Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Jiří Krhut a jeho salvy smíchu. Ostravský bavič si omotal publikum krnovské Kofoly kolem prstu

Jiří Krhut a jeho salvy smíchu. Ostravský bavič si omotal publikum krnovské Kofoly kolem prstu

28.10.2021 15:25 Divadlo

Jiří Krhut ve středu 27. října vystoupil se svým Varieté v Krnově. Kofola Music Club patří k vyhlášeným adresám a originální show známého ostravského muzikanta a baviče si přišlo užít početné obecenstvo. Krhut je v současnosti jedním z nejoblíbenějších českých umělců a jeho varieté provázely takové salvy smíchu, jaké jsem dlouho nezažil.

Zvětšit obrázek

Jiří Krhut ve svém varieté.
Foto: Martin Hradečný

Domovskou adresou Jirky Krhuta se už před několika lety stál ostravský klub Heligonka, kde vystupoval po boku Jaromíra Nohavici v Kabaretu Bo. Po skončení kabaretu si udělal vlastní pořad, který nejprve probíhal v Heligonce, ale postupně o něj začal být zájem i za hranicemi Ostravy.

Krhutovo sólové varieté je koncipováno jako one man show složené ze skečů a scénických písniček, které jsou inspirovány životem v Ostravě potažmo na severovýchodě České republiky. A všestranný muzikant, skladatel, textař a bavič vytěžil z bizarních situací a prostředí Ostravska opravdu mnoho.

Varieté Jiřího Krhuta je dramaturgicky sestaveno ze sledu samostatných scének, které jsou vždy uvozeny rozhlasovými zprávami. Ty uvedou diváky do kontextu a naznačí, kde se bude následující děj odehrávat. Během inscenace se tak diváci s Krhutem v Krnově podívali do pravé ostravské zastavárny, bytu fanouška Baníku, obchodního centra či na Stodolní ulici. Zažili imaginární telefonický hovor s podnikatelem Bakalou, požár bojleru i ženu, která místo benzínu natankuje naftu.

Jiří Krhut v Krnově. (Foto: Martin Hradečný)

Krhut má mimořádný pozorovací talent a dokáže přesně vystihnout specifické chování a praktiky prodavačů zastaváren, veksláků, šmejdů či rázovitých obyvatel Ostravy. Ve svém varieté nezapomíná ani na politickou satiru, parodii, černý humor a ironii.

Nejvíc legrace vzniká při zapojení diváků do děje. Krhut je extrémně kontaktní a živelný komik, všímá si chování lidí v sále a neunikne mu žádný detail, jako třeba šustění otevíraného sáčku s brambůrky. Okamžitá reakce a zparodování reality u něj probíhá bleskurychle. Perfektní jsou také jeho převlekové kreace a schopnost vtělit se věrohodně i do ženské role. Střídání jednotlivých scének bylo naprosto plynulé a bez nežádoucích prostojů.

Jednotlivé scénky a skeče mají přesně daný a promyšlený scénář, ale skrývají i prostor pro improvizaci, která pramení právě z interakce s publikem. Například, když se Krhut v podobě sexuologa vytasil s přístrojem na měření potence a obcházel lidi v sále, aby jim změřil jejich signál. Publikum se v těch chvílích stalo součástí varieté a salvy smíchu byly k neutišení.

Jiří Krhut v Krnově. (Foto: Martin Hradečný)

Za pozornost stojí verbální prostředky komunikace, jež Krhut využívá. Jeho doménou jsou slezský interdialekt a ostravské nářečí, které ovládá opravdu znamenitě. Zajímavé je, že své monology skládá do rýmovaných veršů. Jednotlivé komické skeče obsahují také tematické písně, které si lidé agilně prozpěvovali, aniž by je všichni znali předem. Krhut je však dokázal rychle zapojit do děje. Refrény jeho písní tvoří rytmicky chytlavé slogany, které se dobře pamatují a výborně frázují.

Varieté Jiřího Krhuta je představení šité na míru dnešní doby. Utahuje si z lidských slabostí a všímá si věcí, které jsou k smíchu. Jen onen dar výstižně a v pravý čas danou situaci pojmenovat nemá zdaleka každý. U Krhuta není pochyb, že dělá svůj pořad s potěšením a že ho to opravdu baví. Je rád s lidmi, rád je rozesměje a oni jsou rádi s ním. Krnovské obecenstvo ostravského baviče také na konci odměnilo srdečným a hlasitým potleskem vestoje.

Z autogramiády Jiřího Krhuta. (Foto: Martin Hradečný)

Krhut je umělec do nepohody. Jakoby byl obrněný proti špatné náladě, vypadá, že ho nic nerozhází. Člověk má po zhlédnutí jeho varieté pocit, že i přes životní peripetie a úskalí je Ostrava a celý Moravskoslezský kraj dobré místo k životu. Když už pro nic jiného, tak proto, že se na věci můžete dívat s originálním humorem, který nikde jinde na světě nenajdete.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.