Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Šéf festivalu Cirkulum Václav Pokorný: Nový cirkus je nepřenositelný, musíte ho vidět na vlastní oči

Šéf festivalu Cirkulum Václav Pokorný: Nový cirkus je nepřenositelný, musíte ho vidět na vlastní oči

4.6.2022 13:33 Atd.

Do areálu Slezskoostravského hradu se stěhuje festival nového cirkusu a pouličního umění Cirkulum. Festival potrvá poprvé pět dní, a to od středy 8. června do neděle 12. června. O letošním programu jsme si povídali s ředitelem festivalu a principálem pořádajícího spolku Cirkus trochu jinak Václavem Pokorným.

Zvětšit obrázek

Ředitel festivalu Cirkulum Václav Pokorný.
Foto: Cirkulum

Festival se letos koná na novém místě. Jaký byl hlavní důvod pro přesun na Slezskoostravský hrad? Už vám byla porubská Hlavní třída malá?

Ano, zásadní důvod spočívá v tom, že festival dorostl do určité velikosti. Stěhování se stalo nutností hlavně s ohledem na typ produkcí, které chceme na festival zvát. Pokud chceme přivážet tak atraktivní projekty, jakým je belgický Cirus Ronaldo, který je letos nejzajímavějším zahraničním hostem, tak podmínkou pro vystoupení je minimálně pět hracích dnů. V žánru nového cirkusu jde často o produkce, které jsou technicky a organizačně velmi náročné, vyžadují větší prostor a zázemí…

… navíc vám teď asi odpadla spousta starostí s dopravními uzávěrami…

Přesně tak, ty dopravní uzávěry provázela docela složitá komunikace napříč různými institucemi počínaje radnicí až po dopravní podnik. Vstupuje do toho celá řada faktorů, například když začne pršet, stavba se posune třeba o den, a už je problém. Poruba je sice naše srdcovka, ale nebyla jiná možnost, a musím přiznat, že při rozhodování jsem musel zatlačit slzu. Atmosféra hlavní porubské ulice je úžasná, na druhé straně Slezskoostravský hrad nabízí také velmi krásné scenérie.

Hlavní hvězdou letošního Cirkula je již zmíněný Cirkus Ronaldo. Dá se říct, že pro Belgičany jde o podobnou legendu jako je pro nás Cirkus Humberto?

Ještě větší. Jde už o sedmou generaci původně tradičního cirkusu a rád bych podotkl, že v Belgii se tento cirkus těší i výrazné podpoře státu, který mu poskytuje dotaci, aby mohli cestovat i po jiných státech, co je z našeho českého pohledu téměř neuvěřitelné. Ten cirkus se přitom stále postupně vyvíjí a spojuje v sobě jak tradiční prvky, tak žánr tzv. nového cirkusu. Rád bych také podotkl, že Cirkus Ronaldo je bez zvířat. Vlastně jediným zvířetem, kterým cirkus disponuje, je holubička, což je s ohledem na aktuální události na Ukrajině docela symbolické.

Cirkus Ronaldo. (Foto: Cirkulum)

Nedaleko od šapitó Cirkusu Ronaldo bude ve festivalovém areálu umístěno také hlavní festivalové šapitó. Jaký program nabídne?

Je toho spousta, zmínil bych třeba atraktivní tuzemské představení Vlez v les. Je to pohybově-akrobatické divadlo, ve kterém aktéři představují naprosto úžasnou práci s tělem. Doslova se převtělují do zvířat, a to každým kouskem svého těla. Těžko se to popisuje slovy, musíte to vidět. Jde o velmi poetické představení a naprosto úžasné je, že vám ani nepřijde, že dělají něco neobvyklého, i když třeba visí na laně hlavou dolů.

Z představení Vlez v les. (Foto: Cirkulum)

S dalším představením v šapitó, na které bych chtěl upozornit, přijede francouzská company Cie Zec. Je to skupina mladých lidí, kteří předvedou energickou show plnou akrobacie, žonglování, klauniády a živé hudby. Bude to představení plné různých překvapení a vrcholových akrobatických kousků a skvělé hudby.

Asi nemá smysl jmenovat všechny zajímavé účinkující, jsou jich desítky a zájemci se s nimi mohou seznámit na webových stránkách festivalu Cirkulum, ale kdybyste měl zmínit ještě jednoho, na kterého jste opravdu hrdý a jehož vystoupení by si nikdo neměl ujít, kdo by to byl?

Nejvíce hrdý jsem samozřejmě na Cirkus Ronaldo, o kterém jsme se již bavili, ale pokud bych měl vybrat jednoho z pouličních umělců, kterého by si neměl nikdo nechat ujít, tak by to byl Manic Freak z Argentiny. Jeho produkce je tak živelná, že na rozdíl od řady jiných nehecuje publikum pro aplaus, ale naopak ho musí brzdit. Na to, jak je úspěšný a jak neuvěřitelné triky předvádí, je to velmi skromný a srdečný člověk.

Manic Freak. (Foto: Cirkulum)

Na rozdíl od různých hudebních festivalů, kde lidé dobře vědí, na jaké kapely jdou a většinou je dobře znají, u vás je situace úplně jiná. Troufám si říct, že drtivé většině návštěvníků jména účinkujících moc neřeknou a nikdy se s nimi nesetkali. Návštěvnost festivalu je tedy spojena s důvěrou a s dobrou zkušeností z předchozích ročníků. Je to pro vás závazek?

Je to přesně tak, náš festival je založen na tom, že lidé důvěřují dramaturgii a věří, že jim nabídneme skutečně kvalitní produkce. I proto je pro mě velmi důležité jednotlivá představení vidět ještě předtím, než umělce do Ostravy pozvu, protože vždy přemýšlím i nad tím, jak dané představení přijme ostravské publikum. Na jedné straně se snažíme trochu experimentovat a posunovat mentalitu publika dál, zároveň ale držíme linii, která je pro diváky pochopitelná.

Je pravda, že lidé většinou můžou před návštěvou vidět jen fotografie nebo krátkou videoukázku, která jim ale moc neřekne. Ať už jde o nový cirkus, nebo pouliční umělce, každé vystoupení je založeno na nějakém překvapení a svou roli hraje samozřejmě i interakce s publikem. Tyhle věci jsou prostě nepřenositelné a není možné je zaznamenat. Musí se zažít.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.