sousedství myšího pelíšku je také domovina Krtka (Marian Mazur) a Králíka (Petr Sedláček), díky kterým Myška pozná kouzlo přátelství. S malou průzkumnicí zažijete nečekaná dobrodružství. Budete svědky toho, jak si hledá nový domov, jak se seznámí s nočním lesem nebo jak sní kousek měsíce. Kostýmy zvířátek jdou ruku v ruce s jednoduchostí scény. Pouze Myška – Karolína Hýsková – má svou plyšovou myšku se stejnými oranžovými ponožkami, které jsou ikonické i pro Horáčkovu hrdinku.

Karolína Hýsková. (Foto: Roman Polášek)

Karolína Hýsková je doslova kouzelná. V hodinovém představení neutuchá její entuziazmus a viditelně se s Myškou sehrála bez sebevětších problémů. Díky kamerovým záběrům je také možné si více užít její mimické hrátky. Do role Myšky vnesla dětskou hravost a svým zpěvem dodala Myšce ještě lidštější rozměr.

Písně tvoří jakési intermezzo představení. Laskavý pan Hříbek (Tomáš Rossi, který je také autorem hudby) a vždy trochu jedovatá paní Muchomůrka (Edita Bandyová) tvoří jakýsi pár, který dohlíží na Myšku a písněmi občas komentuje vývoj děje. Písně jsou jednoduché, pro nejmenší posluchače srozumitelné a díky opakujícímu se motivu také zapamatovatelné. Václav Klemens, který se ujal velmi čisté režie zacílené především na diváky začátečníky, si příjemně pohrál i s adaptací textu, do kterého vnesl příjemně vyznívající dvojsmysly, které pobaví i rodiče.

Z inscenace Utíkej, myško, utíkej! (Foto: Roman Polášek)

Myšce dělají společnost dva pánové – Krtek a Králík. Ačkoli se zprvu zdají trochu nedůtkliví, posléze se Myška přesvědčí o jejich přátelství i pomoci. Jak Marian Mazur, tak Petr Sedláček se nijak nederou na výsluní, které patří právem Myšce. Hezky si žijí ve svých norách a mají své výsostné právo zvířecích ochránců, když je Myška potřebuje.

Vyprávění o Myšce je ideálním představením pro malé divácké elévy. Pro představení není potřeba znát Horáčkovu předlohu, ačkoli knihy tohoto milého ilustrátora bych jedním dechem stejně jako představení Utíkej, myško, utíkej! doporučila.

Evelína Vaněk Síčová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.