Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostravské mosty ožijí tancem i živou hudbou. Generálka napověděla, že to bude skvělá podívaná

Ostravské mosty ožijí tancem i živou hudbou. Generálka napověděla, že to bude skvělá podívaná

4.6.2021 09:31 Divadlo

Křehké labutí sólo na náplavce? Rozevláté baletní sukně nad železnou mostní konstrukcí? Živelný tanec znesvářených rodů pod Sýkorákem? Kdepak, to nejsou fantazie lačného diváka, který se už nemůže dočkat setkání s živým uměním po nekonečné uzávěře divadel. To je jen několik málo střípků z připravovaného happeningu Tančící mosty, který můžete zažít již v pátek 4. června a ještě v sobotu od 16 hodin na několika místech podél nábřeží řeky Ostravice. Performance, kterou společně vytvořily soubory baletu a operety/muzikálu Národního divadla moravskoslezského, je jednou z prvních vlaštovek znovu se probouzejícího kulturního života v Ostravě. Už čtvrteční generálka ukázala, že bude na co se dívat.

Zvětšit obrázek

Ze čtvrteční generálky.
Foto: Lukáš Kaboň

Hlavní myšlenkou programu je přinést živé umění nejen zpět na scény divadel, ale také do veřejného prostoru, kde se ním setkáváme o poznání méně. Zároveň je to v současné situaci stále nejméně riskantní forma setkávání, která dává divákům i náhodným kolemjdoucím možnost užít si tanec i hudbu z bezpečné vzdálenosti a připojit se kdykoliv v průběhu představení. Každé jednotlivé „zastavení“ nabídne jedinečný zážitek, inspirovaný strukturou a atmosférou daného místa.

Ze čtvrteční generálky. (Foto: Aleš Honus)

Voda intuitivně nabízí spojení s ladností klasického baletu, stačí si jen vzpomenout na nejznámější baletní pohádku Labutí jezero. Strohé linie mostů zase lákají ke kontrastu s oblými a neustále proměnlivými tvary lidského těla, s plynoucím pohybem, s „živou hmotou“. Další důležitý element přináší muzikálový orchestr, který se pouští do energického dialogu s tanečníky, během kterého zazní dobře známé melodie i kousky upravené speciálně pro účely happeningu.

Z představení Tančící mosty. (Foto: Aleš Honus)

Z mého pohledu je však na Tančících mostech nejlákavější právě ona nepředvídatelnost, která přichází s faktem, že nejsme jako diváci pohodlně usazeni ve svých sedačkách a že tanečníci nejsou jenom postavy na jevišti, které vnímáme z určitého úhlu a vzdálenosti.

Ze čtvrteční generálky. (Foto: Lukáš Kaboň)

Najednou je máme možnost zbořit pomyslnou čtvrtou zeď a vidět umělce jako skutečné lidi, neodtržené z každodenního života, kteří dokáží tančit a hrát stejně obdivuhodně na prknech, co znamenají svět, jako na kamenitém břehu řeky. A tato zkušenost rozhodně stojí za to.

Ze čtvrteční generálky. (Foto: Lukáš Kaboň)

Představení Tančící mosty začíná v pátek 4. června a v sobotu 5. června vždy v 16 hodin. Sraz diváků je u lávky mezi Slezskoostravským hradem a Černou loukou. Diváci následně budou putovat spolu s účinkujícími po slezském břehu Ostravice směrem k Sýkorovu mostu.

Tereza Cigánková | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.