Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Pořadatelé nového festivalu reBarbora Open Music: Chceme prošlapat cestu pro trvale udržitelnou zábavu

Pořadatelé nového festivalu reBarbora Open Music: Chceme prošlapat cestu pro trvale udržitelnou zábavu

11.3.2022 13:01 Atd. » Hudba

Pod názvem reBarbora Open Music se v areálu bývalého Dolu Barbora v Karviné uskuteční na konci května hudební festival, který nabídne trvale udržitelnou zábavu. Vystoupí na něm David Koller, Richard Müller či Horkýže Slíže. Akce má ambice stát se prvním festivalem v České republice, který minimalizuje zatížení životního prostředí, takže například elektřina se zde bude vyrábět za pomocí vodíkového agregátu nebo z obnovitelných zdrojů, veškeré občerstvení bude ve vratných nebo ekologických obalech a návštěvníci se budou moci do areálu rekultivovaného dolu dopravit ekologickými autobusy. O konceptu festivalu hovoří jeho pořadatelé David Moravec a Matěj Ostárek.

Zvětšit obrázek

Zleva David Moravec a Matěj Ostárek.
Foto: Aleš Honus

V těchto dnech byly zveřejněny první informace o festivalu reBarbora Open Music, který se uskuteční na konci května v areálu bývalého Dolu Barbora na Karvinsku. Jak vznikl nápad uspořádat festival právě v těchto místech?

David Moravec: Jde o skvělý prostor, který kombinuje industriální prostředí, zelené plochy a krásnou opravenou historickou halu. Našli jsme jej náhodou, když jsme před časem hledali náhradní areál pro Štěrkovnu Open Music, která dočasně musela opustit Hlučín v souvislosti s revitalizací jezera. Prostor se nám moc líbil, ale pro Štěrkovnu OpenMusic to bylo moc daleko. Začali jsme i s podporou Moravskoslezského kraje a dalších partnerů uvažovat o nové akci.

Matěj Ostárek: Jde navíc o bývalou hornickou krajinu, o jejímž využití se nyní hodně mluví. O její revitalizaci a novém směřování. To skvěle zapadlo do konceptu, který jsme vymysleli. Tedy festivalu s minimálním dopadem na životní prostředí.

Festival reBarbora Open Music se prezentuje jako „první trvale udržitelný festival v ČR.“ Co si máme představit pod tímto pojmem?

Matěj Ostárek: Od začátku do konce je v tomto případě ekologie na prvním místě. Už při vymýšlení konceptu vše řešíme s tímto ohledem. Držíme se hesla trvale udržitelná zábava.

O ekologickou udržitelnost se snaží v posledních letech snaží celá řada festivalů, vratné pivní půllitry jsou na velkých akcích už běžnou praxí. V čem bude reBarbarbora jiná?

David Moravec: Právě v tom, že se na tuto problematiku chceme zaměřit v co nejširším záběru. Je možné, že v některých aspektech narazíme a zjistíme, že tudy cesta nevede a budeme hledat jiné řešení. V jiných zase prorazíme a můžeme tak inspirovat i kolegy z dalších festivalů. Ale například – budeme podávat výhradně točené nápoje, takže žádná petka. Celý sortiment kelímků bude vratný. Od panáků přes kelímky na víno až po půllitrové pivní kelímky. Vratné a omyvatelné bude i nádobí pro výdej jídel.

Matěj Ostárek: V takovém rozsahu to ještě nikdo nezkoušel. Z pořádání Štěrkovny Open Music víme, že je občas těžké zapojit do rozjetého vlaku nový vagonek a zkoušet něco modifikovat. Každá taková změna muže rozhodit rychlost a tempo celé soupravy.

Hudební festivaly vyprodukují obrovské množství odpadů z občerstvení, hlavně zmiňovaných pet lahví od nealko nápojů – a to samozřejmě lahví v malém balení, ze kterých mají prodejci větší rabat. Můžeme se spolehnout, že minerálku v pet lahvi u vás nikdo neuvidí? Stejně jako plastové misky na jídlo?

