Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Na Cenu Jantar za literaturu jsou nominováni Ivan Binar, Lenka Kuhar Daňhelová a Petr Sagitarius

Na Cenu Jantar za literaturu jsou nominováni Ivan Binar, Lenka Kuhar Daňhelová a Petr Sagitarius

23.4.2021 00:52 Obraz & Slovo

Pořadatelé Moravskoslezských kulturních Cen Jantar zveřejnili nominace v kategorii literatura. Díky dílům vydaným v roce 2020 jsou nominováni Ivan Binar za knihu Bezstarostná léta bezradná, Lenka Kuhar Daňhelová za sbírku Jaká nesmrtelnost? a Petr Sagitarius za kriminální trilogii Trujkunt. O tom, kdo cenu získá, se rozhodne v létě.

Odborná porota pro literaturu rozhodovala ve složení Jan Malura (předseda), Joanna Maksym-Benczew, Iva Málková, Libor Magdoň, Roman Polách a Simona Martínková Racková. Porota jednotlivé nominace odůvodnila takto:

Vzpomínková kniha Ivana Binara Bezstarostná léta bezradná, kterou vydalo ostravské nakladatelství Protimluv, zaujme líčením všednodenních příběhů. Vyprávěč se tu nedívá na minulost jako znalec a komentátor velkých dějin, ale pohledem chlapce, bezelstně, s humorem, nadhledem. Knížka oživuje zapomínaný svět autorova dětství a mládí, plný svérázných lidí a míst, zejména Opavy a okolí.

 

Pátá sbírka básnířky a překladatelky Lenky Kuhar Daňhelové Jaká nesmrtelnost?, jež vyšla péčí ostravského nakladatelství Protimluv, je knihou, v níž mluvčí konfrontuje historicky nejnižší lidské (zlo)činy válečné bezcitnosti a koncentráků s nejvyšším hnutím ducha, kterého je člověk schopen – s uměním a láskou. Formálně i obsahově strohé básně nás vybízejí k otázce – jak ještě dokázat být sám sebou?

 

Trilogie Petra Sagitaria Trujkunt, kterou vydalo nakladatelství Argo, je situovaná na Těšínsko a vychází z modelu tzv. drsné školy americké detektivky. Postavou psychicky nevyrovnaného osamělého vyšetřovatele a svižně ubíhajícím dějem naplňuje žánrová očekávání. Autor zároveň účinně vychází z konkrétních geografických, sociálních a kulturně historických reálií, včetně dialektu. V mezích žánru tak vznikl věrohodný, působivý a pro některé čtenáře až exotický obraz těšínského regionu.

Kdo z nominovaných umělců se stane laureátem Ceny Jantar, rozhodne porota svým hlasováním před galavečerem, který se uskuteční na konci léta.

Ceny Jantar, které se konají pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány už počtvrté. Kromě výročních cen budou i letos na galavečeru uděleny také dvě ceny za celoživotní přínos v oblasti kultury Moravskoslezského kraje.

Datum galavečera bude zveřejněno během několika následujících dní. Program bude v případě příznivé epidemiologické situace přístupný i pro širokou veřejnost, v opačném případě proběhne jen v online formě.

Podrobnosti k letošnímu ročníku a další nominace jsou postupně zveřejňovány na webu cenyjantar.cz.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.