Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Z horníka programátorem. Filmová novinka Nová šichta měla ostravskou premiéru

Z horníka programátorem. Filmová novinka Nová šichta měla ostravskou premiéru

25.6.2021 08:59 Atd.

Poslední ostravský horník, i tak by se mohl jmenovat nový celovečerní dokument Nová šichta. Jeho hlavní hrdina, kterého ztvárnil bývalý havíř Tomáš Hisem, pověsil po více než dvaceti letech řemeslo na hřebík a stal se programátorem. Hisem v debutovém filmu absolventa FAMU Jindřicha Andrše exceluje coby samorost a překvapí i svým originálním komickým talentem.

Zvětšit obrázek

Tomáš Hisem ve filmu.
Foto: Artcam Films

Na ostravskou premiéru filmu do porubského amfiteátru se přišlo podívat několik stovek diváků a také celá rodina a kamarádi hlavního hrdiny, který sám snímek hrdě s celým štábem odprezentoval. V Ostravě se podle oficiálních zpráv sice už více jak dvacet let netěží, ale Ostrava nemusí být jen název pro samotné město. Často jde o orientační bod v našem kraji, no a v bezprostředním okolí města se donedávna těžilo vydatně. Oficiální strategie města, která z něj dělá zelenou oázu, tak má i své povážné trhliny.

Ale je fakt, že právě v Ostravě vyrostl na místě bývalé šachty rozlehlý ajťácký dům. Zaměstnává i on nějaké ostravské horníky? To nevíme a ani se to z dokumentu nedovíme. Tomáš Hisem posloužil autorům dokumentu jako jedinečný důkaz možné proměny, tedy jakéhosi symbolického „přeprogramování“. Toho, co nedokázala zatím celá Ostrava, kdy na místě koksovny Karolíny vznikla novodobá „koksovna“ lidského konzumu nechvalně zvaná Nová Fukušima.

Prohlásit, že se v Ostravě už netěží, je jedna věc, ale dokázat to na proměně města, druhá. Těží se, dokonce daleko více než dříve, jen to na první pohled tak jednoznačně nesmrdí a poločas rozpadu na nedýchatelný prach se teprve ukáže.

Z filmu Nová šichta. (Foto: Artcam Films)

Nová šichta pojednává o proměně nejen jednoho horníka. Baví publikum, například festivalu v Jihlavě získala Cenu diváků, zaujala ovšem i opačný tábor a získala i jednu z cen České filmové kritiky 2021. Další dvě ceny následovaly na MFF v Lipsku.

Hodina a půl s jadrným, přesto inteligentním horníkem nese ovoce. Tomáš Hisem sice mluví ostravsky, nadává jak dlaždič a sleduje Baník, ale nerezignuje. Možná to není ani typický horník. Rozhodně ne takový, jak jej známe z jiných filmů. Horník z Dolu Paskov, zrušeného v roce 2017, je totiž bývalým absolventem gymnázia. Nechce se mu sedět na prdeli s rentou, takže hledá další šanci a využívá toho, že se mu dříve líbily tabulky v Excelu. Odtud je snad už jen krůček k představě o ostravském programátorovi. Následuje počítačový kurz, jakési základy, kde všichni působí jako zkrachovalí horníci, co nemají už žádné ideály, jen programovat.

Tomáš Hisem ve filmu. Foto: Artcam Films)

Pochopitelně absolvování kurzu a získání papíru k ničemu jen tak nevede. Takových dokumentů o rekvalifikacích natočila už dříve Česká televize habaděj, dokonce na tom založila novodobou sledovanost, a výsledek byl podobný, rekvalifikace sice byla úspěšná, jen to kýžené zaměstnání nikde.

Tady u Nové šichty, s posledním havířem z Ostravska, je to jinak. Nastává určitý happy end, aspoň po formální stránce. Tomáš je poněkud bizarně vyzván šéfem programátorského kurzu k lektorskému vystoupení. Svým hornickým stylem komentuje své první počítačové zkušenosti. A najednou se dostaví deus ex machina, zaměstnankyně počítačové firmy, které mu nabídnou možnost pohovoru a následně i zaměstnání.

Tomáš Hisem. (Foto: Artcam Films)

OK, rekvalifikace dopadla úspěšně. Jen ty záběry na bývalého šéfa šichty, jak sedí v kanceláři, kouká do tabulek a kliká na eshopy se zbožím, vypadají hořce. Ale což, Ostrava je přece zelená a tak i tohle nějak zaroste, horníci jsou minulost, že teď fárají na počítačových směnách, to zatím nikoho moc netrápí.

Film má na můj vkus příliš dlouhou stopáž. Materiál je sice zajímavý, ale nemá žádné závratné momenty. Ostravák tyhle peripetie dobře zná, snad je tedy ocení spíše diváci, kteří horníka nikdy neviděli.

Tomáš Hisem je hvězda, naturščik, jak má být, ale ještě více v dokumentu vyniká jeho nejmenovaný kolega, který s ním diskutuje po nocích o lidském údělu.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.