Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Nový aukční rekord: Jiří Surůvka prodal obraz s telefonujícím Hitlerem za 94,3 milionu korun

Nový aukční rekord: Jiří Surůvka prodal obraz s telefonujícím Hitlerem za 94,3 milionu korun

1.4.2021 00:01 Obraz & Slovo

Aukce pořádaná ve středu 31. března ostravským Výtvarným centrem Chagall nečekaně přepsala aukční žebříček v České republice. Dosud nejdráže prodaným českým dílem byl loni Kupkův obraz Divertimento II, cena při aukci vystoupala až na závratných 90,2 milionu korun. Jiří Surůvka tento rekord nyní těsně překonal, když se jeho dílo prodalo za 94,3 milionu korun.

Zvětšit obrázek

Dílo Jiřího Surůvky, výřez.

Hned dvakrát se loni na podzim přepisoval žebříček nejdráže prodaných děl. Nejprve začátkem října, když se obraz Piková dáma od Toyen z roku 1926 prodal za 78,6 milionu korun. Podruhé pak koncem listopadu, kdy Kupkova abstrakce Divertimento II z druhé poloviny třicátých let vystoupala na 90,2 milionu korun.

V úterý 31. března padl nový rekord, tentokrát v aukční síni ostravského Výtvarného centra Chagall. „Mohu potvrdit, že dílo Jiřího Surůvky, které umělec nabídl do aukce, bylo včetně aukční přirážky prodáno za více než 94 milionů korun,“ potvrdil kulturnímu deníku Ostravan.cz majitel síně Petr Pavliňák.

Dílo Jiřího Surůvky. (Foto: Výtvarné centrum Chagall)

Jméno kupce uvést nemůže, pouze naznačil, že jde o vyhlášeného znalce současného umění: „Snad neporuším slib mlčenlivosti, když v obecné rovně prozradím, že je to opravdový odborník. Velmi dobře se například orientuje v díle Antonína Gavlase anebo Oty Holase.“

Protikoronavirová opatření nezasáhla loňský tuzemský aukční trh v takové míře, jak se předpokládalo. Ke koupi deseti nejdražších obrazů roku 2020 by případný zájemce potřeboval 340 milionů korun. A letos se trh rozjíždí ještě slibněji, jak dokazuje středeční aukce v Chagallu. Ta se kvůli epidemiologickým opatřením konala on-line a zúčastnilo se jí 27 zájemců z patnácti zemí.

Vůbec poprvé od vzniku Výtvarného centra Chagall se spolupořadatelem aukce nemohl stát znalec umění Jiří Včelař Kotas, jenž loni v dubnu zemřel v kanadské Ottawě. Kotas v roce 1992 kandidoval na post československého prezidenta a v březnu 2015 byl odsouzen na šest let do vězení za byznys s padělanými obrazy. O dva roky později byl nicméně zproštěn viny a poté obnovil úspěšnou spolupráci s předními světovými aukčními síněmi.

V kuloárech se ovšem proslýchá, že za úspěšnou transakcí stojí jeden z mobilních operátorů působících i na českém trhu. A údajný znalec současného umění, o němž mluví Pavliňák, je prý pouze prostředníkem celého obchodu.

„Nechci spekulovat, je tu však nějak moc podezřelých indicií. Vrtulník, Aljaška, a hned za pár dnů poté tak dechberoucí licitace nad Surůvkovým dílem s telefonním motivem,“ přemítá o aukci ostravský malíř s přezdívkou Krychle. Podle něho má dílo s usmívajícím se Hitlerem, který drží v ruce telefonní sluchátko, sehrát zásadní roli v boji o světového lídra mezi mobilním operátory.

Ředitel městské Galerie PLATO Marek Pokorný podobné spekulace odmítá: „Nemyslím si, že je transakce spojena s nějakým ekonomickým či dokonce politickým cílem. Je to typický nákup sběratele, jemuž jde o intenzivní umělecký vjem. O sociální interakci, ale také o možnost intenzivního průzkumu osobního psychického nastavení souvisejícího s mezilidskými vztahy.“

Ať už za obchodem stojí kdokoliv, jisté je jedno. Jiří Surůvka nyní společně s Kupkou a Toyen patří k aukčním rekordmanům a na rozdíl od již nežijících kolegů si získané prostředky může reálně užívat. Alespoň dnešní den, tedy na apríla, kdy je možné s vážnou tváří tvrdit úplně cokoliv.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.