Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Přemysl Bureš o projektu Les 22: Stodolní ulici chceme vrátit do časů, kdy se tam chodilo za kulturou

Přemysl Bureš o projektu Les 22: Stodolní ulici chceme vrátit do časů, kdy se tam chodilo za kulturou

22.4.2021 07:55 Atd.

Přemysl Bureš, známý ostravský divadelní a filmový herec a donedávna také provozovatel klubu Les, usiluje o získání objektu ve Stodolní ulici, který je v havarijním stavu. Kdysi tam byl například klub Templ, nyní město Ostrava dům prodává a spolek Lesní Hlasy, jehož předsedou Bureš je, chce nemovitost koupit a udělat z ní centrum alternativní kultury s názvem Les 22. O svých záměrech Bureš vypráví v následujícím rozhovoru.

Zvětšit obrázek

Herec a předseda spolku Lesní Hlasy Přemysl Bureš.
Foto: Kristýna Gajová

Co všechno by kulturní centrum, které by mělo vzniknout ve Stodolní ulici, mohlo nabízet?

Jde o to, že se mi podařilo najít objekt, který by mohl nejen nahradit klub Les, ale přivál by i nový, svěží vítr do ostravských kulturních vod. Prostě náhradní prostor, kde bych mohl provozovat něco podobného.

To zní dobře, protože Les prostě Ostravě chybí…

Přesně tak. Tentokrát to ovšem bude v jiné rovině, ve které zúročíme všechno, co jsme se při provozování Lesa naučili. A jediné vhodné místo jsem objevil ve Stodolní ulici v objektu, kde kdysi byl klub Templ. Ty budovy v minulosti město Ostrava vykoupilo právě se záměrem vybudovat tam kulturní centrum. Já jsem to chtěl do pronájmu, město na můj zájem ale odpovědělo, že si velice váží toho, co jsme v Lese dělali a že by bylo dobré v tom pokračovat, ale pronájem že možný není, neboť objekt je v havarijním stavu a bude nabídnut ke koupi někomu, kdo to na vlastní náklady opraví a bude tam provozovat něco hodnotného. Mně se podařilo sehnat investora, respektive získali jsme pro spolek Lesní Hlasy finanční prostředky ke koupi i k rekonstrukci. Už to samo je v dnešní době rovno zázraku, najít mecenáše nekomerční alternativní kultury a umění. Takže teď chceme budovu, kde byl klub Templ, od města Ostravy koupit a provozovat tam něco, co zatím pracovně můžeme nazvat Centrum alternativní kultury Les 22.

Skutečně jde o mecenáše kultury, jsi si jistý? Nejde o někoho, kdo se chtěl jen levně dostat k objektu ve Stodolní a pak se vás zbaví a bude tam provozovat bůhvíco?

Jsem si jistý, protože finanční prostředky, ze kterých bude projekt koupě a rekonstrukce hrazen, budou v gesci spolku Lesní Hlasy.

Dobře, tak ještě jednu otázku: Stodolní byla kdysi centrem mladé alternativní kultury téměř celá. Jistě pamatuješ klub Černý pavouk a řadu dalších hudebních klubů, kde se provozovala kvalitní muzika. Pak ale přišla doba různých mafií, objevili se drogoví dealeři, majitelé klubů byli vystaveni nejrůznějším tlakům, aby byli donuceni svoje podniky opustit. Staly se z nich provozovny obvykle existující ve vykřičených ulicích, začala kvést prostituce a prodej drog. Kultura byla vytlačena. Slušná mládež z řad středoškoláků a vysokoškoláků nebo studentů konzervatoře a Fakulty umění Ostravské univerzity Stodolní opustila, rodiče tam zakazovali a stále ještě zakazují svým dětem chodit. Nebojíš se tohoto stigmatu?

