Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Vážím si Panenky Marie, ta do mě neryje, píše Milan Krupa v Silvestrovské chvilce poezie

Vážím si Panenky Marie, ta do mě neryje, píše Milan Krupa v Silvestrovské chvilce poezie

31.12.2022 00:01 Obraz & Slovo

Vydal čtyři knihy, jeho poezii pochválil třeba kritik Josef Chuchma anebo písničkář a básník Jiří Dědeček, ale je to vždycky jen krátkodobá sláva. Hlučínský básník Milan Krupa bývá neustále objevován, pak se na něho zase rychle zapomene. Kulturní deník Ostravan.cz přináší v Silvestrovské chvilce poezie výbor básní, které Krupa po dva roky házel do poštovní schránky autora tohoto textu.

Zvětšit obrázek

Básník Milan Krupa.
Foto: Martin Popelář

Čím to je, že je Milan Krupa věčný literární outsider? „Nevím, možná ani na víc nemám. Současní básníci možná píšou zásadnější věci. A hlavně delší. Můj úspěch je asi přímo úměrný délce říkanek. Lidé se zasmějí, pak ale na básničky zapomenou,“ přemítá básník.

„Jsem literární star / a můj zmar / má jméno Ostravar,“ napsal už před časem. V těch verších je možná ukryta i jedna z příčin, proč je Krupa jen velmi zřídka vídán na autorských čteních. Publikuje málo, nikam se netlačí, v posledních dvou letech navíc desítky básní publikoval velmi specifickým způsobem.

Když ráno vyrazí na nákup, na účtenku z pokladny chvíli poté v hospodě napíše spontánní říkanku, a posléze jí hodí do poštovní schránky v Ostravské ulici číslo 69/11 v Hlučíně.

Rýmovací schopnosti
mě nutí
vymýšlet blbosti
rýmy, šprýmy, kraviny
pomíjivější než polní traviny

Rukopis Milana Krupy na rubu účtenky.

Tohle je rub účtenky ze samoobsluhy na Mírovém náměstí v Hlučíně. Líc dokazuje, že si v ten den Milan Krupa koupil 550 gramů brambor, 110 gramů domácí klobásy, 136 gramů Junior salámu, 118 gramů šunkového a pět láhví Ostravaru. Hospody ovšem básník střídá s kostely, tedy výhradně s římskokatolickým chrámem sv. Jana Křtitele v Hlučíně.

Vážím si Panenky Marie
ta do mě neryje
její kukuč je plný míru
neudělá do duše díru!

Psal se 3. srpen 2022, básník platil u pokladny v 15 hodin a 43 minut. Do tašky si zabalil tři Ostravary, jeden Radegast, 632 gramů brambor a konzervu koňského guláše. Někdy se pak obsah paragonu promítne přímo do tvorby.

Celý večer sním
co příští den sním!

A jindy je říkačkáři po nákupu přímo do zpěvu.

Líbí se mi černá hudba
lituji – že nejsem černá huba
škoda – že nejsem černá tlama
a nemusel bych být Obama
stačilo by – být prostý černoušek
a černou hudbu pouštět si do oušek!!!
(napsal Milan Běloušek)

V nákupní tašce bylo  to ráno šest lahváčů, 102 gramů Junior salámu, 122 gramů Inoveckého a 234 gramů rajčat. A ještě jedna hudební, Milan Krupa ji nazval Retro.

Když Felix Slováček zaduje
socialistický člověk se raduje
když zahrajou Plastici
má bolševik mrtvici!

A jaké to poživatiny a nápoje podnítily autora k citovaným politickým veršům? Jeden rohlík, fazolové lusky ve slaném nálevu, 146 gramů Junior salámu, hermelín a tři Ostravary. Nákup se odehrál 4. dubna 2022 v 8 hodin a 35 minut. A to už jsme u politiky. Krupa nesnáší bolševiky, ale obecně ctí levici, jak dokazuje další text.

Rukopis Milana Krupy na rubu účtenky.

Volím ČSSD – chci sociální jistoty
pro sebe i ostatní kokoty (občany)
volím ČSSD – ta zkratka mi připomíná LSD
tak tedy ČSSD!

Hlučínský říkačkář platil přesně v 9 hodin, 11 minut a 50 sekund. Z košíku do tašky putovalo 116 gramů tlačenky, maďarský chléb a šest Ostravarů. Všechny popisované nákupy byly realizovány v prodejně Centrál na hlučínském náměstí. A Hlučínem se autor zabývá poměrně často.

Hlučín je relativně snesitelná prdel světa
prdel s velkým P jsou třeba Sudice
prdelí světa je mnohem více
nejen na Prajské, ale v celé republice
ne všude je to rajské
jsou různé prdele světa
jsou vyloučené lokality, ghetta
proti nimž je Hlučín milá dupa
tak pravil Milan Krupa

Stalo se 2. srpna 2022 v 16 hodin, 13 minut a 30 vteřin. Nákup měl jen dvě položky, jeden Ostravar a jeden Radegast. V jiné básní zase autor oceňuje letošní rekonstrukci Hlučínského jezera čili Štěrkovny.

Hlučínská štěrkovna
čistá voda bez hovna
bez chcánek a oleje
to štěrkovna, vole, je!
Nemá to fakt chybičku¨
chytíš tam i rybičku!

Báseň, kterou by organizátoři Štěrkovna Open Music mohli směle využít k propagaci festivalu, byla sepsána 14. července 2022. Nákup: jeden Radegast, pět Ostravarů, kefírové mléko, houbička na nádobí, 122 gramů pološunkové klobásy. Blížily se komunální volby a Krupa se v nich rozhodl podpořit vládnoucí koalici hlučínského drogisty Paschka.

Volil jsem Paschka
poradila mi to flaška!

Napsáno 25. září 2022. A jisté je, že Milan Krupa píše dál. Furt dál…

Dál budu mastit zápisky
až se bude kouřit z průpisky.

A jedna říkačka na hranu silvestrovské půlnoci. Účtenka z 15. ledna 2022 dokazuje, že si Milan Krupa ten den koupil i sáčky na odpad. Tak komu následující verše přijdou lascivní, nechť je hodí koše.

Čumím na svá chlupatá vejce
a vidím v nich tvář Toma Waitse  

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.