Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravský Pendl se po čtyřech letech vrací. Chceme restartovat klubový život, říká Filip Košťálek

Ostravský Pendl se po čtyřech letech vrací. Chceme restartovat klubový život, říká Filip Košťálek

18.8.2022 10:07 Hudba

Festival Pendl, který umožní lidem navštívit na jednu vstupenku hned několik ostravských klubů, se po čtyřech letech vrací. I tentokrát je pořadatelem akce Filip Košťálek, ovšem koncept festivalu se bude zásadně lišit od toho, co návštěvníci v Ostravě zažívali dříve. O důvodech čtyřleté přestávky i opětovného zrození a také o změně koncepce události, která se uskuteční ve druhý víkend v září, hovoří pořadatel v následujícím rozhovoru.

Zvětšit obrázek

Organizátor Pendlu Filip Košťálek.
Foto: Jan Vlček

Po čtyřleté přestávce se do ostravských klubů vrací Pendl, tedy Ostravská klubová noc. To určitě uvítají všichni, kteří mezi kluby rádi pendlovali a za jedno vstupné mohli strávit večer postupně v několika podnicích. Proč vlastně ten festival skončil? Předpokládám, že ekonomicky nebyl udržitelný a pak přišel covid, je to tak?

Je to zhruba tak, ale ne úplně. Poslední ročník, který jsme udělali v roce 2018, byl docela úspěšný a finančně to díky různým grantovým podporám vyšlo. Ale dospěli jsme k tomu, že jde jen o jeden z mnoha festivalů, které jsou si podobné, jen s tím rozdílem, že se nekoná venku, ale v klubech. Prostě mi připadalo, že festival už nedokáže nabídnout něco nového. Poté do toho zasáhl covid, kdy měl ale člověk více času k přemýšlení a začaly přicházet zajímavé nápady. Takže jsem dospěl k tomu, že Pendl letos bude, ale s výrazně jinou koncepcí.

Jakou?

Samozřejmě zůstává základní pravidlo, že jedna vstupenka bude platit do všech klubů, které se zapojily celkem čtyři, a to Barrák, Marley, Dock a klub Brno. Zásadní novinkou ale je to, že dění v každém klubu bude mít na starost jeden námi vybraný a sestavený kolektiv, takže každý večer na všech místech bude mít zcela odlišnou koncepci. Během dvou večerů se ve čtyřech klubech odehraje osm různých konceptů, které připraví osm různých kolektivů.

Hodinový line-up ale přece jen bude zveřejněn, nebo ne? Lidé by měli předem vědět, co se v kterou hodinu bude na jednotlivých místech odehrávat…

To je sice pravda, ale je třeba říct, že z velké části bude program postaven na elektronické hudbě. Program se nám na jednotlivých místech podařilo poměrně vybalancovat, takže například v Barráku budeme mít v pátek Trad.Fest, což bude akce, kterou tam uspořádá estonská kapela Trad Attack. Ta spojuje elektroniku s tradiční estonskou hudbu a aktuálně zaujala spoluprací s různými producenty z Evropy, kteří zremixovali její nejznámější písně. Kromě této kapely tam ve stejný večer zahraje české techno duo Bratři a multiinstrumentalista Omnion. A třeba v klubu Brno v pátek vystoupí ostravská písničkářka Nika a kapela Sinks…

Tak to bude docela zajímavé spojení, protože tihle dva interpreti jsou velmi odlišní, jsou to docela vyhraněné protipóly…

Ano, je to tak, protože jedním z cílů Pendlu i dříve bylo umožnit lidem seznámit se i s hudbou, kterou přímo nevyhledávají, ale která je může zaujmout.  Důležité je ale říct, že každý z těch konceptů bude mít vlastní dramaturgickou linii, takže večer na každém místě nějak bude začínat, nějak pokračovat a nějak gradovat. V tom se bude koncepce lišit od dřívějšího Pendlu, kdy člověk jen přecházel z kapely na kapelu. Tentokrát se budeme snažit ukázat nejen interprety, kteří jsou jen špičkou ledovce, ale i další lidi kolem, chceme představit práci dramaturga, produkčního, osvětlovače, každý klub bude mít i svůj vizuál. Důležitou součástí dění v klubech budou i různé dekorace a projekce, nebude to prostě jenom o kapelách jako dříve.

Do jaké míry do přípravy dramaturgie hovořili provozovatelé jednotlivých klubů? Vznikal program v užší spolupráci s nimi, nebo vám prostě jen poskytli prostor?

My v Ostravě máme výhodu v tom, že se všichni známe nebo o sobě alespoň víme, takže jsme se k tomu samozřejmě snažili přistupovat s přihlédnutím k tomu, na co jsou jednotlivé kluby zaměřeny. A mám radost, že mi kluby daly volnou ruku k výběru, co tam umístit, a důvěřují mi. Zároveň já věřím organizátorům, kteří kluby dostanou na starost. Žánrově program určitě zaměřením klubů odpovídá, takže v Barráku budou hrát spíše klasické kapely, v Marleyi zase bude Fiction Festival, na kterém bude k slyšení drum and bass, house a techno, v Docku bude Balkan Bashavel v cele s energickými Malalata a v klubu Brno, který je zaměřen na alternativní hudbu, to bude nová lokální párty Spektrum s Phill Lemon. Představí se také techno a house v podání COAL Showcase.

Určitě je také důležité zmínit, že na festivalu bude přítomna mezinárodní porota, která následně vyhodnotí nejlepší koncept a ten pak dostane možnost představit se na prestižním showcase festivalu Ment ve slovinské Ljubljaně.

Teď už je jen otázka, jak má návštěvník k festivalu přistupovat, jestli si vybrat klub, kde bude hrát hudba jeho gusta, a tam strávit celou dobu, anebo má celý večer raději pendlovat a objevovat.

To teprve uvidíme, jak k tomu lidé přistoupí. Takové pojetí akce je v České republice poměrně ojedinělé. Ale pokud bych měl mluvit sám za sebe, tak když jdu do klubu na nějakou párty, tak po hodince nebo po dvou hodinách už mě to často přestává bavit a chtěl bych jít jinam, jenže už do toho klubu mám vstupenku a nechci platit další do jiného klubu. Tady ta možnost bude. Ale na druhé straně určitě řada návštěvníků zůstane v jednom klubu po celý večer.

Tak snad přijde dost lidí na to, aby byli všichni spokojeni. Jak to zatím vypadá s předprodejem? Můžeš potvrdit to, co říká většina pořadatelů, že po covidu se předprodeje moc nehýbají a hodně lidí si vstupenku kupuje až těsně před začátkem nebo v den akce?

Je to tak, zatím předprodej moc nefunguje, ale já to přičítám i panujícímu letnímu období. Navíc teprve teď začínáme s propagací akce. Ale věřím, že to dobře dopadne, přece jen se bude Pendl konat na začátku klubové sezony a jeho myšlenkou je podpořit klubový život v našem městě. Takže věřím, že lidé přijdou a pomůžou nám nastartovat klubovou sezonu a vlastně i restartovat klubový život.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.