Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Skončila válka! V Ostravě byl zahájen festival Malamut

Skončila válka! V Ostravě byl zahájen festival Malamut

27.9.2022 17:57 Atd.

V centru Ostravy v Husově sadu v úterý odpoledne skončila válka. Tímto symbolickým gestem byl zahájen festival performance Malamut, který se do čtvrtku bude odehrávat v galeriích Jáma 10 a GAFU i v ulicích města. Přehlídka postupně představí více než třicet mezinárodních umělců a jejich akce.

Zvětšit obrázek

Z úvodní performance festivalu Malamut 2022.
Foto: Michaela Petrov Balabánová

Po ulici Přívozská před galerií Jáma 10 se v úterý dvě hodiny po poledni pohybovala skupina lidí kolem zaparkované dodávky. Zpočátku se zdálo, že někdo jen přijel z výletu a vybaluje, situace však měla svůj vývoj.

Z nevelkého výstavního prostoru galerie Jáma 10 napjatě vyhlíželi diváci a deštníky se jim postupně rozevíraly, když se někteří navzdory dešti neubránili nutkání jít se podívat zblízka. Organizátor Jiří Surůvka byl mezitím obletován skupinkou reportérů a osvětlován kameramanem, což podtrhovalo atmosféru netrpělivého očekávaní první akce.

Organizátor festivalu Jiří Surůvka dává rozhovor televizi. (Foto: M. P. Balabánová)

Wáclaw Ptócki Bachman mezitím za asistence dam vyložil své umělecké náčiní. Byly mezi ním velké lepenkové krabice, kus plechu i rudá vlajka. Slavnostní průjezd parkem mohl začít. Směrem od ulice Českobratrské umělec natáhl lano, jímž zapřáhl podivnou konstrukci připomínající tank, uvolnil jakési zařízení připevněné na jeho konci a táhl.

Jak se podivný vůz pohyboval, čůrky barev značily chodník v barvách ukrajinské vlajky. Náhoda? Nikoliv, umění! V Husově sadu konečně skončila válka.

Je pravděpodobné, že každý viděl událost trochu jinak, než popisuji. Zda byl konec války i záměrem samotného umělce, mohu jen pevně věřit. Celá věc byla zakončena rozdupáním modelu tanku, na nějž se vrhnul nejen performer, ale i někteří přihlížející.

Symbolické rozdupání tanku. (Foto: M. P. Balabánová)

Symbolicky je možné všechno a jazyk umění je nezkrotný i nevyzpytatelný. To, že svět trpí nedostatkem míru, se evidentně podepisuje i v jeho vyjadřovacích prostředcích.

Festival Malamut budiž zahájen! Dalšími svými akcemi promluví k veřejnosti během následujících dní ještě tři desítky dalších performerů z celého světa.

Mezinárodní festival akčního umění Malamut probíhá v termínu od 27. do 29 září 2022 vždy od 14 hodin v ulicích města Ostravy a poté v galerii GAFU na půdě Ostravské univerzity. Aktuální časový harmonogram a doplňující informace jsou dostupné na facebookových stránkách festivalu, také v galerii GAFU a JÁMA 10.

Michaela Petrov Balabánová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.