Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Houslistka Alžběta Kolářová o Iljovi Hurníkovi: Patřím k obdivovatelům jeho díla

Houslistka Alžběta Kolářová o Iljovi Hurníkovi: Patřím k obdivovatelům jeho díla

11.3.2023 15:47 Hudba

Stoleté výročí narození Ilji Hurníka se slavilo a připomínalo v loňském roce, kdy se slavný skladatel, pedagog a spisovatel narodil. Jeho hudba ale jen tak brzy neutichne. Komponovaný večer na Hurníkovu počest připravuje na 15. března Lidová konzervatoř Ostrava. Vystoupí na něm pedagogové a posluchači za účasti skladatelova syna Lukáše Hurníka. O programu koncertu a jedinečné vzdělávací instituci jsme si povídali s Alžbětou Kolářovou, která na Lidové konzervatoři vyučuje a má k porubskému rodákovi velmi blízko.  

Zvětšit obrázek

Houslistka a hudební pedagožka Alžběta Kolářová.
Foto: Kamila Santolíková

Jaká byla vaše cesta k houslím?

Pocházím z muzikantské rodiny ze samých houslistů. Oba moji dědové amatérsky hráli na housle, moje maminka byla učitelka houslí a flétny na ZUŠ, bratr hrál na housle a také jeden z mých synů je houslista. Hra na housle byla pro mě od dětství něčím naprosto přirozeným. Po ZUŠ jsem vystudovala housle na Janáčkově konzervatoři a Fakultu umění Ostravské univerzity jsem absolvovala na violu.

Na Lidové konzervatoři Ostrava učíte hru na housle. Co všechno obnáší vaše výuka a v čem je jiná ve srovnání se státní konzervatoří?

Výuka houslí na Lidové konzervatoři je koncipována tak, aby se mohli vzdělávat jak začínající houslisté, tak pokročilí, bez ohledu na jejich věk. Nejdůležitější je jejich zájem o hru na nástroj a o hudbu samotnou. Při výuce se vychází z platné metodiky hry na housle. Kromě klasických vyučovacích hodin mají posluchači možnost účastnit se hry ve Smyčcovém komorním orchestru nebo v jiných nástrojových seskupeních. Zatímco státní konzervatoř se snaží připravit budoucího hudebníka na profesionální dráhu, v případě Lidové konzervatoře jde o zájmovou uměleckou činnost. Je však možné, aby nadaní posluchači naší školy dále pokračovali ve studiu na státní konzervatoři nebo na některé umělecké vysoké škole.

Kromě své práce organizujete mimořádný koncert, který je připomínkou loňského stého výročí narození skladatele Ilji Hurníka. Zanechal tento skladatel nějakou osobní stopu na vaší škole? 

Vzhledem k tomu, že se jedná o ostravského rodáka, jeho skladby často uvádíme v rámci našich koncertů. Jeho díla jsou blízká našim posluchačům, protože mají nejen instruktivní význam, ale i výraznou uměleckou hodnotu.

Proč jste se rozhodli uspořádat koncert k jeho poctě až letos?

V loňském roce proběhla na naší škole řada jiných významných akcí spojených se 65. výročím založení naší školy, na kterých jsme se aktivně podíleli. Ilju Hurníka považujeme za významnou kulturní osobnost, kterou jsme chtěli představit v celé jeho umělecké šíři. Taková akce se nedá zorganizovat během pár týdnů, na přípravě koncertu pracujeme už od podzimu minulého roku. Bylo třeba najít a nastudovat vhodný program a skloubit naše časové možnosti s možnostmi pozvaných hostů.

V programu zazní skladby Ilji Hurníka i dalších skladatelů. Jaká je dramaturgie koncertu? Má nějakou společnou linku?

 Na koncertě zazní řada děl jak autorů, kteří ho v mládí ovlivnili, tak i jeho vlastní skladby a také skladby významných příbuzných, kteří se výrazně zapsali na naší hudební scéně – například skladatelé Petr Eben, Josef Micka a Lukáš Hurník. Klademe důraz na pestrost programu, takže během večera zazní housle, klavír, akordeon, kytara a zpěv v různých obsazeních. Jeden z našich pedagogů k této příležitosti zkomponoval skladbu, která zde bude v premiéře provedena.

Kdo Hurníkovy skladby a díla dalších autorů rozezní?

Pedagogové, posluchači a Komorní smyčcový orchestr Lidové konzervatoře Ostrava.

Zazní na koncertě také něco jiného než hudba? Ilja Hurník byl také vynikající spisovatel a napsal spoustu zábavných a chytrých knížek.

V průběhu koncertu zazní řada zajímavostí o něm a o osobách, se kterými spolupracoval. Také uvedeme několik ukázek z jeho literární činnosti.

Dorazí na váš koncert i nějací speciální hosté? 

Na koncert jsme pozvali řadu hostů, kteří Ilju Hurníka osobně znali. Velmi si vážíme, že se koncertu zúčastní jeho syn, pan Lukáš Hurník, významná osobnost hudebního života a v současné době mimo jiné šéfredaktor hudebních stanic Český rozhlas D-dur a Český rozhlas Jazz.

Jaký je váš osobní vztah k hudbě a k osobnosti Ilji Hurníka?  

V době mých studií Ilja Hurník zkomponoval skladbu Variace na Beethovenovo téma pro violovou soutěž, která se pravidelně koná v nedalekém Hradci nad Moravicí. Vtipnost této skladby mě zaujala a od té doby patřím k obdivovatelům jeho díla. Proto bylo pro mě potěšením vybrat a s mými žáky připravit několik jeho skladeb pro chystaný koncert.

Máte nějaké oblíbené skladby nebo knihy, které byste čtenářům ráda doporučila?

Už v mém dětství se mi do rukou dostaly jeho muzikantské pohádky, které jsem milovala a jeho další knížky mají v mé knihovně své pevné místo. Mezi mé nejoblíbenější patří jeho autobiografie Dětství ve Slezsku, ve které výstižně zachytil prostředí a atmosféru Ostravy v době svého dětství. Z jeho povídkových knížek se mi nejvíce líbí Muzikální Sherlock, protože stejně jako jeho paní, které knihu věnoval, jsem i já milovnicí detektivek. Jeho hudba i knihy jsou plné vtipu, moudrosti a nadčasových myšlenek.

Myslíte, že jeho hudba má co říct i dnešním mladým lidem? Je jeho zkušenost přenosná a sdělná i v současnosti?

Co se týká skladatelské tvorby, Hurník je jedním z mála našich autorů, kteří se tvorbě pro děti věnovali soustavně a na nejvyšší úrovni takřka po celý život. Těžko bychom co do nápaditosti a počtu instruktivních skladeb hledali konkurenci a jeho melodické skladbičky jsou mezi dětmi stále populární. Myslím si, že sílu Hurníkova odkazu dokládá každoročně pořádaná soutěž Múzy Ilji Hurníka, o kterou je mezi pedagogy a jejich malými žáčky stále větší zájem.

Jak byste jednou větou pozvala naše čtenáře na váš koncert věnovaný Ilju Hurníkovi?

Určitě přijďte, rozezníme spolu s „trubači z Jericha“ struny, klapky a paličky hravými a nevšedními melodiemi z per osobností, které ovlivnily současnou hudbu.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.