Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zkušení harcovníci Bastard nabízejí na novince Alchymie D.N.A mladistvou energii a nadšení

Zkušení harcovníci Bastard nabízejí na novince Alchymie D.N.A mladistvou energii a nadšení

28.12.2022 07:22 Hudba

Alchymie D.N.A. To je název nového alba havířovské rock/metalové kapely Bastard. Jde o třetí řadovou desku skupiny, jejíž historie se začala psát už v roce 1993. Nová kolekce vychází dva roky po albu Druhá Műza.

Zvětšit obrázek

Kapela Bastard.
Foto: archiv kapely

V hudební kuchyni Bastardu se zas tak moc nezměnilo. Hlavní ingredience, které byly při komponování novinky použity, zůstávají stejné jako dříve. Nebo aspoň podobné. Promo zpráva přitom hovoří jasně: „Nahrávka obsahuje třináct skladeb se silnými melodickými refrény a nepostradatelnými tvrdými riffy na pomezí hard rocku a heavy metalu.“ A přestože příchozí informace od hudebních vydavatelství jsou mnohdy zavádějící a je třeba je brát s rezervou, tak v tomto případě se dá s tímto popisem souhlasit.

Je tomu tak. Bastard nadále čerpá vodu zejména z hardrockového a metalového rybníku, i když je pravda, že oproti předchozímu počinu poněkud sešlápl plyn metalu a má blíže k tomu hardrockovému teritoriu. Není to známka vyměknutí jako spíše toho, že baskytarista Jarek Jedlička, bubeník Mojmír Krochmalný, zpěvák a kytarista Pavel Škarpa a kytarista Ladislav Krečmer aktuálně tíhnou především k hudební ukázněnosti. Jejich rebelská duše je nyní poněkud skrytá, ale to neznamená, že by zmizela. Pořád je přítomná. A co víc, díky mnoha letům působení na tuzemské rockově-metalové scéně vědí, co dokáže zaujmout, takže prezentované skladby vkusně načechrali mladistvou energií a nadšením.

Tentokrát je autorem všech písní a téměř všech textů vokalista Pavel Škarpa. Jen textem k úvodnímu fláku Krupiér přispěl David Zbavitel. Tak či onak, Bastardu se osvědčují postupy, které vyzkoušel na předešlém albu. To znamená, že nadále zůstává věrný živelnému, svěžímu a dynamickému projevu, přičemž skladby jsou vystavěny tak, aby zaujaly hned napoprvé. Nicméně je třeba zdůraznit, že nemají tendenci okatě přesvědčovat a podbízet se.

Patrné je to u rockově rozčepýřené Déjà vu, u které se dá lehce představit, jak bude fungovat na koncertě. Pátá Otázky má zase jistý filmový nádech a klidně by se mohla stát titulní písní nějakého seriálu či filmu. Třetí Život drží poklidně-přívětivou lajnu od prvního do posledního tónu a rovněž má určitý motivační podtext, zatímco sedmá Je čas jít asi nejvýstižněji podtrhává to, co uvádí promo zpráva. Do centra posluchačova zájmu se okamžitě dostává silný „skandovaný refrén“, úvod pak patří údernému chytlavému riffu, a přestože je to song vedený spíše ve středním tempu, tak má sílu vyburcovat dav. Jinými slovy právě tuto skladbu lze označit za nejhitovější z celé kolekce. Zároveň však jedním dechem můžeme konstatovat, že písně s vyloženě hitovým potenciálem na nahrávce scházejí.

Podobně jako předchozí album také novinka vznikala ve studiu Citron pod producentskou taktovou Djordje Eriće, který přispěl i svým kytarovým uměním. Druhým hostem je zpěvačka Lucie Roubíčková, jež dostala prostor v baladické Tanec ve dvou, jejíž kouzlo spočívá i v tom, že v textu dochází k emotivnímu propojení minulosti a současnosti.

Album Alchymie D.N.A. plynule navazuje na počin Druhá Műza. Nicméně s povděkem lze kvitovat skutečnost, že Bastard nesklouzává ani k hudebnímu krasořečnictví a navzdory svému názvu se ani nechová „spratkovsky“. V tomto případě se tato zlatá střední cesta vyplácí. Nehledejme v tom úhybný manévr. Za pozitivní lze také označit fakt, že většina songů má šanci se dlouhodobě udržet v koncertním playlistu. A to díky tomu, že to jsou příjemné rockově/metalové písně s pomyslnou jiskrou v oku. Jasný to důkaz, že se Bastard chce stále rozvíjet.

Na závěr lze zmínit, že se Bastard představí jako předkapela skupiny Traktor na jejich jarním turné po celé České republice. Tato patnáctizastávková koncertní nálož odstartuje 2. března 2023 ve Stříbře a končí o měsíc později v Prostějově.

*

 

Bastard: Alchymie D. N. A. 13 písní, celkový čas: 47:25. Vyšlo u P.L.M.J. Band z.s a Universal Music Czech, 2022.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.