Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Koordinátorka Ostravské muzejní noci Jana Malášek Šrubařová: Letos máme čtyři zajímavé nováčky

Koordinátorka Ostravské muzejní noci Jana Malášek Šrubařová: Letos máme čtyři zajímavé nováčky

25.5.2022 05:00 Atd.

Už po třinácté se zapojí celá řada institucí do projektu Ostravské muzejní noci. Své brány v sobotu 28. května otevřou nejen muzea, ale i galerie a další kulturní instituce. Mezi letošními nováčky bude mimo jiné internetové Rádio Ostravan. O Ostravské muzejní noci jsme si povídali s její koordinátorkou Janou Malášek Šrubařovou z Galerie výtvarného umění v Ostravě, která projekt společně s Ostravským muzeem již tradičně zastřešuje.

Zvětšit obrázek

Jana Malášek Šrubařová.
Foto: Martin Straka

Ostravská muzejní noc se uskuteční už po třinácté. Můžete se na úvod našeho rozhovoru ohlédnout zpět a říci, co stálo na počátku této akce, při které se až do pozdních nočních hodin zdarma otevírají v Ostravě brány muzeí a dalších kulturních institucí?

Na počátku byl nápad našeho ředitele Jiřího Jůzy, který za mnou na konci roku 2008 přišel s tím, že by se muzejní noc mohla pořádat koordinovaně po celém městě. Že by to nebyla jen akce naší galerie nebo několika dalších institucí, jak tomu bylo do té doby. Moje první reakce byla, že je to skvělý nápad, a začala jsem obcházet ředitele dalších institucí, kromě tradičních muzeí také třeba Výstavní síň Sokolská 26, Antikvariát a klub Fiducia a další místa, kde jsem se ptala, zda by do toho šli s námi a zda jim třeba nevadí, že jim to může navýšit provozní náklady.

A jaké byly reakce?

Velmi vstřícné. První ročník měl obrovský úspěch, přišlo celkově asi 3,5 tisíce lidí. Jen do naší galerie tehdy přišlo asi tisíc lidí, což bylo zhruba dvakrát více než dříve, kdy jsme akci pořádali jednotlivě. Druhý ročník pak byl ještě úspěšnější, protože všichni viděli, jak to funguje, a začaly se na akci nabalovat další a další organizace, které se už hlásily samy.

Z toho, co říkáte, tuším, že návštěvníci přicházející na Ostravskou muzejní noc jsou jiní než ti, kteří běžně chodí během celého roku do vaší galerie nebo do jiných institucí. Což je skvělé, protože se z nich mohou rekrutovat i pravidelní návštěvníci muzeí, galerií a dalších institucí, je to tak?

Ano, a to je přesně důvod, proč to děláme. Díky společné informační kampani dostaneme do muzeí a galerií lidi, kteří by tam třeba jinak nikdy nepřišli nebo o těchto organizacích možná ani doposud netušili. Ukážeme jim, že v těchto institucích je opravdu živo a že nabízejí spoustu programů celoročně.

A funguje to? Pozorujete, že se ti lidé vracejí a Ostravská muzejní noc jim otevřela obzory?

Určitě ano, na muzejní noci pokaždé vidíme úplně nové tváře, které pak občas zaznamenáme v naší galerii i během roku. Zda je to tak i u jiných institucí, byste se musel zeptat každého zvlášť, ale věřím, že i jinde mají podobnou zkušenost.

Muzejní noc v Domě umění v Ostravě. (Foto: archiv)

Když se podívám na seznam zapojených institucí, tak v něm nevidím jen muzea a galerie, ale i další instituce nemuzejního typu, třeba klub Atlantik nebo radnici městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, která připravila velmi bohatý program. Podle jakých kritérií se instituce zapojují a je v tomto směru nastavena nějaká bariéra?

