Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Patricia Janečková už opět rozdává radost zpěvem. Je náročné nabrat původní sílu a kondici, říká

Patricia Janečková už opět rozdává radost zpěvem. Je náročné nabrat původní sílu a kondici, říká

6.1.2022 07:05 Divadlo

Patricia Janečková se po první části léčby zákeřného onemocnění vrátila na prkna Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Její půvabný hlas můžeme slyšet také na aktuálním vánočním albu známého hobojisty Viléma Veverky. Na nahrávce ostravská umělkyně spolupracovala v době, kdy jí přitom do zpěvu vůbec nebylo. Talentovaná sopranistka je ale velká bojovnice, navíc sama dokáže podpořit druhé. Například koncertem, který v lednu pomůže hasičům a policistům Moravskoslezského kraje. 

Zvětšit obrázek

Patricia Janečková.
Foto: Adam Živnůstka

Uběhlo už několik měsíců od léčby, kterou jste absolvovala v boji se zákeřnou nemocí. Zřejmě nejvíc lidí bude zajímat, jak se máte a jak se teď cítíte?

Jak jste správně zmínil, hlavní část léčby je za mnou. Na jednu stranu se cítím šťastná a osvobozená od pocitů a následků léčby, které člověka provázejí, když má tuto nemoc v sobě. Na druhou stranu uběhl téměř rok a za tu dobu jsem vypadla ze svého běžného pracovního tempa, do něhož není jednoduché naskočit zpět. Je poměrně náročné nabrat původní sílu v hlase i celkovou fyzickou kondici. Ale nezdávám se.

Podařilo se vám dostat se na nohy, jste neuvěřitelně statečná. Jaký pro vás je návrat na prkna Národního divadla moravskoslezského, kde jste v angažmá?

V angažmá NDM sice jsem, nicméně v muzikálovém souboru. A první role, které jsem se po nemoci dočkala, byla paradoxně v opeře. V inscenaci Prodaná nevěsta jsem měla možnost ztvárnit roli Esmeraldy, která je pro „návrat“ ideální. Svou velikostí není tak náročná, ale je velmi efektní a vděčná, takže jsem si lepší příležitost nemohla přát. V mém domovském souboru muzikálu mě čekají krásné návraty do West Side Story, do muzikálu Květiny pro paní Harrisovou a těším se rovněž na blížící se premiéru krásného titulu Sweeney Todd.

Jako Esmeralda v Prodané nevěstě. (Foto: Martin Popelář)

 

Viděl jsem vás na premiérách muzikálu Producenti a inscenace kabaretu Jonáš a tingl-tangl, tentokrát ovšem v publiku. Vypadá to, že divadlo vás provází téměř na každém kroku…

Snažím se být poctivou divačkou a pokud to jen trochu jde, ráda vždy podpořím své muzikálové kolegy z hlediště. Dalším divadlem, jehož premiéry si nikdy nenechám ujít, je Komorní scéna Aréna, kde je v angažmá můj partner. A ráda příležitostně navštěvuji i Divadlo Petra Bezruče. Dá se tedy s nadsázkou říct, že divadlo mám v práci i doma…

Přesto se věnujete také dalším oblastem pěvecké branže. Můžeme vás zaslechnout například na novém albu nejznámějšího tuzemského hobojisty Viléma Veverky. Jak vzpomínáte na tuto spolupráci a jaké písně jste si na jeho vánočním albu zazpívala?

Poprvé jsem měla tu čest setkat se s Vilémem Veverkou na společném koncertu v rámci loňského ročníku festivalu Smetanova Litomyšl. Následně jsem byla oslovena k hostování na jeho vánoční desce, což jsem s radostí přijala. Výsledkem jsou klasické skladby jako například Ave Maria ve velmi zajímavém a originálním hudebním aranžmá i všem známé české koledy Chtíc, aby spal a Tichá noc. Natáčeli jsme v květnu, tedy v nejtěžším stádiu mé léčby… Díky pohodovému a profesionálnímu přístupu všech zúčastněných je ale výsledek dle mého názoru fantastický a jsem za tuto spolupráci i zkušenost moc ráda.

Jako Maria ve West Side Story. (Foto: Adam Živnůstka)

Spousta lidí s vámi prožívala boj s rakovinou. Podpořila vás a pomohla finančně nebo vlídným slovem a pozorností. Pomohlo vám to překonat těžké chvíle?

Nemoc mi samozřejmě znemožnila pracovat, což se logicky výrazně odrazilo na mé finanční situaci. V tomto směru jsem vděčná za existenci transparentního účtu v rámci Nadačního fondu For Artists, který mě doslova zachránil. Velmi si vážím i vřelých slov podpory a vzkazů od nás i ze zahraničí. Nicméně pravdou je, že ne všechny vzkazy byly hezké. To už nejspíš k patří k lidské povaze.

Co letošní Vánoce? Svěříte se, jak probíhaly u Patricie Janečkové?

Adventní čas jsem si letos velmi užívala a na Vánoce se moc těšila. Ve výsledku byly svátky kouzelné, koneckonců jako každý rok. Ne náhodou se říká, že toto období je magické. Snažila jsem se eliminovat předvánoční šílenství v nákupních centrech, což se vyplatilo. Odměnou byly poklidné dny ve velmi úzkém rodinném kruhu. Zkrátka přesně tak, jak to mám ráda.

Patricia Janečková. (Foto: Adam Živnůstka)

Na vaši podporu se uskuteční i koncert Čas pro život, který pořádá Rádio Čas 7. ledna v Evangelickém Kristově kostele v Ostravě. Jakou formou vám lidé mohou pomoci?

Lidé nejvíc pomohou tím, že přijdou. Důležitou a krásnou součástí koncertu je fakt, že finanční prostředky ze vstupného půjdou dílem na podporu mé léčby a dílem pro Nadaci policistů a hasičů. Nicméně pro mě osobně je velmi důležité i to, že mám opět možnost dělat to, co mám nejradši – tedy zpívat před plným sálem. Návštěvníci se mohou těšit i na další hosty z řad mých kolegů z muzikálového souboru NDM. V další části koncertu pak vystoupí i další velmi zajímavé kapely.

Ano, mimo jiné to bude i známá kapela Čechomor. Patří k vašim oblíbeným kapelám? Jakou hudbu vlastně posloucháte, pokud se nejedná o klasiku a muzikál?

Přiznám se, že současná česká hudba jde trochu mimo můj okruh zájmu. Mé povolání mi předurčuje poslouchat tolik hudby, že ve volném čase je mou nejoblíbenější kapelou ticho a klid. A pokud už si mám vybrat jeden příklad za všechny, je to rocková kapela Led Zeppelin, která má od klasiky daleko, ale pro mě je to balzám na duši. I pro uši.

Další účinkující koncertu Rádia Čas jsem musel hledat: třeba elektrické smyčcové trio Inflagranti jsem bohužel neznal. Program ovšem láká i na zpěváky Národního divadla moravskoslezského. O koho se bude jednat konkrétně?

Jak již bylo řečeno, budou to moji oblíbení kolegové Martina a Lukáš Vlčkovi, Hana Fialová a Tomáš Krpec. Jsem ráda, že právě tito výjimeční umělci se rozhodli podpořit nejen mě, ale i důležité složky policie a hasičů. Výsledek bude určitě stát za to. Těšíme se na vás!

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.