Nebojím. Určitě ne. Zaprvé, město samo chce Stodolní ulici opět povznést. Zadruhé, nejsme v tom sami. Už teď se tam najdou vynikající kavárničky, poblíž je městská galerie PLATO, se kterou bychom rádi spolupracovali. My tam nevybudujeme další hospodu nebo bar, my tam chceme tu kulturu vrátit. Nám jde o multižánrový umělecký prostor, ve kterém sice budou klubové prostory s občerstvením, hlavně však alternativní divadlo a taneční scéna v jednom a také literární klub. A navíc, Ostrava má sice bohaté tvůrčí zázemí, ale pro to, co chceme, by to nestačilo. Chceme dovážet alternativní umění i z celého našeho kontinentu, třeba ze Španělska, z Francie i Skandinávie, kde všude máme kontakty, a zároveň je tam i zájem o Ostravu. Nechci budovat profesionální divadelní soubor, nicméně bude to profesionální scéna, která nabídne i tituly z vlastní produkce a třeba i v provedení místních umělců. Jak už jsem řekl: tohle znají bývalí návštěvníci Lesa, kde hráli herci z Komorní scény Aréna, Národního divadla moravskoslezského, Divadla Petra Bezruče i z Divadla loutek, koncertovali špičkoví muzikanti, scházela se ostravská literární scéna. I to bychom rádi obnovili.  Chceme vrátit Stodolní ulici její lesk z doby, kdy tam všechno tohle bylo.

Neobáváš se ani problémů s návštěvností? Lidé, kteří to, o čem mluvíš, vyhledávají, si už navykli v Ostravě chodit jinam.

Ani toho se neobávám. Já jsem o tom opravdu hodně přemýšlel. Přiznám se, že zpočátku, když jsem hledal prostory po zániku Lesa, jsem na Stodolní ulici vůbec nemyslel. Ale objevili se přátelé, kteří tam už dneska provozují velmi slušné věci, a ti mne vyzvali, ať přejdu k nim na Stodolní a něco s tím stavem udělám. Jde spíše o ten konec ulice poblíž vlakové zastávky. Já si opravdu myslím, že nadešel čas tu Stodolní změnit.

Souhlasím. Nebylo by dobré podceňovat všechny, kteří tam dnes chodí. Určitě jsou mezi nimi lidé, kteří by si rádi užili kvalitní kulturu a pak zašli někam na drink.

Nebo na kafe ve výjimečné kavárně, která už tam dnes také je. Také vzpomínám na skvělé jazzové jam sessiony v klubu, kde je dneska Irish pub, a tak dále. Navíc skončilo kulturní centrum Cooltour. My máme podobný záměr, ale o něco širší. Lidé, kteří do Coltouru chodili, by mohli začít chodit k nám. Ovšem jen pokud ten objekt prodá město nám. O prodeji by mělo rozhodovat městské zastupitelstvo v květnu.

A časový plán?

Pokud to v květnu koupíme, tak rok by mohla trvat rekonstrukce, do které vložíme patnáct až dvacet milionů korun a zároveň začneme připravovat dramaturgický plán s tím, že první sezóna by byla 2022 až 2023. Proto ten název Les 22.

Tak přeju, ať se to podaří. Chtěl jsem se ještě zeptat na internetové rádio, které teď provozuješ …

Ano, Internetové rádio Les už jede. Najdeš ho na adrese www.radioles.cz. Provozujeme to společně se skupinou přátel z bývalého Lesa. Jakub Chrobák, Robert Hejduk, Stáňa Schupplerová, Pavel Hruška, malíř Benda, herec Jan Hájek, Jakub Strouhal a jeho mladá skupina,  já bych nerad na někoho zapomněl, ale určitě se mi to nepodaří, protože je to hodně lidí, Zuzka Truplová, Jan Lefner, Petr KlariN Klár, Monika Horsáková, prostě parta těch nejbližších přátel.

Co a kdy vysíláte?

Jsme nekomerční. Převážně vysíláme mluvené slovo, doplněné alternativní hudbou. Vysíláme v neděli večer od 19 hodin, ale asi to posuneme na 20. hodinu. Pak také ve středu ve stejný čas. Děláme i podcasty, já mám třeba Beskyďáka, ve kterém chodím s hosty po beskydských horách, jsou tam meditace Jakuba Chrobáka, herbář Stáni Schupplerové, rozhovory se spisovateli a básníky, absurdní Hovory s babičkou, Kosmické zprávy malíře Bendy, KlariNův mazec! a mnoho dalších. Je toho dost. Pusť si nás a uslyšíš!

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.