Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravská Degradace vydala Last Soul, vybroušené album plné hitů

Ostravská Degradace vydala Last Soul, vybroušené album plné hitů

8.4.2022 11:50 Hudba

Po šesti letech vyšla novinka ostravské kapely Degradace s názvem Last Soul. Album přináší deset nových písní v češtině a angličtině a bylo natočeno v sestavě Rudde, Tommy Heroin, Rob a Alec Munro. Nahrávka vyšla pod hlavičkou Papagájův Hlasatel Records na CD i na vinylu a předznamenaly ji dva videoklipy k songům Všechno bude fajn a How Long?

Zvětšit obrázek

Kapela Degradace na snímku pro obal alba.
Foto: archiv Degradace

Dvě desetiletí v životě punkrockové kapely nemusí znamenat žádnou únavu, napadlo mě během poslechu alba Last Soul. Nahrávku ostravské stálice otevírá píseň Lost Souls naostřeným basovým riffem, k němuž se připojuje vazbení kytar a následně do toho vpadnou pořádně prudérní bicí, které zní opravdu velmi intenzivně. Nechybí typické kombinace sólového zpěvu s důrazně skandovanými sborovými vokály. Píseň je perfektně rytmizovaná a obsahuje také plnokrevné kytarové sólíčko. Start nového alba jako vymalovaný!

Intenzivní energie je koncentrována také v následujícím songu How Long?, který je vybroušený a má podobnou hutnost a charismatický refrén, v němž pěveckou linku zvýrazňuje sólová kytara.

Jestliže první dva songy si berou spíše z rockových a metalových vod, následující Too Many Only Ones je typická punková záležitost. Přímočará věc a nejkratší song alba, ovšem do rychlého tempa se podařilo zachytit nekompromisní agresivitu i krátké kytarové sólo.

Prvním songem v češtině je rytmicky úderná píseň Máš svůj svět, která má perfektní stavbu a návykový refrén „Ne, nejsi jeden z nich“. Následující Všechno bude fajn si v textu všímá, jak se ve společnosti rozmáhá lež, a přichází s posilujícím refrénem: „Vždycky nějak bylo, vždycky nějak bude, zase bude dobře, všechno bude fajn.“ Jedná se o přímočarý hit, který si okamžitě zamilujete. Opět slyšíme perfektní aranžérskou práci v kombinování sborových vokálů, sólového zpěvu a kytarových vyhrávek, které kolorují a zvýrazňují pěvecké linky.

Následující Don´t Let Them je hodně nabroušená. Začíná nekompromisně sborově skandovaným refrénem „Don´t  Let Them“. Pozitivnější náladu má song Fix It, který mě opět baví prokreslenými kytarovými linkami, v nichž se neotřele kombinují chromatické a diatonické postupy. Refrén je opět z těch, na které se nezapomíná.

Začátek písně Top 20 je přímo ikonickou ukázkou, jak má znít pořádný punk-rockový song. „Na špici nechtěl nikdy nikdo z nás, že to tak má smysl, ukázal až čas“, říká Degradace a není důvod jim tohle krédo nevěřit. Hodně metalový start provází píseň Nemáš dost, která stříká punkovou agresivitou nejen rychlostí a kytarovými riffy, ale také drsným zpěvem.

Degradace sleví ze svého totálního nasazení vlastně až v poslední písničce: 5 AM Eyes je první a poslední pomalá písnička v bluesovém shuffle. Nádherná to přiznávka k bluesrockovým kořenům! Úvodní kytarový riff má šťávu a celý song neodolatelné nostalgické kouzlo, možná se v nejednom punkovém oku zaleskne matná slza.

Degradace vydala po dvaceti letech existence desku, která rozhodně není jenom do počtu. Sakra, taková deska je prostě událost nejen v kategorii tohoto žánru! Perfektní písně, výtečný zvuk, poctivá stylová práce a práskavé riffy. Výrazné, okamžitě zapamatovatelné melodie a texty, které ze svého úhlu pohledu nějakým způsobem přispívají k poznání vrstevnatosti tohoto komplikovaného světa. Sborový závěr je prostě nejlepší tečka na dortu jménem Last Soul, který si určitě nejen fanoušci této skvělé ostravské kapely zamilují. A mně nezbývá než doufat, že slovo Last není co se týče budoucnosti této kapely nějakým kategorickým imperativem.

Degradace: Last Soul. Vydáno v březnu 2022, Papagájův Hlasatel Records. Celkový čas: 31:33

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.