Žádné bariéry nemáme, snad jen kromě počtu zapojených institucí, který se snažíme držet v určitých mezích, aby se to dalo zvládnout z hlediska koordinace. Je to tak už od počátku, protože tolik klasických muzeí v Ostravě není. Proto jsme otevřeni všem, kteří pořádají zajímavé a kvalitní kulturní akce, kde mohou lidé něco zajímavého vidět. V seznamu zapojených institucí máme třeba i Střední uměleckou školu Ostrava. Připravila zajímavý program, tak proč ne?

Každým rokem se do Ostravské muzejní noci zapojí několik nováčků. Kdo je to letos?

Letos máme nováčky hned čtyři. Jedním z nich je i vaše internetové Rádio Ostravan.

Ano, a já jsem velmi rád, že můžeme lidem tímto způsobem nabídnout exkurzi ve vysílacím studiu, protože Rádio Ostravan je svým způsobem také muzeum, které disponuje obrovským hudebním archivem nahrávek Moravskoslezského kraje.

Já jsem také ráda, že jste se zapojili, protože nabídka je díky tomu opravdu velmi pestrá.

A další nováčci?

Druhým nováčkem je Ateliér Národního divadla moravskoslezského. Ten se měl zapojit poprvé už v roce 2020, ale kvůli covidu se muzejní noc tehdy nekonala. O rok později byla zase přesunutá na srpen, kdy je divadlo zavřené, takže si Ateliér NDM odbyde svou premiéru letos. Dalším nováčkem je vznikající vítkovické MUSEum+, kde se mohou lidé dozvědět, co návštěvníky v budoucnu čeká. A čtvrtým nováčkem je Oblastní spolek Českého červeného kříže. Přihlásili se na poslední chvíli jako dvacátí sedmí a je to organizace trošku jiného typu, takže to prezentujeme jako jakýsi bonus pro návštěvníky. Jejich nabídka nám přišla velmi zajímavá, spolek zpřístupní své zázemí a lidé si tam třeba budou moci projít sanitku, naučí se ošetřit zlomeninu nebo si vyzkouší resuscitaci. Takže s trochou nadsázky se dá říci, že i tato prohlídka bude mít trochu muzejní charakter.

Návštěvníci jedné z minulých muzejních nocí. (Foto: archiv)

Program je tak bohatý, že není v silách žádného návštěvníka stihnout vše, co by chtěl. Ale to asi nevadí…

Je to tak, nedá se zvládnout všechno, už jen proto, že spousta zapojených institucí se nachází mimo centrum, třeba Důl Michal nebo dílny Dopravního podniku Ostrava.

Ostravská muzejní noc není jediná v našem kraji, podobné akce se konají i v jiných městech a narozdíl od Noci divadel a Noci kostelů jsou rozesety v různých termínech. Minulý víkend se konala Muzejní noc v Českém Těšíně, teď je na řadě Ostrava a příští víkend to bude Slezská muzejní noc v Opavě. Je to záměr, který má nabídnout největším nadšencům strávit v muzeích tři víkendy, nebo je to náhoda?

Festival muzejních nocí, který vyhlašuje Asociace muzeí a galerií ČR, trvá zhruba měsíc a města nebo instituce si mohou termín zvolit podle toho, jak uznají za vhodné. Takže dění v jednotlivých městech není nikým koordinováno. My jsme si vždy drželi termín na přelomu května a června, kdy už bývá hezky a dá se pořádat spousta akcí venku. Lidé si na tento termín již zvykli.

Motto letošního ročníku Ostravské muzejní noc zní Děti patří do muzea. Proč zrovna takové téma a mají zapojené instituce závazek, aby tomu tematicky přizpůsobily prohlídky?

Žádné závazky nevytváříme, ale naše témata mohou zapojené organizace využít a řada z nich je dlouhodobě využívá a také nabídne programy pro celou rodinu. My jsme tím chtěli především zbořit klišé, že dětí do muzeí, galerií a dalších podobných institucí nepatří. Je to přesně naopak, děti jsou velmi vděčnými návštěvníky, protože tam najdou spoustu zábavy, inspirace a poučení. A jednou tam třeba budou i ony vodit své děti.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.