Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Spoluorganizátorka Kina na hranici Ela Štěrba Molenda: Lákadlem je filmografie Angnieszky Holland

Spoluorganizátorka Kina na hranici Ela Štěrba Molenda: Lákadlem je filmografie Angnieszky Holland

28.4.2023 06:19 Atd.

V sobotu vypukne 25. ročník Kina na hranici. Do Českého Těšína se po roce opět sjedou tisíce filmových fanoušků a desítky profesionálů, tvůrců současného středoevropského kina. V nabídce nechybí aktuální oceňované snímky, ale také klasika a retrospektivy. Nad hladkým průběhem akce bdí mimo jiné nová organizační ředitelka české strany Ela Štěrba Molenda.

Zvětšit obrázek

Ela Štěrba Molenda.
Foto: archiv

Elo, diváci vás mohou znát z organizování festivalů v Těrlicku, jak ke Kinu na hranici přistupujete a co pro vás znamená?

Je to výzva! Těrlické filmové léto je menší, komorní festival v Těrlicku, kde pouštíme 15 filmů. Kino na Hranici je přece jenom větší sousto.

Kino na hranici je stále asi více polský filmový festival než český, převažují polské filmy co do počtu, polští hosté a polští návštěvníci?

Poměr je celkem vyrovnaný. Polsko má dlouhý víkend, kromě 1. května mají volno i 3 května, takže v tom jsou ve výhodě.

Jak jste se k festivalu Kino na hranici dostala?

Byla to souhra náhod. Kolegům chyběla na první den festivalu osoba k českým hostům, padl dotaz, zda mám v pátek a v sobotu čas a už to jelo. Tři roky jsem se starala o hosty a letos se starám o českou stranu festivalu.

Co vše máte na starosti a co je ve vaší kompetenci?

Starám se o produkci české části festivalu – od kontroly podaných žádostí přes dotace, financování a sponzory až po koordinaci týmu – PR, guest service, filmové kopie, objekty atd.

Co si myslíte o současné české kinematografii, máte tam nějaké favority?

Myslím, že letos je české zastoupení velmi silné – a také to slovenské. Máme filmy, včetně hostů, které získaly letošní České lvy – Banger, Arvéd, Il Boemo. Ze slovenských jsou to Piargy, Služka a mnoho dalších.

Co si myslíte o současné polské filmové produkci?

Měla jsem možnost být na podzim v Gdyni na festivalu a byla jsem úrovní velmi mile překvapená. Ráda zmíním snímky Střepy, Tata, Tonia, IO, Subuk a mnoho dalších.

A co doporučíte divákům ze současného festivalu?

Už jsem něco vyjmenovala, ale určitě velkým lákadlem bude filmografie Agnieszky Holland, která se také přehlídky osobně zúčastní. Plac Waszyngtona, Oliviere, Oliviere promítány v klasickém 35mm formátu.

Těšíte se na setkání s někým z festivalových hostů?

Těším moc na Slovenky: Vicu Kerekes, Judit Pecháček, výpravu k Dětem Nagána, Honzu Budaře, který je u nás už po několikáté, a mnoho dalších.

Jaká se současná atmosféra kolem připrav Kina na hranici?

Ted je asi ta nejintenzivnější část – dopínání všeho na poslední knoflík, tisknou se akreditace, kontrolují noclehy, připravuji festivalové balíčky a mnoho dalších detailů. Všichni z týmů se u všeho také snažíme bavit, dělá nám to radost a také se hodně nasmějeme – někdy jsou to jazykové polsko-české šotky a přeřeky, někdy vrtochy hostů.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.