Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Bílá dlažební kostka jako symbol cesty s logem vděčnosti. Takto vypadá Cena Davida Stypky

Bílá dlažební kostka jako symbol cesty s logem vděčnosti. Takto vypadá Cena Davida Stypky

22.4.2022 19:53 Hudba

Hudební Cena Davida Stypky, která bude poprvé udělena v pondělí 25. dubna v Ostravě v rámci Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar, má podobu bílé dlažební kostky. Na jedné z šesti stran je vyobrazeno logo vděčnosti, které si David Stypka zvolil jako symbol pro svůj osud poté, co onemocněl. Na druhé straně je vyveden zlatý nápis s názvem ceny.

Zvětšit obrázek

Cena Davida Stypky, která bude předána v Ostravě v pondělí.
Foto: Petr Hlubek

Ztvárnění ceny v podobě jednoho ze základních stavebních prvků v sobě propojuje symboliku cesty, budování a práce. To jsou všechno atributy, bez nichž se žádný umělecký úspěch neobejde.

Cena Davida Stypky. (Foto: Petr Hlubek)

Logo vděčnosti si David Stypka vybral jako jako svůj podpis na obaly, do kterých chtěl balit prsteny vlastní výroby. Bohužel, už to nestihl. Kromě toho, že byl fenomenálním hudebním autorem a interpretem, byl totiž velmi zručným grafikem a ke konci svého života začal vyrábět dřevěné prsteny, o které byl z řad jeho fanoušků obrovský zájem.

Autorkou porcelánového artefaktu, který bude v pondělí předán jeho prvnímu držiteli, je ostravská sochařka Šárka Mikesková, která navrhla také skleněnou sošku Cen Jantar. Cena Davida Stypky bude udělována s laskavým souhlasem jeho rodiny.

Cena Davida Stypky. (Foto: Petr Hlubek)

Cena Davida Stypky, tedy umělce, se kterým byly Ceny Jantar spojeny od svého prvního ročníku, bude udělována nepravidelně od letošního roku se souhlasem Davidovy rodiny. Bude vycházet z potřeby organizátorů a hudební poroty ocenit mimo základní sady výročních nominací také výraznou hudební osobnost, ve které se propojily mimořádné autorsko-interpretační i lidské kvality. Muzikantovi, který hudbu dělá primárně z vnitřní potřeby a pro radost z tvorby. A právě na kvality takového autora hudby, textaře a zároveň osobitého zpěváka, který žije v Moravskoslezském kraji, chce porota předáním ocenění upozornit.

Ceny Jantar budou předány letos již popáté. Udělují se pod záštitou Moravskoslezského kraje umělcům, kteří v tomto kraji žijí, tvoří, nebo jsou s ním jiným způsobem pevně spojeni. Slavnostní ceremoniál je veřejně přístupný a uskuteční se v ostravské aule Gong v pondělí 25. dubna od 18 hodin. Během večera mimo jiné vystoupí kapela Bandjeez společně s orchestrem a pěveckým sborem Chorus Ostrava. Jednu z písní Davida Stypky zazpívá jeho kamarád, zpěvák Mirai Navrátil. Dále vystoupí například klavírista Tomáš Vrána, muzikálový zpěvák Lukáš Vlček, sopranistka Tereza Kavecká nebo kapela CI3 a písničkářka Moonshye.

Další informace, seznamy letošních nominovaných a vstupenky na udílení Cen Jantar jsou k dispozici na stránkách www.cenyjantar.cz.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.