David Moravec: V nabídce bude pouze sortiment točených nápojů, ať jde o pivo či vodu, vratné kelímky a vratné obaly na výdej jídel u stánkařů. To je hlavní cesta, jak produkci odpadu na našem festivalu minimalizovat. Víme, že jej úplně nemůžeme odbourat. Proto už nyní řešíme, jak naložit s tím, co nakonec přece jen vznikne.

Jaké bylo jednání s firmami, které budou zajišťovat například občerstvení? Předpokládám, že s tím budou mít větší provozní náklady, nebo ne?

Matěj Ostárek: Naopak si myslím, že ušetří, popřípadě to bude pro ně stejné. Obal bude vratný, platit budeme za jeho pronájem a mytí. Náročnější to ale bude v organizaci jejich i naší práce. Někdo se bude muset o servis starat.

Trvale udržitelná má být i doprava na festival – co si pod tím máme představit? Dá se přece předpokládat že většina lidí, kteří dorazí z větší dálky, přece přijede autem.

Matěj Ostárek: Budeme organizovat speciální festivalové linky elektrobusů nebo autobusů na plyn. Ty budou jezdit z Ostravy, Havířova či Karviné. A také v opačném směru budou vozit návštěvníky do jejich domovů. Věříme, že tuto službu využije co nejvíce z nich. Řešíme i dopravu hostů. Ta by měla být hybridními vozy.

Nemáte obavy, že odlehlost areálu spoustu lidí odradí? Mám pocit, že na Karvinsku se festivalům příliš nedaří, zmínit lze třeba festival Dokořán, který dlouhá léta bojoval se slabou návštěvností, i když nabízel atraktivní jména.

David Moravec: Na každý festival velká část lidí vždy dojíždí. Začínáme budovat novou značku v novém místě. Určitě to nebude jednoduché, ale věříme, že celkový koncept návštěvníky přiláká. A Karvinou bych nechtěl podceňovat. Naopak reakce některých lidí, kteří se už o projektu reBarbory dozvěděli, byly hodně pozitivní.

Můžete popsat, jak to aktuálně v areálu Dolu Barbora vypadá? Ten areál nemá asi žádné zázemí pro pořádání takto hromadných akcí – je to v případě konceptu „trvale udržitelného festivalu“ nevýhoda, nebo spíše výhoda?

Matěj Ostárek: Místo, kde se bude akce konat, je státní společností DIAMO před časem revitalizováno. Je tam například krásně opravená hala, kde se bude konat komunitní program pro spolky a neziskovky napojené na město Karviná a tuto oblast. V místě jsou i přípojky vody a elektrická síť. Zde aktuálně řešíme připojení a nákup energie ze sítě, která by byla čistě z obnovitelných zdrojů.

Kdo všechno na festivalu vystoupí? A podle jakého kritéria jste vybírali účinkující?

David Moravec: V tomto směru chceme jít cestou, kterou už známe ze Štěrkovny Open Music. Tedy to nejlepší z české a slovenské hudební scény. Občasné vybočení ale nevylučujeme. První ročník festivalu reBarbora Open Music bude mít jednu venkovní scénu pro kapely. V hale bude komunitní scéna, kterou připravujeme ve spolupráci s Nadací OKD. Součástí programu bude i rodinná scéna a odborné diskusní fórum s tématy trvalé udržitelnosti. Mezi hlavní hvězdy bude patřit David Koller, Richard Müller či Horkýže slíže. Vystoupí ale i Petr Bende, Voxel či Prago Union a řada dalších. Vstupenky jsou již v prodeji na festivalovém webu a na dva dny vyjde jedna na 290 korun.

Na festivalu mají vystoupit i umělci z Ukrajiny. Dá se už prozradit něco konkrétního?

David Moravec: Dění posledních dvou týdnů nás stejně jako většinu lidí na světě šokovalo. Oslovením ukrajinských umělců chceme také upozornit na to, že byl napaden suverénní stát. Stát, který má svou kulturu. Té chceme dát prostor. Jednání jsou teprve na začátku. Věříme, že se to podaří. Není to jednoduché. Kapely, které zůstávají na Ukrajině, nemají teď moc myšlenky na organizování koncertů. Mnozí hudebníci se navíc účastní bojů. Chceme ale část vstupenek rozdat mezi uprchlíky v Moravskoslezském kraji. Pro ně bude důležité, když z pódia uslyší svůj mateřský jazyk.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd. » Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.